Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:14 | 25/08/2020

Η Τουρκία προειδοποίησε σήμερα την Ελλάδα ενάντια στην κλιμάκωση των εντάσεων στην Aνατολική Μεσόγειο, αλλιώς δεν θα διστάσει να κάνει «ό, τι είναι απαραίτητο», τονίζοντας ωστόσο ότι επιθυμεί να λύσει το ζήτημα μέσω διαλόγου και διπλωματίας.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας στην Άγκυρα, δήλωσε ότι ο διάλογος δεν πρέπει να περιλαμβάνει ελληνικές προϋποθέσεις. «Θα κάνουμε χωρίς δισταγμό ό, τι είναι απαραίτητο», είπε.

Σύμφωνα με το Reuters, τα λεκτικά «αγκάθια» μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας έχουν παρασύρει την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες γειτονικές χώρες στην αντιπαράθεση.

Επιπλέον, σύμφωνα με το πρακτορείο, η Γερμανία έχει παροτρύνει σε αποκλιμάκωση, προειδοποιώντας την Άγκυρα και την Αθήνα ότι αν δεν συμβεί αυτό, υπάρχει το ρίσκο στρατιωτικής σύγκρουσης.

Παράλληλα, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε πως «υπεύθυνη για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Ελλάδα».

Όπως τόνισε απευθυνόμενος μάλιστα με απειλητική στάση προς τη χώρα μας: «Εγκαταλείψτε αυτή την λογική. Πρέπει να καταλάβετε πως δε θα οδηγηθείτε πουθενά χωρίς την πλήρη στήριξη της ΕΕ. Αν συνεχίσετε με δηλώσεις περί υπεράσπισης των δικαιωμάτων και εξακολουθήσετε τις στρατιωτικές ασκήσεις, την επόμενη φορά δεν θα έχουμε ατύχημα. Δεν θα διστάσουμε να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο».

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ανάφερε μεταξύ άλλων ότι ακούει πως και οι δύο πλευρές είναι έτοιμες για διάλογο.

«Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία. Η Γερμανία είναι έτοιμη να τον υποστηρίξει (τον διάλογο), ώστε να γίνει μέσα σε μία εποικοδομητική ατμόσφαιρα. Θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές ακόμη κι οι απευθείας συνομιλίες και να εξασφαλιστούν αποτελέσματα», επεσήμανε.

Τόνισε επίσης ότι η τεταμένη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Τουρκίας, ούτε της Ελλάδας, ούτε της ΕΕ. 

Επισημαίνεται πως η συνάντηση Τσαβούσογλου-Μάας έγινε μόλις μερικές ώρες μετά τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα ο Γερμανός ΥΠΕΞ τόσο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

zougla.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis