Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:07 | 27/06/2015

Το δημοψήφισμα στην Ελλάδα σημαίνει πως το πακέτο διάσωσης των 245 δισ. ευρώ προς την χώρα θα λήξει την Τρίτη, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο επικαλούμενο αξιωματούχους της ΕΕ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν στο Eurogroup του Σαββάτου εναλλακτικές για περισσότερη βοήθεια διάσωσης προς την Ελλάδα περιλαμβανομένου και την επιβολή capital controls.

«Οι Έλληνες θα ψηφίσουν επί μιας συμφωνίας που δεν είναι πια πάνω στο τραπέζι», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος για να προσθέσει: «Είναι ώρα για το Plan B».

Από την πλευρά τους δύο άλλοι αξιωματούχοι τόνισαν πως η πρώτη αντίδραση στο δημοψήφισμα θα είναι τα capital controls.

Καμμένος: Αν αποσυρθεί η πρόταση των δανειστών, αλλάζουν όλα

Δηλώσεις του υπουργού Αμυνας στο πρωινό του Μέγκα:

Για το αν θα πληρωθεί η δόση του ΔΝΤ

 

  • Από τον Αύγουστιο μέχρι σήμερα πληρώνουμε δόσεις χωρίς να έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ. Εχουμε δώσει 17 δισεκατομμύρια σε δόσεις. Δεν μπορούμε να πληρώνουμε παραπάνω. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε από τη στιγμή που δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους που προκύπτουν από τις συμβάσεις.
  • Ζητήσαμε παράταση ως την άλλη εβδομάδα ώστε να αποφασίσει ο ελληνικός λαός.

Τι θα γίνει αν αποσυρθεί η πρόταση των δανειστών ή τμήματά της;

  • Εχουν στα χέρια τους μία ελληνική πρόταση που είναι στα πλαίσια της λογικής που μπορεί να αντέξει ο λαός και έχοντας λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις των θεσμών. Μπορούν σήμερα το μεσημέρι στο Eurogroup να πουν ότι δέχονται αυτή την πρόταση και να προχωρήσουμε μαζί.
  • Αν αποσυρθεί η πρόταση των δανειστών αλλάζουν όλα. Αν είχαμε επιλέξει τη σύγκρουση ή τη ρήξη από την πρώτη στιγμή χωρίς αναστολή, θα το είχαμε κάνει. Τρεις μέρες έχει να κοιμηθεί ο πρωθυπουργός.

Γιατί δεν μπήκε σε δημοψήφισμα η ελληνική πρόταση;

  • Γιατί δεν την δέχθηκαν

 

  • Η κυβέρνηση επί πέντε μήνες, παρά τη διαφορετική εντολή, διαπραγματεύθηκε με πολύ σοβαρότητα με τους θεσμούς. Εγιναν τιτάνιες προσπάθειες για να βρεθεί μία λύση τις τελευταίες ημέρες. Κάθε φορά που η κυβέρνηση βρισκόταν κοντά σε λύση και σε απόφαση- που βεβαίως δεν ήταν μέσα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ- και των ΑΝΕΛ- έρχονταν κι άλλα μέτρα. Μας ζητούσαν ουσιαστικά μέτρα που δεν μπορούσε κανένας Ελληνας να πάρει.

 

  • Ελπίζω ότι υπάρχουν στην ΕΕ φωνές που δεν ακολουθούν τη γραμμή Σόιμπλε, να εξαθλιώσουμε τους Ελληνες προς παραδειγματισμό. Δεν είναι δυνατόν να εξευτελίζουν ένα ολόκληρο έθνος και ένα λαό και να ζητούν παράλογα πράγματα.
  • Το «the game is over» δεν ανήκει σε μία δημοκρατική Ευρώπη αλλά σε άλλου είδους καθεστώτα
  • Ας συννενοηθούν μεταξύ τους, άλλα μέτρα πρότεινε η ΕΕ και άλλα το ΔΝΤ. Σαν να έχουμε έναν ασθενή στο χειρουργείο με τους γιατρούς από πάνω του και ο ένας να λέει «βγάλε το στομάχι» και ο άλλος να λέει «άστο όπως είναι». Πλήρης παραλογισμός.
  • Δεν υπάρχει καμία διαδικασία εξόδου από το ευρώ. Οποια τέτοια διαδικασία κινήσουν θα είναι παράνομη και αντισυμβατική.
  •  
  • Οι πολίτες δεν πρέπει να φοβηθούν. Δεν υπάρχουν εκβιασμοί, ούτε τράπεζες θα κλείσουν, ούτε τα ΑΤΜ θα αδειάσουν. Αυτά είναι υπερβολές. Υπάρχουν 41 δισ. ως περιουσία των τραπεζών.

H τορπίλη Τσίπρα για την καταστροφή της Ελλάδας

Στροφή 180 μοιρών έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στο εδώ και μέρες... ναρκοθετημένο πεδίο των διαπραγματεύσεων και εξαπολύοντας τορπίλη για δημοψήφισμα παρέπεμψε στην κρίση του ελληνικού λαού την αποδοχή ή την απόρριψη της πρότασης των θεσμών.

Η πρόταση του πρωθυπουργού, έπειτα από την ανακοίνωσή της - λίγο μετά τα μεσάνυχτα- έσκασε σαν βόμβα εντός και εκτός συνόρων, με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου να προϊδεάζουν πως «το επικοινωνιακό game, is over».

Στην ίδια γραμμή σημείωναν πως είχε καταστεί σαφές τόσο από το Εurogroup της Πέμπτης, όσο και απο τη Σύνοδο Κορυφής πως η Ελλάδα έπρεπε να απαντήσει στο κείμενο των θεσμών μέσα σε 24 ώρες.

Με... βαλίτσα το δημοψήφισμα από τις Βρυξέλλες

Ενδεικτικό των ασφυκτικών πιέσεων οι οποίες προηγήθηκαν έως ότου καταλήξει ο πρωθυπουργός σε αυτή την επιλογή, αποτελεί το παρασκήνιο όσων διαδραματίστηκαν στη βελγική πρωτεύουσα.

Καλά ενημερωμένες πηγές, κάνουν λόγο για μια πρώτη σκέψη που έπεσε στο τραπέζι της σύσκεψης της ελληνικής αντιπροσωπείας την Τετάρτη, όπου και συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Ωστόσο, καθοριστική απέβη η χθεσινή πρωινή σύσκεψη του κυβερνητικού επιτελείου στις Βρυξέλλες όπου και ελήφθη η τελική απόφαση για δημοψήφισμα - με το Γιάνη Βαρουφάκη να την υποστηρίζει σθεναρά- λίγο πριν η ελληνική αποστολή επιστρέψει στην Αθήνα.

Μάλιστα, άνθρωποι που έχουν πολύ καλή γνώση των διαπραγματεύσεων αναφέρουν πως οι λεπτομέρειες συζητήθηκαν και μέσα στο αεροπλάνο.

Κυβερνητική πηγή στο iefimerida: Το προετοιμάζαμε εδώ και ένα μήνα

Στη σκιά των ολοένα και αυξανόμενων απαιτήσεων από τη σκοπιά των δανειστών, κορυφαία πηγή της κυβέρνησης έλεγε τις πρώτες πρωινές ώρες στο iefimerida.gr πως «δεν υπήρχε καμία συμφωνία. Εμείς το ενδεχόμενο αυτό το προετοιμάσαμε εδώ και ένα μήνα», εξηγώντας παράλληλα πως σε αυτό συνέβαλε καθοριστικά το κλίμα αυτών των ημερών.

Στο ίδιο πνεύμα, άλλος υπουργός, μετά την αποχώρησης του από το Μαξίμου έλεγε πως «δεν μπορείς να ψηφίσεις το τελεσίγραφο των δανειστών έτσι όπως διαμορφώθηκε».

Επί ποδός Ευρώπη και ΕΚΤ

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν τις εξελίξεις στο εξωτερικό. Αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των διοικητών της ΕΚΤ. Ακόμη, σήμερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχουν συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Για τις αποφάσεις της κυβέρνησης ενημερώθηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ.

Ο κύριος Γιούνγκερ άκουσε έξαλλος τα νέα από την Αθήνα, ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος ρώτησε ποιο θα είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος. Η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν «αν θέλετε αυτή τη συμφωνία ή όχι».Εξέφρασε την άποψη πως ισοδυναμεί με «ναι ή όχι στο ευρώ».

Σε κρίσιμη στιγμή

Με τις επιπτώσεις των αποτελεσμάτων -ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι αυτό-να μην μπορούν να προσδιοριστούν, ο πρωθυπουργός ρίχνει τη μεγάλη ζαριά... μεταθέτοντας το βάρος των αποφάσεων στον ελληνικό λαό.

Από το Μέγαρο Μαξίμου τελευταία έφυγε στις 4 τα ξημερώματα η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ πέρα από τους υπουργούς το παρών έδωσαν και ο κοινοβουλετικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης και η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου.

Στις 10 σήμερα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία-χωρίς την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, ενώ στις 12 συγκαλείται η ολομέλεια στη Βουλή.


Πηγή: http://www.iefimerida.gr
Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis