Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:14 | 10/07/2015

Πληθαίνουν οι φήμες και μάλιστα από τα πιο έγκυρα στόματα για ένα ενδεχόμενο «κουρέματος» των καταθέσεων, προετοιμάζοντας τους αποταμιευτές για το «κακό» σενάριο. 

Η αναφορά αυτή τη φορά έγινε από την κυρία Λούκα Κατσέλη, την πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και επικεφαλής της Εθνικής, η οποία μίλησε ανοιχτά για αυτό το ενδεχόμενο. «Οσο γρηγορότερα μπει το τραπεζικό σύστημα σε ομαλή λειτουργία τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα “κουρέματος” των καταθέσεων», δήλωσε στο MEGA. 

Ωστόσο διευκρίνισε ότι τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί μέχρι στιγμής. Η ίδια επανέλαβε ότι όλο το Ευρωσύστημα λειτουργεί από 1ης/1/2015 κάτω από την Κοινοτική Οδηγία που εγγυάται όλες τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο για κάθε λογαριασμό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κυρία Κατσέλη σημείωσε ότι το θέμα του κουρέματος έχει να κάνει με τη φερεγγυότητα των τραπεζών. «Οπως ξέρετε, οι εποπτικές αρχές και κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μαζί με το Μηχανισμό Σταθερότητας εγγυάται τη σταθερότητα και τη φερεγγυότητα κάθε τράπεζας που λειτουργεί στην Ελλάδα, το ίδιο είχε γίνει και τα προηγούμενα χρόνια, βρισκόμαστε σε συνεχή εποπτεία και έλεγχο από την ΕΚΤ», ανέφερε.

Διαβεβαίωσε ότι η ρευστότητα των τραπεζών είναι εξασφαλισμένη έως τη Δευτέρα και σημείωσε ότι σε περίπτωση συμφωνίας με τους εταίρους έχει γίνει προεργασία «ώστε από την Τρίτη να μπορέσουμε να προβούμε σε πολλές περισσότερες τραπεζικές υπηρεσίες και σταδιακά να ομαλοποιηθούν όλες οι τραπεζικές λειτουργίες όσο γρηγορότερα γίνεται». 

Η πρόεδρος των τραπεζιτών εξήγησε ότι το σημαντικό είναι να επιστρέψει η ρευστότητα στο σύστημα και ότι «με συμφωνία η ΕΚΤ θα αρχίσει να δίνει πάλι καινούργια ρευστότητα, κάτι που θα επιτρέψει και τη λήξη της τραπεζικής αργίας που μπορεί να γίνει αμέσως ή πάρα πολύ γρήγορα αλλά και την άρση στην κίνηση κεφαλαίων, όχι αναγκαστικά ταυτόχρονα».

Είχε προηγηθεί στις αρχές της εβδομάδας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και αρμόδιος για τα έσοδα, κ. Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος έφερε στο τραπέζι το ενδεχόμενο να υπάρξει «κούρεμα» καταθέσεων. 

Οσες φορές ρωτήθηκε ο κ. Μάρδας να απαντήσει ευθέως το απέφυγε, αφήνοντας ανοιχτό το θέμα με την ασφάλεια των καταθέσεων, την οποία ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει εγγυηθεί προσωπικά.

Στο ερώτημα αν θα ζητηθεί από καταθέτες και ομολογιούχους «να δώσουν κάτι», ανέφερε ότι «αυτό το θέμα δεν το έχουμε συζητήσει εκεί που θα έπρεπε να το έχουμε συζητήσει, δηλαδή στα αρμόδια όργανα. Υπάρχουν πολλές λύσεις για να λυθούν τα προβλήματα και δεν είναι η μόνη λύση για να αποκατασταθεί η ρευστότητα». 

ΡΟΗ ΧΑΪΚΟΥ
[email protected]

e-typos.com

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis