Την επιστροφή 103 εκατομμυρίων ευρώ στο δημόσιο και τους δήμους δήλωσαν οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Energa και Hellas Power, ποσό που έχει ήδη δεσμευθεί από την Επιτροπή Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος.
Οι υπεύθυνοι των δύο εταιριών κατηγορούνται ότι υπεξαίρεσαν από το δημόσιο 257.000.000 ευρώ, ποσό που αφορά σε πληρωμές πολιτών για το χαράτσι.
Οι δηλώσεις των κατηγορουμένων έγιναν και ενώπιον του συμβουλίου Εφετών, σε μία προσπάθεια τους να επιτύχουν ευνοϊκή ποινική μεταχείριση, αφού σήμερα άρχισε η δίκη τους στο Τριμελές Εφετείο Κακουργήματων. Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων δήλωσαν την πρόθεσή τους για απόδοση των χρημάτων στο δημόσιο, θέλοντας να μηδενίσουν τόσο τις χρηματικές όσο και τις ποινικές αξιώσεις του δημοσίου σε βάρος τους.
Ωστόσο, και σε αυτήν την περίπτωση υπήρξαν προβλήματα, αφού η δίκη διεκόπη για τις 5 Φεβρουαρίου, προκειμένου το δικαστήριο να αποφασίσει ποιος είναι αρμόδιος να αποφασίσει για το αίτημα των κατηγορουμένων.
Οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου ή οι δικαστές του συμβουλίου, ενώπιον του οποίου έγινε το αίτημα; Πρέπει όμως να ξεκαθαριστεί ένα ακόμη σημείο. Το πού θα κατατεθούν αυτά τα χρήματα, δηλαδή σε ποιον λογαριασμό, αλλά και με ποιον τρόπο. Δηλαδή τι ποσό από τα 103 εκατομμύρια θα πάρουν οι δήμοι, τι ποσό το δημόσιο, ο ΛΑΓΙΕ, κλπ. Το ερώτημα αυτό όμως θα απαντηθεί μέσω κοινής υπουργικής απόφασης, η οποία δεν έχει ακόμη εκδοθεί, λόγω της ανακοίνωσης των...εκλογών.
Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών η ζημία από την δράση των υπευθύνων των εταιριών Energa - Hellas Power (Φλώρου και Μιλιώνη) αγγίζει τα 257 εκατομμύρια ευρώ.
Στην παρούσα φάση, επιστρέφονται 103 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία διατίθενται ως εξής: 52 εκατομμύρια προς το Δημόσιο, 29 εκατομμύρια προς τους δήμους, ενώ ό,τι υπολείπεται διατίθεται έναντι των οφειλών προς τους φορείς ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ.
Ωστόσο, επειδή η ζημία που επικαλείται το δημόσιο είναι άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει μάχη μεταξύ των συνηγόρων των δύο πλευρών, αφού θα προβληθεί ισχυρισμός πως αποδέχονται να αποκαταστήσουν μόνο το μέρος της ευθύνης που νομικά τους αναλογεί.
Ισχυρίζονται δηλαδή πως τα υπόλοιπα χρήματα είναι αντικείμενο αστικής διαφοράς (αμφισβητούμενη οφειλή) μεταξύ ΔΕΣΜΗΕ και εταίρων η οποία εκκρεμεί στα αστικά δικαστήρια.
iefimerida.gr