Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:44 | 17/05/2016

Τον δρόμο που χάραξε ο ... Άκης Τσοχατζόπουλος μέσω αλλοδαπών τραπεζικών λογαριασμών και εξωχώριων εταιριών φαίνεται ότι επέλεξε και ο Ανδρέας Μαρτίνης.

Στην κίνηση αυτή, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, προέβη, προκειμένου να χαθούν τα ίχνη του χρήματος και συγκεκριμένα της “μίζας” που φέρεται ότι έλαβε μέσα από μία υπερκοστολογημένη σύμβαση που συνήψε το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν με γερμανική εταιρία.

Αυτό αποτυπώνεται στο κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει ο πρώην ισχυρός άνδρας, ο οποίος φέρεται ότι πήρε προμήθεια ύψους 3,1 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων για να προτιμήσει την αλλοδαπή εταιρία, εξαπατώντας τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ του νοσοκομείου.

Off shore στη Λιβερία

Με ενδιάμεσες εταιρείες αλλά και τη σύσταση off-shore με έδρα τη Λιβερία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ του «Ερρίκος Ντυνάν» , πέτυχε να …εξαφανίσει το προϊόν της απάτης που φέρεται να διέπραξε σε βάρος του κοινωφελούς ιδρύματος για να καρπωθεί στη συνέχεια, 3.133.350,17 γερμανικά μάρκα, ενσωματώνοντάς τα στην περιουσία του.

Η προμήθεια φέρεται ότι δόθηκε το 1998 και αφού πέρασε μέσα από 6 διαφορετικούς λογαριασμούς, μέρος της κατέληξε στην αγορά ακινήτου, το οποίο σήμερα στεγάζει τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Για τις «ανάγκες» μάλιστα του σχεδίου, χρησιμοποιήθηκαν ενδιάμεσες εταιρείες με χαρακτηριστική λόγω της επωνυμίας της , την MIJAS LTD αλλά και την υπεράκτια εταιρεία  State Enterprises SA, Monrovia Liberia η οποία αγόρασε το κτίριο ακριβώς δίπλα από το Ερρίκος Ντινάν, στο οποίο στεγάζεται το MEGA  και αφού το   μεταβίβασε στο ζεύγος Μαρτίνη , το 2010… έπαυσε, αυθημερόν (!) τις εργασίες της.

Η υπερκοστολόγηση΄

Η υπόθεση φθάνει πολύ πίσω στον χρόνο, και συγκεκριμένα στο 1998.

Όπως καταγράφεται στο κατηγορητήριο από την υπερκοστολογημένη σύμβαση που υπέγραψε το Ερρίκος Ντινάν με τη γερμανική εταιρεία "Hospitalia International" για την προμήθεια νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού υλικού, έφυγε η μίζα που φέρεται να δόθηκε στον κ. Μαρτίνη.

Το κατηγορητήριο

Ειδικότερα, ο πρώην πρόεδρος του «Ερρίκος Ντινάν» φέρεται να εξαπάτησε τα μέλη του ΔΣ του κοινωφελούς ιδρύματος που αποτελεί ΝΠΙΔ, να προτιμηθεί η γερμανική εταιρεία αν και η προσφορά της δεν ήταν η πλέον συμφέρουσα για το νοσοκομείο. Το κατηγορητήριο αναφέρει για τον κ. Μαρτίνη:

«Με την ιδιότητα του προέδρου του ΔΣ κατείχες, διαχειρίσθηκες και χρησιμοποίησες περιουσία εν γνώσει ότι η περιουσία προέρχεται από το έγκλημα της απάτης ενώ παράλληλα χρησιμοποίησες τον ελληνικό και διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα με τη διακίνηση εσόδων προερχόμενων με σκοπό να προσδοθεί νομιμοφάνεια στα εν λόγω έσοδα.... Μεταξύ των προσφορών που υποβλήθηκαν, συμπεριλαμβανόταν εκείνη της εταιρίας "Hospitalia International GmbH", η οποία υποβλήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1998 και μάλιστα ήταν η μοναδική που αφορούσε το σύνολο των δέκα τμημάτων - τομέα ενδιαφέροντος. Ωστόσο η προσφορά της εταιρίας δεν ήταν η χαμηλότερη εκ του συνόλου των προσφορών που υποβλήθηκαν” αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Κατόπιν τούτου η επιτροπή προμηθειών του ιδρύματος με την 22/10/1998 εισηγητική έκθεσή της κατέληξε στην επιλογή της προσφοράς της εταιρίας, με ομόφωνη απόφαση της επιτροπής προμηθειών.

Σε εκτέλεση της απόφασης στις 16 Δεκεμβρίου 1998 υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ του Ερρίκος Ντυνάν εκπροσωπούμενου από εσένα και της εταιρίας "Hospitalia International" με τίμημα, το οποίο μη συμπεριλαμβανομένου το ΦΠΑ ανερχόταν σε 11.246.014.650 δρχ.

Η μίζα

«Ως πρόεδρος είτε της επιτροπής προμηθειών είτε του κοινωφελούς ιδρύματος παρασιώπησες το γεγονός ότι είχε λάβει από την εταιρία Hopitalia International την υπόσχεση καταβολής υψηλού χρηματικού ποσού 1.873.000.565 δολάρια σε περίπτωση που το ΔΣ αποφάσιζε την ανάθεση της σύμβασης στην εν λόγω εταιρία. Αν δε τα λοιπά μέλη της επιτροπής προμηθειών και του ΔΣ γνώριζαν την πραγματικότητα, δεν θα συναινούσαν στην ανάθεση προμήθειας στην εν λόγω εταιρία, ειδικά μάλιστα με το τίμημα που τελικά επιτεύχθηκε”.

Και συνεχίζει: “Ως πρόεδρος είτε της επιτροπής προμηθειών είτε του κοινωφελούς ιδρύματος παρασιώπησες το γεγονός ότι είχε λάβει από την εταιρία Hopitalia International την υπόσχεση καταβολής υψηλού χρηματικού ποσού 1.873.000.565 δολάρια σε περίπτωση που το ΔΣ αποφάσιζε την ανάθεση της σύμβασης στην εν λόγω εταιρία.

Αν δε τα λοιπά μέλη της επιτροπής προμηθειών και του ΔΣ γνώριζαν την πραγματικότητα, δεν θα συναινούσαν στην ανάθεση προμήθειας στην εν λόγω εταιρία, ειδικά μάλιστα με το τίμημα που τελικά επιτεύχθηκε”.

Η βλάβη στο κοινωφελές Ιδρυμα

Η βλάβη στο κοινωφελές ίδρυμα -σύμφωνα με την κατηγορία- είναι ισόποση της προμήθειας που τελικά επιβάρυνε το συνολικό τίμημα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα χρήματα της μίζας ακολούθησαν μία δαιδαλώδη διαδρομή μέσα από τραπεζικούς λογαριασμούς offshore εταιριών. "Το ποσό των 3.133.350,γερμανικών μάρκων το οποίο η Hospitalia International υποσχέθηκε και κατέβαλε σε εσένα προκειμένου εσύ να ταχθείς ως πρόεδρος τόσο της επιτροπής προμηθειών όσο και ως πρόεδρος του ΔΣ του ιδρύματος, υπέρ της ανάθεσης σε αυτήν της σύμβασης νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού για το νοσοκομείο, διοχετεύτηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελβετίας διερχόμενο από 6 διαφορετικούς λογαριασμούς, που ανήκαν είτε σε σένα είτε στη σύζυγό σου Γ. Μαρτίνη είτε και στους δύο από κοινού είτε τέλος στον Θ.Κ., προκειμένου να συγκαλυφθεί η αληθινή προέλευσή του και να χαθούν τα ίχνη της κίνησής του από λογαριασμό σε λογαριασμό. Στη συνέχεια διοχετεύθηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδα και μετατράπηκε σε ακίνητη περιουσία….”

 

www.iefimerida.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis