Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:20 | 17/01/2015

Ένας αρχιφύλακας των κρατητηρίων της ΓΑΔΑ, που «φρουρούσε» τον 45χρονο βαρυποινίτη όταν εκείνος βρισκόταν στο αστυνομικό μέγαρο από τις 16 Ιανουαρίου έως τις 4 Μαρτίου 2014, για λόγους ασφαλείας εξαιτίας πληροφοριών επικείμενης απόδρασής του, είναι σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ανάμεσα στους 17 κατηγορούμενους της Greek Mafia της νεοτρομοκρατίας.

Ο αστυνομικός φαίνεται να αποτέλεσε τον «αγγελιοφόρο» του βαρυποινίτη.  Οι ίδιοι αξιωματικοί αποδίδουν σημαντικό ρόλο στη δράση της ελληνικής μαφίας, στην δικηγόρο του βαρυποινίτη, για την οποία υποστηρίζουν ότι έχουν στοιχεία σχετικά με την μεταφορά σημειώσεων και χρημάτων, για ενέργειες και «αμοιβές» των εκτελεστών τους.

Στο μεταξύ τα 350.000 ευρώ που έχουν βρεθεί στο σπίτι άλλου συγκατηγορούμενου βαρυποινίτη, εξετάζεται αν προέρχονται από τα λύτρα της απαγωγής Παναγόπουλου.

«Επιστολές» βαρυποινίτη

Το ξετύλιγμα της ποινικής δράσης του κυκλώματος με τα τρομοκρατικά χαρακτηριστικά ξεκίνησε από ένα «συμβόλαιο θανάτου», που φαίνεται να είχε υπογράψει ο 45χρονος βαρυποινίτης, για την συνομήλικη συγγενή του, την οποία θεωρούσε υπεύθυνη για την απώλεια «ξεπλυμένων» χρημάτων και καταθέσεων στους αστυνομικούς για την δράση του.

Η αποτυχημένη απόπειρα ανατίναξης του σπιτιού της τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς, κατ’ εντολή του βαρυποινίτη ξαδερφού της και εκτελεστικό όργανο τον 54χρονο απότακτο αστυνομικό που «όπλισε» και υπέθαλψε τον Χριστόδουλο Ξηρό, αποτέλεσε αφορμή για τις αποκαλύψεις της δράσης της σπείρας. Η συγκεκριμένη γυναίκα φαίνεται να παρείχε σημαντικές πληροφορίες στους αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής ακόμη και «επιστολές» του βαρυποινίτη με οδηγίες για ενέργειες των ελεύθερων μελών της συμμορίας, που αφορούσαν βομβιστικές επιθέσεις, προστασία καταστημάτων και προπαρασκευαστικές ενέργειες απόδρασής του. Η μάρτυρας άμεσα εντάχθηκε στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ο συγκεκριμένος βαρυποινίτης, είχε δώσει στη συγγενή του τουλάχιστον 5.000.000 ευρώ, «ξεπλυμένα» χρήματα της απαγωγής του εφοπλιστή, και την θεωρεί υπεύθυνη για την απώλεια μεγάλου μέρους τους. Στην ίδια γυναίκα έχει αποδώσει την απώλεια 250.000 ευρώ από την «υπερτιμολόγηση» του ελικοπτέρου με το οποίο επιχείρησε να αποδράσει τον Φεβρουάριο του 2013, όπως και τις καταθέσεις της προς αστυνομικούς, που ερευνούσαν τη δράση του.

«Ήθελε να αποδράσει»

Οι αστυνομικές αρχές, είχαν πληροφορίες και στοιχεία για ενδεχόμενη απόδραση του 45χρονου βαρυποινίτη, ενδεχομένως και άλλων κρατουμένων, από το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, τον Φεβρουάριο του 2014. Οι συγκεκριμένες ενδείξεις, προήλθαν από αναφορές και μαρτυρίες, των οποίων αποδέκτες έγιναν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι προτίμησαν την κράτησή του σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του αστυνομικού μεγάρου της Λ. Αλεξάνδρας.

Για αυτή την κράτηση προηγήθηκε απόφαση του Εισαγγελέα Εφετών, που το επέτρεψε «για λόγους ασφαλείας». Σημειώνεται ότι ο βαρυποινίτης έμεινε σε κρατητήριο της ΓΑΔΑ, κάτω από υψηλή επιτήρηση, από τις 16 Ιανουαρίου έως τις 4 Μαρτίου 2014. Εκεί φαίνεται να ήρθε σε επαφή με τον αστυνομικό-«φρουρό» του, ο οποίος συγκαταλέγεται στους κατηγορουμένους της υπόθεσης.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα ο βαρυποινίτης δημοσιοποιούσε με συνεντεύξεις του, τις συνθήκες «απομόνωσης» στη ΓΑΔΑ, κάνοντας λόγο για «λευκά κελιά», «βασανισμό», παραβίαση των δικαιωμάτων του, αστυνομική εκδίκηση στο πρόσωπό του και απαιτήσεις για μεταφορά του στις φυλακές.

Σε μία από τις ακροαματικές διαδικασίες της δίκης του στη δικαστική έκθεση των φυλακών Κορυδαλλού, πέταξε μία καρέκλα σε βάρος της πρόεδρου του δικαστηρίου ενώ επιτέθηκε και σε βάρος αστυνομικού. Τον εξέτασε ψυχίατρος ο οποίος του χορήγησε αγωγή με ηρεμιστικά χάπια, ενώ ο κρατούμενος ζητούσε να μεταφερθεί στο ψυχιατρείο των φυλακών.

Ο 45χρονος, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., είχε υποβάλλει από καιρό αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου καταγγέλλοντας παραβίαση των δικαιωμάτων του καθώς αντί να κρατείται σε φυλακή τον κρατάνε απομονωμένο στην ΓΑΔΑ απ’ όπου και τον μεταφέρουν κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας κάθε φορά που είναι η δίκη του.

Αντίστοιχο αίτημα είχε υποβάλλει και στον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου καταγγέλλοντας  «βάναυση μεταχείριση, και παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου». Τελευταία του κίνηση ήταν η υποβολή μήνυσης στην Διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού.

Πέντε βόμβες μία απόπειρα

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα μέλη της οργάνωσης, ευθύνονται για την βομβιστική επίθεση που είχε σημειωθεί στις 22 Νοεμβρίου 2012 με στόχο την κατοικία της δικαστικού κ. Παρασκευής Καλαϊτζή στην οδό Κουντουριωτών 11 στο Χαλάνδρι. Η δικαστικός ήταν πρόεδρος του δικαστηρίου που διερεύνησε την υπόθεση απαγωγής του εφοπλιστή κ. Περικλή Παναγόπουλου.

Ταυτοποιείται η τοποθέτηση βόμβας, στις 20 Ιουλίου 2013, όταν είχαν συλληφθεί δύο άτομα, μετά από έκρηξη μεγάλης ποσότητας από μασούρια δυναμίτιδας, στο σπίτι της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Τρικάλων κ. Σοφίας Πετράκη, στη συμβολή των οδών Μανδηλαρά και Υψηλάντου στον Αγ. Κωνσταντίνο Λάρισας. Η Εισαγγελέας ήταν σε άδεια. Η δικαστική λειτουργός χειριζόταν την υπόθεση της αποτυχημένης εναέριας απόδρασης με ελικόπτερο του βαρυποινίτη και αυτή της απόδρασης των 11 Αλβανών κρατουμένων από τις ίδιες φυλακές, με τις γνωστές θανατηφόρες συνέπειες.

 Αντίστοιχα στοιχεία υπάρχουν για τις τρεις βομβιστικές επιθέσεις με στόχο οικίες που σχετίζονταν με τον πρώην γενικό γραμματέα εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και πρώην συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννη Σμπώκου. Μικρής ισχύος βόμβα είχε εκραγεί έξω από το σπίτι του, στις 16 Απριλίου 2014 στην Κηφισιά, ενώ δύο άλλες ισχυρές βόμβες, στις 15 Μαίου και 16 Ιουλίου 2014, τοποθετήθηκαν έξω από το σπίτι της αδερφής του στη Ν. Ερυθραία, προκαλώντας πολύ μεγάλες υλικές ζημιές.

Μετά την τελευταία έκρηξη, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης αποκάλυψαν πως ο Γιάννης Σμπώκος, εκβιαζόταν από τον 45χρονο βαρυποινίτη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, ο πρώην γ.γ. εξοπλισμών προσεγγίστηκε από τον βαρυποινίτη και άλλους έγκλειστους, οι οποίοι απαίτησαν... 20 εκατ. ευρώ προκειμένου να του παρέχει προστασία από τις... κακοτοπιές των φυλακών.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι επίσης, η σύντροφος του 45χρονου βαρυποινίτη, στην οποία είχε αποδώσει το προσωνύμιο «τζιτζίκα», η δικηγόρος, που έχει εκπροσωπήσει τον βαρυποινίτη, και η μητέρας της. Έχουν συλληφθεί επίσης ο πατέρας και ο γιος του δεύτερου βαρυποινίτη κατηγορούμενου επίσης για την απαγωγή Παναγόπουλου, στο σπίτι του οποίου μεταξύ άλλων βρέθηκαν και 350.000 ευρώ. Έχουν συλληφθεί δύο αδέρφια, ένας από τους οποίους, 55 χρόνων, που είχε κατηγορηθεί για δολοφονία το 1994. Είχε σκοτώσει έναν άνδρα ο οποίος είχε χτυπήσει τον αδερφό του. Ο ίδιος άνθρωπος ήταν ανάμεσα στους κατηγορουμένους της ανατίναξης καφετέριας του αντίπαλου αρχηγού της Ελευσίνας, μαζί με την «τζιτζίκα» και τον πατέρα του βαρυποινίτη. Κατηγορούμενοι θα βρεθούν ο 54χρονος απότακτος αστυνομικός, όπως και  ένας νεαρός από την Αλβανία, ο οποίος ήταν ένας από τους δύο «απαγωγείς» του ελικοπτέρου με το οποίο επιχειρήθηκε η αποτυχημένη εναέρια απόδραση από τις φυλακές Τρικάλων. Π

ηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., αναφέρουν ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιοι από αυτούς τους ποινικούς κατηγορουμένους είχαν σχέση με τη φυγή, την υπόθαλψη και τον εξοπλισμό του Χριστόδουλου Ξηρού. Στις κατ’ οίκων έρευνες υπόπτων φαίνεται να έχουν κατασχεθεί πιστόλια, χειρόγραφες σημειώσεις και στο σπίτι ενός κατηγορουμένου έγκλειστου βαρυποινίτη βρέθηκαν 350.000 ευρώ.

Πηγή:thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis