Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:04 | 04/02/2016

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας έχει προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η χώρα του βρίσκεται σε «σημείο βρασμού» λόγω του αριθμού προσφύγων από τη Συρία και ζητά επίμονα βοήθεια από τη Δύση.

 

 

 

 

 

Η Ιορδανία φιλοξενεί περισσότερους από 600.000 πρόσφυγες από ένα σύνολο 4.6 εκατομμυρίων προσφύγων οι οποίοι είναι επισήμως δηλωμένοι ως πρόσφυγες στον ΟΗΕ από την αρχή του  εμφύλιου πολέμου που ξέσπασε στη χώρα πριν από πέντε χρόνια.

 

 

 

 

Η ιορδανική κυβέρνηση δηλώνει ότι υπάρχουν άλλο ένα εκατομμύριο αδήλωτοι πρόσφυγες στην χώρα η οποία έχει πληθυσμό 9.5 εκατομμύρια κατοίκους, αριθμός που προβλέπεται να φτάσει τα 13.5 εκατομμύρια όπως εκτιμάται λόγω του ευάλωτου πληθυσμού που παραμένει στη Συρία.

 

 

 

 

Ο βασιλιάς Αμπντάλα δήλωσε ότι η πλημμύρα των προσφύγων στη χώρα του έχει καταστρέψει τις δομές της, τα συστήματα παιδείας και υγειονομικής περίθαλψης.Ασκεί πίεση στους ηγέτες της Δύσης προκειμένου να αυξήσουν τη βοήθεια σε 8.75 δις. δολάρια.

 

 

 

 

Το στρατόπεδο Al Zaatari έχει μόνο μια ικανότητα να φιλοξενεί 60.000 πρόσφυγες , αλλά σύμφωνα με τις τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΟΗΕ ο αριθμός των Σύρων που ζουν εκεί έχει ανέβει στις 80.000. Το στρατόπεδο είναι μεγάλο όσο η Νάπα στις ΗΠΑ, το Μπάθ στη Βρετανία ή η δική μας Καλαμάτα.

 

 

 

 

Οι Ευρωπαίοι, πρέπει να αντιληφθούν, ότι αν δε βοηθήσουν την Ιορδανία, θα είναι πιο δύσκολο και για αυτούς να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση.

 

 

Πυρκαγιά στο στρατόπεδο

Πυρκαγιά στο στρατόπεδο

 

 

Στο στρατόπεδο Al Zaatari, 3.000 πρόσφυγες λειτουργούν καταστήματα και επιχειρήσεις, πιτσαρίες με ντελίβερι, κουρεία κομμωτήρια, οπωροπωλεία, καφέ, ακόμα και μια μπουτίκ με είδη γάμου. Ένας δρόμος ονομάζεται Champs Elysees, από τα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι.

 

 

Πυρκαγιά στο στρατόπεδο

Πυρκαγιά στο στρατόπεδο

 

 

Κάθε πρωί διανέμονται 15,5 τόνοι ψωμιού σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Υπάρχουν τρεις γεωτρήσεις που παρέχουν 3,4 εκ. λίτρα νερό την ημέρα, το οποίο διανέμεται μέσω ενός δικτύου με 82 φορτηγά. Το καλοκαίρι, οι θερμοκρασίες μπορεί να φτάσουν τους 50 βαθμούς Κελσίου στη σκιά.

 

 

 

 

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι τα παιδιά και ο ευάλωτος πληθυσμός είναι μεταξύ εκείνων που υποφέρουν από την επιδείνωση των συνθηκών στην περιοχή. Περίπου 50-100 πρόσφυγες από την περιοχή γίνονται δεκτοί καθημερινά στο στρατόπεδο. Αλλά ο βασιλιάς Αμπντάλα έχει προειδοποιήσει ότι υπήρχαν «στοιχεία» του ISIS, και γιαυτό το λόγο έχει αναπτυχθεί ένα ισχυρό σύστημα «λεπτομερούς εξέτασης» για να εξασφαλιστεί ότι οι εξτρεμιστές δεν έχουν παρεισφρήσει  σε στρατόπεδα προσφύγων.

 

 

 

 

Το στρατόπεδο άνοιξε τον Ιούλιο του 2012, αλλά με το μισό των 22 εκατομμυρίων ανθρώπων της Συρίας να έχουν διαφύγει ή εκτοπιστεί το Al Zaatari έχει αναπτυχθεί ραγδαία.

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis