Στην Τουρκία κατέληξε πάνω από το ένα τρίτο των οπλικών συστημάτων που εξήγαγε πέρυσι η Γερμανία.
Το περασμένο φθινόπωρο το Βερολίνο είχε απαγορεύσει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία μετά την επίθεση στη Συρία, αλλά όπως προκύπτει από έγγραφο, που διαβάθμισε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, αλλά περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου (DPA) η Τουρκία παρέλαβε το 2019 οπλικά συστήματα αξίας 344,6 εκατ. ευρώ κι ήταν έτσι, για δεύτερη συνεχή χρονιά στην κορυφή των χωρών που προμηθεύονται όπλα από τη Γερμανία.
Η μερική απαγόρευση των εξαγωγών στην Άγκυρα αφορούσε μόνον σε όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τα τουρκικά στρατεύματα στη Συρία. Το έγγραφο αποκαλύπτει ότι τα όπλα που παραδόθηκαν πέρυσι στην Τουρκία αφορούσαν αποκλειστικά το Πολεμικό της Ναυτικό.
Οι εξαγωγές όπλων στην Τουρκία είναι αμφιλεγόμενες στη Γερμανία, μεταξύ άλλων επειδή η Άγκυρα συγκαταλέγεται από τον ΟΗΕ στις χώρες που εμπλέκονται στον εμφύλιο της Λιβύης με αποστολές όπλων, drones και μισθοφόρων. Την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία εξαπέλυσε νέα επιχείρηση κατά Κούρδων του PKK στο βόρειο Ιράκ.
Από την άλλη πλευρά η Γερμανία και η Τουρκία είναι εταίροι στο ΝΑΤΟ, επιχειρηματολογούν στο Βερολίνο όσοι τάσσονται υπέρ των εξαγωγών όπλων στην Άγκυρα.
Σημειωτέον ότι στην έκθεση για τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων του 2019, που δημοσίευσε η κυβέρνηση Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα, δεν περιλαμβάνονται ακριβή στοιχεία για την Τουρκία.
Από το περασμένο φθινόπωρο η γερμανική κυβέρνηση σταμάτησε να ανακοινώνει μεμονωμένα στοιχεία για τις χώρες που εισάγουν όπλα από τη Γερμανία.
Πηγή: iefimerida.gr