Να αντιμετωπίσει την τραγική κατάσταση στο σύστημα ενδοεπικοινωνιών της ΕΛΑΣ που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές αστυνομικών καλεί την κυβέρνηση ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, επικαλούμενος αλλεπάλληλα συμβάντα του τελευταίου διαστήματος.
[custom:google-ads]
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ερώτησή του προς την υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Όλγα Γεροβασίλη σημειώνει ότι «έχουμε κατ’ επανάληψη επισημάνει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί της ΕΛΑΣ λόγω των προβληματικών ενδοεπικοινωνιών εξαιτίας του επισφαλούς αναλογικού συστήματος που χρησιμοποιείται. Το σύστημα από απόψεως ασφαλείας είναι ευάλωτο, αφού ο καθένας έχει τη δυνατότητα να γίνεται συνακροατής ή και παρεμβαίνων στις απορρήτου χαρακτήρα αστυνομικές επικοινωνίες με όλες τις ευνόητες δυσάρεστες συνέπειες για την ασφάλεια των αστυνομικών επιχειρήσεων, τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα του αστυνομικού προσωπικού και την υποβάθμιση της αποτελεσματικότητας του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας σε σχέση με την αντιμετώπιση της συνεχώς αυξανόμενης εγκληματικότητας.
Δυστυχώς, το πρόβλημα όχι μόνον δεν επιλύθηκε αλλά επιδεινώνεται και έρχεται συνεχώς στην επικαιρότητα, με αρνητικό τρόπο. Αναφέρουμε ενδεικτικά παράδειγμα που είδαν το φως της δημοσιότητας:
· Στις 26.01.19, κατά τη διάρκεια επίθεσης που δέχθηκε από 100 χούλιγκαν ομάδα της ΔΙΑΣ, έξω από το γήπεδο του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη όπου συνόδευε το πούλμαν ομάδας της ΑΕΚ, οι αστυνομικοί προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με το κέντρο με τους ασυρμάτους, όμως, η επικοινωνία δεν κατέστη δυνατή. Σημειώνεται ότι τρεις αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. διακομίστηκαν τραυματισμένοι στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.
[custom:google-ads]
· Στις 02.11.18, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου έξω από καταυλισμό Ρομά από δύο αστυνομικούς, ένας πρώην κρατούμενος αναγνώρισε τον ένα αστυνομικό, ο οποίος στο παρελθόν τον είχε συλλάβει και τον είχε οδηγήσει στη φυλακή, και του επιτέθηκε. Σύντομα σε βοήθειά του έφτασαν και Ρομά από τον καταυλισμό, οι οποίοι επιτέθηκαν με κομμάτια από μάρμαρο στους δυο αστυνομικούς τους οποίους και τραυμάτισαν. Όπως κατήγγειλαν ο Γενικός Γραμματέας Ειδικών Φρουρών, κ. Στράτος Μαυροειδάκος και ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, κ. Δημοσθένης Πάκος δεν λειτουργούσε ο ασύρματος του περιπολικού για να καλέσουν ενισχύσεις οι αστυνομικοί και τελικά, ο ένας από αυτούς κατάφερε να επικοινωνήσει με το κέντρο μόνο μέσω κινητού.
· Στις 18.09.18, μέλη του “Ρουβίκωνα” επιτέθηκαν στην πρεσβεία του Ιράν. Σύμφωνα με την καταγγελία του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, ο φρουρός της πρεσβείας, ακόμη κι αν επιχειρούσε, δεν θα μπορούσε να ενημερώσει τους συναδέλφους του για την επίθεση, αφού ο ασύρματος που είχε μαζί του είναι παλιάς τεχνολογίας, αναλογικός, και δεν μπορεί να διαβιβάσει, και γι’ αυτό ενημέρωσε την υπηρεσία του και την Άμεση Δράση με το κινητό του τηλέφωνο.
[custom:google-ads]
Παράλληλα, όπως δημοσιεύθηκε στον ηλεκτρονικό τύπο «μία εφαρμογή που μπορεί να κατεβάσει οποιοσδήποτε μέσα σε ένα λεπτό στο κινητό του τηλέφωνο έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις τάξεις των αστυνομικών στην Πάτρα. Και αυτό γιατί δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να ακούει σε πραγματικό χρόνο τις διαβιβάσεις που πραγματοποιούν οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. μέσω ασυρμάτου. Η “εφαρμογή των κακοποιών” έχει παγκόσμια εμβέλεια και δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης συχνοτήτων που χρησιμοποιούν διάφορες Αστυνομίες ανά τον κόσμο. Στην Ελλάδα παρέχονται από την εφαρμογή οι διαβιβάσεις από τη συχνότητα που χρησιμοποιεί η Αστυνομία στην Πάτρα. Άγνωστο παραμένει εάν στο μέλλον υποκλαπούν και οι επικοινωνίες στην Αθήνα ή σε άλλες πόλεις».
Κατόπιν τούτων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά την αρμόδια υπουργό:
1. Αν προτίθεται να επιλύσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το προβληματικό σύστημα επικοινωνιών της ΕΛ.ΑΣ. που δεν παρέχει ασφάλεια έναντι του ο οργανωμένου εγκλήματος.
2. Ποιος είναι ο λόγος καθυστέρησης της επίλυσης του προβλήματος και της χρήσης του αναλογικού συστήματος, αντί του αντίστοιχου ψηφιακού, παρά το γεγονός ότι αυξάνονται επικίνδυνα τα συμβάντα που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών εξαιτίας ακριβώς αυτού του προβλήματος.