Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:07 | 23/01/2015

 

Λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Ελλάδα και με την Τουρκία να κλιμακώνει συνεχώς τις προκλήσεις της, εμπλέκοντας τα μαχητικά της σε συνεχείς αερομαχίες και τα πλοία του Ναυτικού της και της Ακτοφυλακής της να προβαίνουν σε συνεχείς προκλήσεις κυκλοφορεί η νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ με δύο αφιερώμτα που θα συζητηθούν:

- Ενα αφιέρωμα στη νυν κατάσταση που διαμορφώνεται στο χερσαίο μέτωπο αντιπαράθεσης του Εβρου 12 χρόνια μετά το σχέδιο του τουρκικού Γενικού Επιτελείου «Balyoz» που προέβλεπε εισβολή και κατοχή του Βορείου Εβρου. Αναλύουμε τα όσα έχουν γίνει αυτά τα χρόνια, διακριβώνουμε ορισμένα κενά στην ελληνική άμυνα και επισημαίνουμε την ανάγκη άμεσης απάλειψής τους και εξηγείται γιατί πρέπει η αμυντική διάταξη να αντικατασταθεί από επιθετικό πνεύμα με προοπτική ελληνικής προέλασης στις πεδιάδες της Ανατολόλης Θράκης.

-Παρουσίαση και ανάλυση 5 Όπλων Στρατηγικής Αποτροπής που θα μπορούσαν σε περίπτωση επιχειρήσεων να στείλουν την Τουρκία 50 χρόνια πίσωΓιατί οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν πρέπει πλέον να αντιμετωπίζονται με συμβατικές αντιλήψεις εππιχειρησιακής σχεδίασης, αλλά με στρατηγική προοπτική μαζικής εξαπόλυσης καταστροφικού πλήγματος. Οσο πιο ισχυρός είναι ο αντίπαλος, τόσο πιο συντριπτικό και άμεσο πρέπει να είναι το πλήγμα που θα εξαπολυθεί εναντίον του...

Διαβάστε ένα επίσης ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο για το μέλλον των Mirage 2000EGM/BGM τα οποία μένουν χωρίς αναβάθμιση, ένα επίσης ενδιαφέρον άρθρο για την επιχείρηση της ισραηλινής Αεροπορίας στη Συρία.

Ακόμη στο τεύχος της «Σ» που κυκλοφορεί διαβάστε τις λύσεις για την αναβάθμιση των P-3 Orion του ΠΝ ένα αφιέρωμα στα PZH-2000 του ΕΣ αλλά και για τα οχήματα  υποστήριξης μάχης Πεζικού και οι προοπτικές στον ΕΣ. 

Πιο ειδικά διαβάστε στην «Σ»:

ΣΧΕΔΙΟ «BALYOZ»: 12 xρόνια μετά την επιχείρηση εισβολής στην Δ.Θράκη

Το τουρκικό σχέδιο Balyoz για την εισβολή στον Έβρο, το οποίο ήταν έτοιμο το 2003, συνιστά το πιο πρόσφατο παράδειγμα που στοιχειοθετεί τις τουρκικές επεκτατικές βλέψεις δυτικά του Έβρου. Η ελληνική αμυντική διάταξη στην περιοχή του ανατολικότερου ηπειρωτικού νομού της χώρας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Έχουν γίνει όμως πολλά λάθη, ενώ υπάρχουν και σημαντικές ελλείψεις. Τι προέβλεπε το Balyoz και πώς μπορεί να ενισχυθεί η ελληνική αμυντική γραμμή αναλύεται στο κείμενο που ακολουθεί.

Το αδιέξοδο της Π.Α. με τα Mirage 2000EGM/BGM: Οι πραγματικές εναλλακτικές επιλογές για να παραμείνουν τα αεροσκάφη αξιόμαχα

Η απόφαση, ή καλύτερα η μη απόφαση, για την μη αναβάθμιση των αεροσκαφών Mirage 2000EGM/BGM έχει δημιουργήσει ένα διαφαινόμενο αδιέξοδο στη μελλοντική χρήση του αεροσκάφους για την Π.Α. Από τη μια πλευρά τα προβλήματα διαθεσιμότητας των αεροσκαφών και από την άλλη η έλλειψη σύγχρονων βλημάτων αέρος-αέρος τείνουν να απαξιώσουν σταδιακά το αεροσκάφος και αυτό πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο. Τις εναλλακτικές λύσεις για να παραμείνουν τα αεροσκάφη αξιόμαχα και την επόμενη δεκαετία εξετάζει το άρθρο που ακολουθεί.

Οχήματα Υποστήριξης Μάχης Πεζικού

ΕΣ: Ο μοναδικός «μάχιμος» Στρατός χωρίς όπλα υποστήριξης πεζικού!

Τους προηγούμενους μήνες στις τάξεις του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ) έγιναν δύο κινήσεις που δείχνουν ότι οι επιτελείς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις πιεστικές ανάγκες της διατήρησης του στρατού σε επίπεδο που μπορεί να ανταποκριθεί στον σύγχρονο πόλεμο και με αντίπαλο μια Τουρκία που κάθε χρόνο αυξάνει το ύψος του αμυντικού προϋπολογισμού της ενώ κάνει συνεχώς άλματα στον τομέα των εγχώριας ανάπτυξης προϊόντων για τις ανάγκες του τουρκικού Στρατού.

PzH-2000GR: Το όπλο που άλλαξε τη μοίρα του ελληνικού Πυροβολικού

Τα τελευταία χρόνια το Όπλο του Πυροβολικού ενέταξε εκατοντάδες καινούρια και μεταχειρισμένα συστήματα πυροβολικού στη δύναμή του που άλλαξαν τα δεδομένα στη διεξαγωγή των επιχειρήσεων και στην υποστήριξη μάχης του Ελληνικού Στρατού στο σύνολό του, αλλά ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την επιχειρησιακή αξία του γερμανικού αυτοκινούμενου πυροβόλου PzH-2000GR, διαμετρήματος 155/52, η απόκτηση του οποίου δυστυχώς συνδυάστηκε με την παροχή παράνομων πληρωμών από την κατασκευάστρια εταιρεία Rheinmetall σε Έλληνες αξιωματούχους, κάτι που μέχρι σήμερα αποτελεί υπόθεση που ερευνάται από την ελληνική Δικαιοσύνη, όπως και τόσες άλλες υποθέσεις «λαδωμάτων» της Rheinmetall στην Ελλάδα.

ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ: Πώς η συριακή αεράμυνα έγινε η πρώτη αεράμυνα παγκοσμίως που κατέρριψε βλήμα Popeye II

Η επιδρομή της ισραηλινής Αεροπορίας στη Δαμασκό στις 7 Δεκεμβρίου 2014 για την καταστροφή πυραυλικών συστημάτων, τα οποία προορίζονταν κατά τα φαινόμενα για την φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ, αποτέλεσε από μόνη της μια ξεχωριστή περίπτωση. Και αυτό εξαιτίας των όπλων που χρησιμοποίησαν τα αεροσκάφη αλλά και της αντίδρασης της συριακής Αεράμυνας. Στο κείμενο που ακολουθεί παρουσιάζονται οι «πρωταγωνιστές» της επιδρομής καθώς και οι δυνατότητές τους.

5 Όπλα Στρατηγικής Αποτροπής που θα μπορούσαν να στείλουν την Τουρκία 50 χρόνια πίσω...

Τα Όπλα Στρατηγικής Αποτροπής συνιστούν περισσότερο αποθάρρυνση σε «πολιτικό» επίπεδο παρά σε τακτικό και ενδείκνυνται ειδικά σε περιπτώσεις που ο επιθετικός γείτονας είναι «νευρικός» και εκτιμά ότι η αριθμητική του υπεροχή σε προσωπικό και μέσα του δίνει αυτόματα και υπεροχή στο πεδίο της μάχης.

Ειδικά σε περιπτώσεις που έχουμε φοβικές πολιτικές ηγεσίες, τα στρατηγικά όπλα μπορούν να χρησιμεύσουν στην ενδυνάμωση μιας πιο σταθερής εθνικής θέσης απέναντι σε κράτη-τρομοκράτες (με την έννοια ότι χρησιμοποιούν τα όπλα τους για να τρομοκρατήσουν με την πιθανή χρήση τους παρά με την πραγματική), όπως είναι η Τουρκία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Εκσυγχρονισμού Ρ-3 Orion: Τα υποψήφια ηλεκτρονικά συστήματα - ραντάρ και αισθητήρες του ελληνικού MPA

Σε προηγούμενο τεύχος της «Σ» αναφερθήκαμε στο πρόγραμμα επαναφοράς σε λειτουργική κατάσταση και εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Ρ-3Β Orion. Σε αυτό περιγραφόταν κυρίως η δομική κατάσταση των αεροσκαφών και το γενικό χρονοδιάγραμμα του προγράμματος. Στο παρόν κείμενο μπορείτε να διαβάσετε τις επιμέρους προτάσεις αναβάθμισης του ηλεκτρονικού εξοπλισμού των αεροσκαφών, βάσει του ελληνικού ΜΡΑ (Maritime Patrol Aircraft), καθώς αυτός θα αποτελέσει το κυριότερο τμήμα του αξιόμαχου των αεροσκαφών της 353 ΜΝΑΣ.

Ακόμη στο ένθετο ΓΕΩ στην «Σ» που κυκλοφορεί:

Brezinsky: Το «γεράκι» της Ουάσινγκτον και η κρίση στην Ουκρανία

Ο Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι είναι ένας Αμερικανός πολιτικός και γεωστρατηγιστής πολωνικής καταγωγής ο οποίος διετέλεσε σύμβουλος του προέδρου Λίντον Τζόνσον και σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τζίμυ Κάρτερ. Ανήκει στην παράταξη των Δημοκρατικών και θεωρείται αρχιτέκτονας της σκληρής πολιτικής απέναντι στην τότε ΕΣΣΔ και της σταδιακής «διάβρωσης» του ανατολικού μπλοκ μέσω άλλων πλην πολέμου δραστηριοτήτων. Με ενεργό ρόλο ακόμη και σήμερα στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, το δόγμα Μπρεζίνσκι στην υπόθεση της Ουκρανίας θεωρείται ενδιαφέρον για την κατανόηση της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή.

Υπόθεση ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.: Τώρα πλέον και οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο και τις καταστροφικές συνέπειες

Με την Τουρκία να βρίσκεται σε διαρκείς διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για την ένταξή της στην ΕΕ λίγοι είναι αυτοί που αναδεικνύουν τις σοβαρές επιπλοκές που θα προέλθουν από μια τέτοια κατάσταση. Το ελληνικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει σχεδόν ανεπιφύλακτα την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς προηγουμένως να έχει εξετάσει τις αρνητικές συνέπειες μιας τέτοιας προοπτικής. Η γενική πεποίθηση ορισμένων γραφειοκρατών είναι πως μια Τουρκία ενταγμένη στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια θα σταματήσει να είναι ένας αστάθμητος παράγοντας και ταραχοποιός δύναμη. Στην πραγματικότητα όμως ο κίνδυνος θα είναι μεγαλύτερος από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Gloster Gladiator: Ο μονομάχος στα βουνά της Πίνδου

Η Ελληνική Βασιλική Αεροπορία κατά τη διάρκεια του ελληνο-ιταλικού πολέμου αλλά και και τις ημέρες που ακολούθησαν τη γερμανική εισβολή στις 6 Απριλίου του 1941 έδωσε ένα πραγματικά άνισο αγώνα εναντίον αντιπάλων που διέθεταν υπεροπλία. Με τα ελάχιστα μέσα που διέθετε έδωσε ένα ηρωικό αγώνα. Ένα από τα αεροσκάφη που δίωξης που διέθετε ήταν  και το Gloster Gladiator.

defencenet.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis