Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:14 | 05/11/2020

Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν απέχουν μερικά χιλιόμετρα από τη στρατηγικής σημασίας πόλη Σούσα, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οι Δυνάμεις τις Αρμενίας χάνουν συνεχώς έδαφος, ενώ υπάρχουν και κατηγορίες ότι οι Αζέροι βομβάρδισαν εδάφη τους. Η Ρωσία τι κάνει;

«Ο βασικός στόχος του εχθρού είναι να εισβάλει στη Σούσα (…) και όποιος ελέγχει τη Σούσα, ελέγχει το Αρτσάχ», δήλωσε μέσα στην εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, χρησιμοποιώντας την αρμενική ονομασία του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η Σούσα απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα από το Στεπανακέρτ, την πρωτεύουσα του θύλακα, και βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα που συνδέει το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία. Είναι χτισμένη σε ύψωμα και όποιος την κατέχει μπορεί να βάλει στο στόχαστρο την πρωτεύουσα των αυτονομιστών.

«Τις επόμενες ημέρες πρέπει να αντιστρέψουμε την κατάσταση στο μέτωπο και να τιμωρήσουμε τον εχθρό προ των πυλών της Σούσα», συνέχισε ο Χαρουτιονιάν σε αυτό το βίντεο που έχει γυριστεί κοντά σε έναν ιστορικό αρμενικό ναό αυτής της πόλης. «Θα ενωθούμε και θα αγωνιστούμε μαζί», πρόσθεσε.

Αφότου ξανάρχισαν οι μάχες, στις 27 Σεπτεμβρίου, οι αζέρικες δυνάμεις έχουν ανακτήσει εδάφη που δεν είχαν υπό τον έλεγχό τους από τη δεκαετία του 1990, μετά τον πόλεμο που οδήγησε στην απόσχιση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το οποίο σήμερα κατοικείται σχεδόν αποκλειστικά από Αρμένιους. Το Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει κηρύξει την ανεξαρτησία του, με την ονομασία Δημοκρατία του Αρτσάχ, όμως δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

«Βομβάρδισαν έδαφος της Αρμενίας»

Η Αρμενία κατηγόρησε χθες τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ότι βομβάρδισαν το έδαφός της, σκοτώνοντας έναν άμαχο και τραυματίζοντας άλλους δύο, μια εξέλιξη που εγείρει φόβους για μια νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Σήμερα, η αζέρικη πλευρά έβαλε με πυρά πυροβολικού εναντίον θέσεων των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων και της κοινότητας Ντάβιτ Μπεκ», ανέφερε στο Twitter η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Σουσάν Στεπανιάν.

Το Νταβίτ Μπεκ απέχει ένα χιλιόμετρο από τα σύνορα της Αρμενίας με το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Στα χαρακώματα

Μέσα στη δίνη του πολέμου, μία ομάδα κινηματογραφιστών, γύρισαν ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή στα χαρακώματα, από την πλευρά της Αρμενίας.

Η κατάσταση είναι δραματική για τους Αρμένιους και τον ανεξάρτητο στρατό του Καραμπάχ, τουλάχιστον μέχρι να φτάσει το… «ιππικό».

Δείτε τα πλάνα:

Πηγή:  onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis