Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας σχημάτισε δικογραφίες τακτικής διαδικασίας για τρεις ιστοσελίδες, οι οποίες προωθούσαν παράνομα φαρμακευτικά σκευάσματα επικίνδυνα για τη Δημόσια Υγεία, για τα οποία υπήρξαν και σχετικές καταγγελίες ως προς την προέλευση και τις προκληθείσες παρενέργειες από την κατανάλωσή τους.
Ειδικότερα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συμμετείχε ενεργά κατά το χρονικό διάστημα 10-16 Ιουνίου 2015 στη διεθνή επιχείρηση «PANGEA» που συντονίζεται από την Ιντερπόλ, η οποία αφορούσε στον εντοπισμό ιστοσελίδων, στις οποίες διακινούνται και πωλούνται παράνομες φαρμακευτικές ουσίες.
Στην επιχείρηση συμμετείχαν 236 αστυνομικές υπηρεσίες, τελωνεία και κανονιστικά τμήματα υγείας από συνολικά 115 χώρες και διερευνήθηκαν 5.907 ιστοσελίδες, από τις οποίες οι 2.414 απενεργοποιήθηκαν. Επίσης, από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως, επιθεωρήθηκαν 149.623 πακέτα και κατασχέθηκαν 50.068 πακέτα.
Επιπρόσθετα, έγιναν 429 κατ' οίκον έρευνες, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν 156 άτομα, ενώ εκδόθηκαν 176 εντάλματα σύλληψης. Συνολικά, κατασχέθηκαν 20.709.886 τεμάχια φαρμάκων, η συνολική αξία των οποίων ανέρχεται στα 81.060.037 δολάρια Η.Π.Α.
Αρχικά, από ελληνικής πλευράς, εξιχνιάστηκε υπόθεση παράνομης διακίνησης και διάθεσης, μέσω Διαδικτύου, μη εγκεκριμένου φαρμακευτικού σκευάσματος (βλ. σχετικό Δελτίο Τύπου μας από 08-06-2015). Σχηματίστηκε δικογραφία, τακτικής διαδικασίας για παράνομη διακίνηση, διάθεση και πώληση μέσω διαδικτύου, φαρμακευτικού προϊόντος, μη εγκεκριμένου από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), σε βάρος του ιδιοκτήτη της εταιρείας, με έδρα την Ιρλανδία.
Επιπλέον, προέκυψε η εμπλοκή ιστότοπου, μέσω του οποίου διατίθεντο και πωλούνταν παράνομα, διαδικτυακά, φαρμακευτικά σκευάσματα και φάρμακα.
Τα στοιχεία της έρευνας τέθηκαν υπ’όψιν της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία εξέδωσε σχετική εισαγγελική παραγγελία. Ακολούθως ενημερώθηκε για την παράνομη δραστηριότητα του εν λόγω ιστότοπου, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η οποία ενήργησε ώστε να μην καθίσταται δυνατή, πλέον, η πρόσβαση στο περιεχόμενό του.
Παράλληλα με τη Διεθνή Επιχείρηση «PANGEA», η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχημάτισε και δεύτερη δικογραφία, σε βάρος ακόμα δύο ιστοσελίδων.
Προηγήθηκε καταγγελία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, σύμφωνα με την οποία στις εν λόγω ιστοσελίδες, υπήρχε η δυνατότητα αγοράς παράνομων φαρμάκων, χωρίς ιατρική συνταγή, για τα οποία δεν γνωστοποιούνταν καμία πληροφορία για την προέλευση τους ή τα εργοστάσια παρασκευής τους. Επιπλέον, υπήρχαν σοβαρές αμφιβολίες τόσο για τη γνησιότητά τους, όσο και την ασφάλειά τους, θέτοντας κατ’ αυτό τον τρόπο σε σοβαρό και άμεσο κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία.
Τα ανωτέρω τέθηκαν υπ’όψιν της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία εξέδωσε σχετική εισαγγελική παραγγελία. Κατ' εκτέλεση της, ενημερώθηκαν για την παράνομη δραστηριότητα των ανωτέρω ηλεκτρονικών διευθύνσεων οι αρμόδιοι ελληνικοί πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου, οι οποίοι κλήθηκαν να αποτρέψουν την πρόσβαση (block) των συνδρομητών τους σε αυτές.
Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν για όλες τις περιπτώσεις, θα υποβληθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
- Τηλεφωνικά: 111 88
- Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail στο: [email protected]
- Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios - android: CYBERKID
- Μέσω Twitter « Γραμμή SOS Cyber Alert»: @cyberalertGR