Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:14 | 15/10/2015
«Εξαιρετικό» ενδιαφέρον παρουσιάζει για τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. η δίκη που ξεκινά το μεσημέρι της Παρασκευής στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων -στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού- για την επονομαζόμενη «δεύτερη φάση» δράσης του Επαναστατικού Αγώνα, με κατηγορούμενους τους αντιεξουσιαστές Νίκο Μαζιώτη και Αντώνη Σταμπούλο, την ασύλληπτη Πόλα Ρούπα αλλά και τον προσφάτως συλληφθέντα Γιώργο Πετρακάκο, ο οποίος θα καθίσει για πρώτη φορά στο εδώλιο ύστερα από περίπου δέκα χρόνια φυγής.
 
Σε αυτή τη δίκη θα διερευνηθεί όχι μόνο η μοναδική επίθεση του νέου Επαναστατικού Αγώνα με την έκρηξη βόμβας μεγάλης ισχύος στην Τράπεζα της Ελλάδος στην οδό Αμερικής στις 10 Απριλίου 2014 αλλά και τουλάχιστον τέσσερις ληστείες του μεικτού σχήματος ενόπλων και ανταρτών πόλης. Ανάμεσα σε αυτές οι ληστρικές επιθέσεις στα Μέθανα, στην Κλειτορία (όπου υπήρχε τραυματισμός αστυνομικού), στο Βελεστίνο και στην Ακράτα που σημειώθηκαν την περίοδο 2012-13.
 
Ο Γ. Πετρακάκος θα βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την υπόθεση του Επαναστατικού Αγώνα ως «χρηματοδότης της οργάνωσης», λόγω της εμπλοκής του -σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.- σε ληστείες με λεία περίπου 1 εκατ. ευρώ στις οποίες συμμετείχε και ο Ν. Μαζιώτης.
 
Και αυτό διότι από γραφολογικές εξετάσεις είχε βρεθεί ο γραφικός χαρακτήρας του σε σημείωμα για μια υποτιθέμενη κράτηση ξενοδοχείου που είχε παραδώσει σε μια υπάλληλο ένας από τους ληστές της τράπεζας των Μεθάνων (τον Ιούλιο του 2013). Ακόμη είχαν βρεθεί στοιχεία (σ.σ. αμφισβητούνται από τον ίδιο) της παρουσίας του σε ληστεία τράπεζας στην Ακράτα τον Δεκέμβριο του 2012 αλλά και σε εκείνη στην Εθνική Τράπεζα Κλειτορίας τον Μάρτιο του 2014.
 
Σε όλες τις προαναφερόμενες ληστείες θεωρείται από την ΕΛ.ΑΣ. βέβαιη η συμμετοχή του Ν. Μαζιώτη (ο ίδιος έχει αρνηθεί την εμπλοκή του) με βάση αναλύσεις καμερών και αποτυπώματα. Αυτό «παρέσυρε » στο κατηγορητήριο για τον Επαναστατικό Αγώνα και τον φερόμενο ως συνεργό του σε αυτές τις ληστρικές επιθέσεις. Ωστόσο στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. υπογράμμιζαν ότι «δεν διαθέτουμε κανένα στοιχείο ότι ο Πετρακάκος συμμετείχε -ως συνεπιβάτης μοτοσικλέτας- στη βομβιστική επίθεση στην Τράπεζα της Ελλάδος ή σε καμία άλλη ενέργεια αντάρτικου πόλης». Ο Α. Σταμπούλος ενεπλάκη στην υπόθεση από την παρουσία του τον Οκτώβριο του 2014 σε γκαράζ-κρησφύγετο του Επαναστατικού Αγώνα στον Βύρωνα που είχε νοικιάσει ο Ν. Μαζιώτης.
 
Έρευνες για τον προφυλακισμένο αντιεξουσιαστή
 
Η έναρξη αυτής της δίκης συμπίπτει με τη συνέχιση της έρευνας για τον 37χρονο αντιεξουσιαστή που παραδόθηκε προ τριημέρου στις αρχές και προφυλακίστηκε μετά τη σύντομη απολογία του.
 
Όπως είχε αναφέρει «Το Βήμα», στη διάθεση των αρχών υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα ευρήματα στη «γιάφκα» και σε ΙΧ ληστών του Διστόμου σε Μαραθώνα και Μώλο Φθιώτιδας τα οποία «συμπίπτουν» με αντίστοιχα σε αυτοκίνητο έμφορτο με όπλα που είχε ενοικιάσει ο 37χρονος τον Μάρτιο του 2013 και είχε εντοπισθεί σε πάρκινγκ της περιοχής των Εξαρχείων.
 
Οι αξιωματικοί εξετάζουν -χωρίς όμως συγκρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία- αν ο αντιεξουσιαστής μπορεί να είχε συμμετοχή σε κάποια από τις περίπου 20 ληστείες της τελευταίας τριετίας από το σύστημα ποινικών - αναρχικών αλλά και στη δράση της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ) που προχώρησε σε επιθέσεις στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού, στην κατοικία του γερμανού πρεσβευτή στο Χαλάνδρι και άλλες.
 
Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.
 
tovima.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis