Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:44 | 02/12/2021

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου τα (μη στρατιωτικά) όπλα είναι περισσότερα από τους κατοίκους, αν και δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη.

Σύμφωνα με έρευνα της Small Arms Survey (SAS), με έδρα την Ελβετία, υπάρχουν 120 όπλα για κάθε 100 Αμερικανούς. Κανένα άλλο έθνος δεν έχει περισσότερα όπλα από πολίτες.

Εκείνο που προκαλεί, ωστόσο, έκπληξη είναι πως τα Νησιά Φόκλαντ -βρετανική επικράτεια στον νοτιοδυτικό Ατλαντικό Ωκεανό, την οποία διεκδικεί η Αργεντινή και αντικείμενο πολέμου το 1982- ακολουθούν στη δεύτερη θέση με 62 όπλα ανά 100 κατοίκους. 

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Υεμένη -μια χώρα στο έλεος ενός επταετούς εμφυλίου πολέμου- με 53 όπλα ανά 100 κατοίκους, ενώ όσον αφορά την Ελλάδα, ο αντίστοιχος αριθμός ανέρχεται σε 17,6 όπλα ανά 100 κατοίκους.

Ο ακριβής αριθμός πυροβόλων όπλων, που ανήκουν σε πολίτες, είναι δύσκολο να υπολογιστεί λόγω διαφόρων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των μη καταχωρημένων, του παράνομου εμπορίου και των παγκόσμιων συγκρούσεων.

Οι ερευνητές της SAS εκτιμούν, όμως, συνολικά, σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν 857 εκατομμύρια μη στρατιωτικά όπλα, εκ των οποίων τα 393 εκατομμύρια βρίσκονται στα χέρια Αμερικανών.

Περίπου το 44% των ενήλικων πολιτών στις ΗΠΑ ζει σε σπίτι με τουλάχιστον ένα όπλο, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις ενήλικες έχει δικό του όπλο, σύμφωνα με έρευνα της Gallup, τον Οκτώβριο του 2020.

Ορισμένα κράτη καταγράφουν μεγάλο αριθμό όπλων λόγω παράνομων αποθεμάτων από παλαιότερες συγκρούσεις ή χαλαρούς περιορισμούς στην οπλοκατοχή, αλλά οι ΗΠΑ είναι μία από τις τρεις μόνο χώρες στον κόσμο όπου η οπλοφορία (ή η κατοχή) είναι συνταγματικό δικαίωμα, σύμφωνα με τον Zachary Elkins, αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν.

Με πληροφορίες από CNN

Πηγή:  cretalive.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis