Με θλίψη βλέπουμε τον «πόλεμο» να ξεσπάει ξανά στους κόλπους της Αστυνομίας με αφορμή την εξαγγελία της Κυβέρνησης για την πρόσληψη 1500 Ειδικών Φρουρών, αφού επανέρχεται το κλίμα διχασμού και διχόνοιας, που οι διατάξεις του άρθρου 13 του ν. 3686/2008 για την «ομογενοποίηση» είχαν επιχειρήσει να εξαλείψουν.
Και την ώρα που ολοκληρώνεται η διαδικασία αυτή, έρχεται να την ανατρέψει η ως άνω εξαγγελία και να ακυρώσει την όλη προσπάθεια στο τέλος της ολοκλήρωσής της.
Είδαμε κάποιον να σχολιάζει στα social media: «…είμαι ένας από αυτούς που θα κάνουν τα χαρτιά για την επικείμενη προκυρηξη ( σ.σ. έτσι το γράφει) .
Είμαι 28 ετών κάτοχος πτυχίου πανεπιστημίου έχω πάει στρατό σαν ΔΕΑ 14 μήνες, έχω πτυχία σε ξένες γλώσσες και διπλώματα….». Και πολλοί θεωρούν, ότι αυτός είναι κατάλληλος για τη συγκεκριμένη δουλειά. Αυτός που, αφού απέτυχε να σταδιοδρομήσει πάνω στο αντικείμενο που σπούδασε, θα έρθει τώρα να κάνει τον «Φύλακα».
Που μπορεί να έχει και βαθμό απολυτηρίου γύρω στο δέκα (αφού δεν ξέρει και ορθογραφία). Και στερεί την Αστυνομία από τον 18άρη με βαθμό άριστα. Για να έρθει μετά στην ηλικία των 60 ετών με 32 χρόνια υπηρεσίας να διαμαρτύρεται, γιατί δεν θα τον κρατάνε τα πόδια του. Παρενθετικά να σημειώσω, ότι στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου είχα ως «συμφοιτητή» ένα Ταγματάρχη Νοτιοκορεάτη.
Μας είχε πει, ότι στην ηλικία των 45 ετών τους διώχνουν από το Στρατό. Γιατί πλέον δεν μπορεί να είναι «μάχιμοι». Άσε το άλλο, ότι από την πρώτη μέρα στο Σώμα θα λέει, ότι εγώ είμαι πτυχιούχος και θα ζητάει να γίνει Αρχιφύλακας και Αξιωματικός.
Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη. Αυτό που λέγεται overqualification. Που σημαίνει, ότι κάποιος έχει περισσότερα προσόντα από αυτά, που απαιτεί η θέση του. Και αυτό δεν αποτελεί πλεονέκτημα αλλά μειονέκτημα. Αποτελεί πρόβλημα για την επιχείρηση. Στις σοβαρές χώρες αυτό αποτελεί κανόνα. Αν παρουσιαστεί κάποιος π.χ. στην Αγγλία σε συνέντευξη για την πρόσληψη security guard (φύλακας) και πει ότι έχω πτυχίο θα τον πετάξουν έξω. Το ερώτημα που έρχεται στο μυαλό τους είναι: Τι θέλει αυτός εδώ; Στέκει καλά; Ποια είναι τα κίνητρά του; Δεν μας κάνει και τον διώχνουν.
Ακόμη και σήμερα δεν είναι αργά η πρόσληψη να γίνει μέσω των Πανελληνίων Εξετάσεων.
Την εξάλειψη της Αστυνομίας πολλών ταχυτήτων εξυπηρετεί ένα ενιαίο και αξιοκρατικό σύστημα κατάταξης, όπως είναι αυτό των Πανελληνίων Εξετάσεων, το οποίο αναβάθμισε το επίπεδο και την ποιότητα του προσωπικού και κατά συνέπεια της Αστυνομίας, όπως αναλύσαμε πολλές φορές.
Νικόλαος Αθ. Μπλάνης
Αντιστράτηγος Αστυνομίας ε.α.
Επίτιμος Προϊστάμενος Κλάδου Οργάνωσης
και Ανθρώπινου Δυναμικού Α.Ε.Α./Υ.Δ.Τ.
Πτυχιούχος Νομικής Σχολής Αθηνών