ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ. Με υποβρύχια, ελικόπτερα, σκάφη του πολεμικού ναυτικού και μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα επιχειρήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση να συλλέξει πληροφορίες για τα δίκτυα των διακινητών που μεταφέρουν ανθρώπους από τη Λιβύη προς την Ευρώπη. Η έναρξη της πρώτης φάσης της επιχείρησης συμφωνήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο, αλλά τα επόμενα βήματα είναι αβέβαια.
«Θέλω να γίνω σαφής. Ο στόχος μας δεν είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες. Στόχοι είναι αυτοί που βγάζουν χρήματα από τις ζωές τους και πολύ συχνά από τον θάνατό τους. Είναι τμήμα της προσπάθειάς μας να σώσουμε ζωές» είπε η εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι. «Εχω εντυπωσιαστεί με την ταχύτητα και την ομοψυχία, με την οποία προχωρούμε».
Η πρώτη φάση, η οποία συνίσταται στην επιτήρηση από θαλάσσης και αέρος, προκειμένου να γίνουν κατανοητές οι μέθοδοι των διακινητών, είναι και η λιγότερο αμφιλεγόμενη. Δεν είναι σαφές αν και πότε θα τεθούν σε εφαρμογή τα υπόλοιπα τρία στάδια, τα οποία προέβλεπαν την κατάσχεση των πλωτών μέσων των διακινητών και την καταστροφή τους, με επιχειρήσεις που μπορεί να φθάνουν και στις ακτές της Λιβύης. Για τις επιχειρήσεις αυτές θα απαιτείτο άδεια του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία προσκρούει στην άρνηση της Ρωσίας, καθώς και άδεια των λιβυκών αρχών, η οποία δεν δίδεται όσο στη χώρα υπάρχουν δύο αντίπαλες κυβερνήσεις. Πριν απ’ όλα, θα απαιτείτο συμφωνία του συμβουλίου υπουργών της Ε.Ε., η οποία δεν είναι καθόλου δεδομένη, καθώς πολλά κράτη-μέλη έχουν διατυπώσει αντιρρήσεις για μια επιχείρηση που εμπεριέχει χρήση βίας στο έδαφος τρίτης χώρας.
Στην έκθεση για τις παραμέτρους της επιχείρησης, η οποία συντάχθηκε τον περασμένο μήνα, αναφερόταν ότι αν η επιχείρηση ασκήσει πίεση στις μεταναστευτικές ροές στην κεντρική Μεσόγειο (από Λιβύη προς Ιταλία), υπάρχει ενδεχόμενο να αυξηθούν στην Ανατολική και Δυτική Μεσόγειο.
Η Βρετανία, η Γαλλία, η Λιθουανία και η Ισπανία, οι οποίες είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχουν καταρτίσει ψήφισμα που θα ζητεί άδεια για χρήση βίας με βάση το κεφάλαιο 7 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών. Διπλωμάτες ανέφεραν ότι το ψήφισμα πάγωσε καθώς δεν υπάρχει συναίνεση της Λιβύης.
Στην επιχείρηση επιτήρησης της νότιας-κεντρικής Μεσογείου συμβάλλουν 10 χώρες, με 5 πολεμικά σκάφη, δύο υποβρύχια, τρία αναγνωριστικά αεροσκάφη, δύο κατασκοπευτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τρία ελικόπτερα και 1.000 άνδρες, όπως ανέφερε αξιωματούχος της Ε.Ε. Ο αξιωματούχος είπε ότι η δύναμη θα αναπτυχθεί στα διεθνή ύδατα στα ανοικτά της Λιβύης «τις προσεχείς ημέρες», ενώ θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας έως ότου αναπτυχθεί πλήρως.
Αν τα σκάφη συναντήσουν πρόσφυγες και μετανάστες στη θάλασσα θα βοηθήσουν στη διάσωσή τους. Η επιχείρηση αποφασίστηκε μετά τη ναυτική τραγωδία του Απριλίου, στην οποία έχασαν τη ζωή τους περίπου 800 άτομα ανάμεσα στη Λιβύη και τη Σικελία. Τουλάχιστον 1.800 άνθρωποι έχουν πνιγεί φέτος στην προσπάθεια διάπλου της Μεσογείου. Συνολικά 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει φέτος στις ιταλικές ακτές, ενώ αντίστοιχος αριθμός έχει φθάσει στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες επιδιώκουν να μετακινηθούν προς τις χώρες του ευρωπαϊκού πυρήνα, κάτι που προξενεί προστριβές ανάμεσα στην Ιταλία και στη Γαλλία. Πριν από λίγες εβδομάδες, η Γαλλία ξεκίνησε να επαναπροωθεί στην Ιταλία πρόσφυγες και μετανάστες, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να υποβάλουν αίτηση ασύλου στην πρώτη χώρα της Ε.Ε., στην οποία έφθασαν. Η ιταλική κυβέρνηση υποστήριξε ότι η Ιταλία και η Ελλάδα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνες τους το θέμα.
http://www.kathimerini.gr/