Σε καζάνι που βράζει έχει μετατραπεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς δεν φαίνεται στον ορίζοντα να υπάρχει δυνατότητα να αντιστραφεί η νοσηρή αυτή κατάσταση.
Όπως όλοι γνωρίζουν, όλα τα Τμήματα Ασφαλείας της Υποδιεύθυνσης Αθηνών έχουν έλλειψη προσωπικού. Τραγική συνέπεια είναι ότι δεν λειτουργούν το βράδυ, λες και ακολουθούν το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων. Ανοίγουν το πρωί της επομένης για μία διεκπαιρεωτική καταγραφή των νυχτερινών γεγονότων και συμβάντων. Άραγε η περιβόητη αναδιάρθρωση που έγινε σε τι εξυπηρέτησε; Συγχωνεύτηκαν και διαμοιράσθηκαν τα Τμήματα Πετραλώνων και Ν. Κόσμου κυρίως από τα Τμήματα Ακροπόλεως και Παγκρατίου. Αυτά τα νέα μεγαλύτερα Τμήματα που δημιουργήθηκαν έχουν Δύναμη; Όχι δεν έχουν, ακολουθούν και αυτά την τακτική των υπολοίπων. Το βράδυ παραμένουν κλειστά.
Για δε τα αυτόφωρα συμβάντα, που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτατη περιοχή αρμοδιότητας των 19 Τμημάτων Ασφαλείας, στην πρωτεύουσα της Χώρας μας , υπάρχει η απαράδεκτη αναγκαία λύση του ενός και μοναδικού ανακριτικού σταθμού. Δηλαδή ενός Υπαστυνόμου και του οδηγού του, που αν τύχει και είναι ανακριτικός υπάλληλος μπορεί να τον βοηθήσει για να συντάξουν τις απαραίτητες ανακριτικές εκθέσεις.
Κάθε βράδυ τυχαίνουν το λιγότερο 4-5 αυτόφωρα. Υπήρξε νύχτα όπου έτυχαν 13 αυτόφωρα. Παρόλα αυτά η προηγούμενη Διοίκηση, πριν ένα χρόνο περίπου, στην απέλπιδα προσπάθεια της για να μπορούν να λειτουργήσουν τα Τμήματα και να υπάρχουν σε αυτά Υπαστυνόμοι, προσέθεσε στον ανακριτικό σταθμό και τα καθήκοντα του Επόπτη των αστυνομικών, που φυλάνε ακίνητους στόχους. Αποτέλεσμα είναι ο δύσμοιρος ο Υπαστυνόμος να τρέχει όλο το οκτάωρο όπως ο αείμνηστος Βέγγος στις αξέχαστες ελληνικές ταινίες.
Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Επαναφορά ξεχωριστού Αξιωματικού Επόπτη που θα μπορεί να συνδράμει σε κάποια αυτόφωρα. Αν θεωρείται πολυτέλεια προτείνω να διατίθενται δύο ανακριτικοί σταθμοί, δηλαδή η Υποδιεύθυνση να χωριστεί σε δύο τομείς.
Είναι απίστευτο και όμως αληθινό, εκτός από έλλειψη δύναμης δεν υπάρχουν και λειτουργικά αυτοκίνητα. Καθημερινά είναι διαθέσιμα μόνο 5-6 αυτοκίνητα που μετά από ομηρικές μάχες διατίθενται προς κάλυψη των αναγκών 19 τμημάτων .
Το 40% περίπου της οργανικής δύναμης είναι αποσπασμένοι σε άλλες Υπηρεσίες, εκτός της Υποδιεύθυνσης. Η εναπομείνασα δύναμη δεν επαρκεί για να διατεθεί σε καθημερινά αλόγιστα μέτρα ασφαλείας, σε παλιές , νέες και άνευ λόγου φυλάξεις ακινήτων στόχων.
Μία άλλη πληγή που έχει εξελιχθεί σε γάγγραινα είναι οι «μεταγωγές», που στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι είκοσι κρατούμενοι. Καθημερινώς η Υποδιεύθυνση λύνει γρίφους που συνίστανται , που θα βρεθούνε οι συνοδοί, πως θα μεταχθούν οι κρατούμενοι στη ΔΕΕ, στα δικαστήρια στην Ευελπίδων, στο Εφετείο, στους ανακριτές, στον Εισαγγελέα Εκτελέσεων ποινών κλπ. Μόνο με αλχημείες, «παραβάσεις» των κανονισμών αλλά με το φιλότιμο και τις υποχωρήσεις των επικεφαλής και των συνοδών, διεκπεραιώνονται οι μεταγωγές. Φυσικά υπάρχουν και οι παρενέργειες, όπως είναι οι αποδράσεις κρατουμένων που αμαυρώνουν την υπερπροσπάθειά μας και την επαγγελματική μας πορεία με τις εις βάρος μας διοικητικές εξετάσεις και ποινικές διώξεις.
Εν κατακλείδι πάμπολλα τα προβλήματα στην Υποδιευθυνση Ασφαλείας Αθηνών. Η μεγαλύτερη Υποδιεύθυνση της χώρας μας που έπρεπε να είναι το στολίδι της Αστυνομίας και να συνεχίζει τη μακρόχρονη ιστορική φήμη των κεντρικών Τμημάτων, υπολειτουργεί. Έχουμε όλοι μας υποχρέωση να αντιστρέψουμε τη νοσηρή αυτή κατάσταση. Ο φορολογούμενος πολίτης χρειάζεται ασφάλεια και πρέπει να την έχει. Ο ηρωικός αστυνομικός που υπηρετεί στα Τμήματα της Υποδιεύθυνσης Αθηνών χρειάζεται κατανόηση και ενίσχυση. Αναμένουμε, ως μάννα εξ ουρανού , τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.
Του ΜΠΟΓΔΑΝΙΔΗ Αχιλλέα
Αντιπροσώπου της Ε.ΑΣ.Υ.Α. στην Π.Ο.ΑΣ.Υ.
Αναπλ. μέλος συμβουλίου μεταθέσεων Δ/νσης Ασφάλειας Αττικής
"Απόσπασμα από το νέο τεύχος της Εφημερίδας της 'Ένωσης Αθηνών "Σύγχρονη Αστυνομία" μηνών Φεβρουαρίου Μαρτίου που μόλις κυκλοφόρησε".