Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκο Βούτση για τις νέες προτεραιότητες της αντεγκληματικής πολιτικής και τον εκδημοκρατισμός της αστυνομίας, κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου.
Αφορά σε θέματα που έχουν προκύψει σχετικά με φαινόμενα συνεχιζόμενης αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας, καθώς και καταχρηστικής άσκησης της εξουσίας, τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας και καταγράφονται σε έκθεση διεθνών οργανισμών, όπως της Human Rights Watch.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:
«Η πολιτική υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων της νέας κυβέρνησης προϋποθέτει τη χάραξη μιας νέας αντεγκληματικής πολιτικής και τον εκδημοκρατισμό της Αστυνομίας. Από αυτή τη σκοπιά, είναι ανησυχητική η καταγγελία του Human Rights Watch (6.5.2015) ότι αστυνομικοί προβαίνουν σε καταχρηστικούς ελέγχους, προσαγωγές ή και κράτηση αστέγων, τοξικοεξαρτημένων και εκδιδόμενων.
Επιπλέον, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου, πολλαπλασιάζονται τα περιστατικά ολιγωρίας της ΕΛ.ΑΣ. ως προς την αντιμετώπιση ή την διερεύνηση εγκλημάτων με δράστες μέλη φασιστικών ομάδων, ενώ ανησυχητικά είναι επίσης κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας (βλ. κάλυψη από τα ΜΑΤ επίθεσης εναντίον πολιτιών στις Σκουριές, στις 5.4.2015· επιχείρηση ανδρών της ΔΕΛΤΑ με κάμερες στα κράνη, στις 16.4.2015), εγκληματικής δραστηριότητας (βλ. εμπλοκή αξιωματούχων της ΕΛΑΣ και της ευπ σε κυκλώματα τράφικινγκ), αλλά και συγκάλυψης (βλ. αρχειοθέτηση ΕΔΕ για τις υποθέσεις M. Λώλου, M. Κυπραίου, Γ. Καυκά και Π. Μέλλιου).
Πρόσφατα, τέλος, ξυλοδαρμό από άνδρες των ΜΑΤ εκτός υπηρεσίας υπέστησαν νεαροί στην Ορεστιάδα, τρεις εκ των οποίων μάλιστα συνελήφθησαν (8.5.2015), συγκέντρωση στην ίδια πόλη απαγορεύτηκε προσωρινά, ενώ αντιρατσιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν συνεργασία ακροδεξιών ομάδων με αστυνομικούς του Α τ. Περιστερίου, με αποτέλεσμα τη σύλληψη, κράτηση και άσκηση βίας στον 21χρονο Ισμαήλ Μοχάμεντ, θύμα ρατσιστικής επίθεσης στην Ομόνοια στις 14.2.2015.
Επειδή ο εκδημοκρατισμός της Αστυνομίας αποτελεί συνθήκη ομαλής λειτουργίας του πολιτεύματος.
Επειδή, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, κρούσματα ολιγωρίας μπροστά στην τέλεση εγκλημάτων πολλαπλασιάζονται ανησυχητικά (ενδεικτικά: ξυλοδαρμός φοιτητή στις 14.03.2015, στον Πειραιά, κοντά σε χώρο όπου πραγματοποιούνταν εκδήλωση της Χρυσής Αυγής· ξυλοδαρμός του γιατρού δ. Μακρέα στις 25.3.2015 στα Χανιά· ξυλοδαρμός μαρτύρων στη δίκη της Χρυσής Αυγής στις 20.4.2015· επίθεση εναντίον διεμφυλικού ατόμου στην Εύβοια στις 2.5.2015).
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Ποιες είναι οι προτεραιότητες της αντεγκληματικής πολιτικής του υπουργείου και πώς προτίθεται ο κ. Υπουργός να αποτρέψει τη στοχοποίηση και την ακύρωση δικαιωμάτων ευάλωτων ομάδων, που μέχρι σήμερα βρέθηκαν κατά προτεραιότητα στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ;
Ποια είναι τα αποτελέσματα των ερευνών για τα πιο πρόσφατα από τα προαναφερθέντα περιστατικά και πώς προτίθεται ο κ. Υπουργός να αντιμετωπίσει τη δράση των ακροδεξιών θυλάκων στο εσωτερικό της Ελληνικής Αστυνομίας;»
ΠΗΓΗ: efsyn.gr