Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:24 | 10/03/2016

Tις έντονες επιφυλάξεις τους για τα αιτήματα που έχει εγείρει η τουρκική κυβέρνηση σε αντάλλαγμα της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου, αλλά και την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να ανοίξουν άλλοι μεταναστευτικοί δίοδοι μετά το κλείσιμο των συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια, εκφράζουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών, που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες.

 

Συγκεκριμένα, εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί όσον αφορά την άρση των όρων και των προϋποθέσεων όσον αφορά την έκδοση θεωρήσεων διαβατηρίου για τους υπηκόους της Τουρκίας που επιθυμούν να ταξιδεύουν στο χώρο Σένγκεν από το καλοκαίρ.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η Τουρκία ένα κράτος με πληθυσμό, επισήμως, 75 εκατομμυρίων πληροί μόνο περίπου τις μισές από τις 70 και πλέον τεχνικές προϋποθέσεις για να επιτρέπεται στους υπηκόους της να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στην Ευρώπη.

«Οι Τούρκοι _απέχουν πολύ από τις αξίες και τις αρχές της Ευρώπης», έκρινε ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου Γιαν Γιαμπόν, αναφερόμενος στο γεγονός πως το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει ταχύτερο άνοιγμα πρόσθετων κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Οι άνθρωποι δεν θα σταματήσουν να έρχονται από μόνοι τους, επομένως πρέπει να δείξουμε πως δεν έχει αποτέλεσμα να πληρώνεις έναν διακινητή και να έρχεσαι στην Ευρώπη παράνομα», είπε ο Κλάας Ντάικχοφ, ο υπουργός Μετανάστευσης της Ολλανδίας, η οποία ασκεί το τρέχον διάστημα την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

Επίσης υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ της Ιταλίας, της Ισπανίας εμφανίστηκαν να ανησυχούν για το ενδεχόμενο, με τα σύνορα πλέον ουσιαστικά κλειστά στα δυτικά Βαλκάνια, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να ακολουθήσουν άλλες οδούς.

Η πίεση θα αυξανόταν για την Ιταλία, επισήμαναν, εάν πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούσαν να φύγουν από την Ελλάδα προς άλλα ευρωπαϊκά κράτη μέσω Αλβανίας και Αδριατικής.

«Εργαζόμαστε για να το αποτρέψουμε αυτό», είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο χωρίς να δώσει καμιά λεπτομέρεια.

Διαβάστε περισσότερα στο ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis