Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:58 | 14/11/2018

Σύμφωνα με το άρθρο 275 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας κάθε αστυνομικός σε αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα έχει την υποχρέωση να προβεί στη σύλληψη του δράστη, τηρώντας τις διατάξεις του Συντάγματος.

Επίσης, με το Π.Δ. 141/91 «Αρμοδιότητες οργάνων και υπηρεσιακές ενέργειες του προσωπικού Υ.Δ.Τ.» στο άρθρο 107, περιγράφονται οι περιπτώσεις που ο κάθε αστυνομικός επιτρέπεται να προβεί στη σύλληψη των δραστών έκνομων ενεργειών αν πρόκειται για αυτόφωρο κακούργημα ή πλημμέλημα.

[custom:google-ads]

Στις παραπάνω διατάξεις δεν αναφέρεται πουθενά ότι ο αστυνομικός θα προβεί στη σύλληψη κατόπιν εντολής, είτε από το κέντρο επιχειρήσεων είτε από τους προϊσταμένους του. Η πλειοψηφία πλέον των αστυνομικών είναι ανακριτικοί υπάλληλοι και έχουν διδαχθεί στις παραγωγικές σχολές της Αστυνομίας, αναλυτικά, τις διατάξεις αυτές.

Είμαι αγανακτισμένος γιατί τις τελευταίες ημέρες η εικόνα που παρουσιάζει η Ελληνική Αστυνομία είναι επιεικώς απαράδεκτη. Για το λόγο αυτό υπενθυμίζω τις διατάξεις των άρθρων αυτών.

Συνάδελφε πράξε αυτό που προβλέπεται και κανείς μα κανείς δεν μπορεί να σου δώσει την εντολή να μην προβείς στη σύλληψη των δραστών.         

Πράξε αυτό που προβλέπεται από τον νόμο και να είσαι σίγουρος ότι οι Ενώσεις μας και οι νομικοί μας σύμβουλοι θα είναι δίπλα σου εάν η υπόθεση φτάσει στη Δικαιοσύνη.

Αυτή η κατάσταση κανέναν δεν ευχαριστεί και δεν πρέπει να την αφήσουμε να επεκταθεί και να παγιωθεί.

Ο φορολογούμενος πολίτης απαιτεί ασφάλεια και πρέπει να την έχει. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μοιρολατρούμε και να οπισθοχωρούμε στις όποιες ιδεοληψίες και στις ερμηνείες των νόμων κατά το δοκούν.

Ας αναλογιστούμε όλοι μας την ευθύνη που έχουμε ανάλογα με το διοικητικό βαθμό μας και τις αρμοδιότητες που μας έχουν ανατεθεί.

Πρέπει να σταματήσουν οι Διοικητές των Αστυνομικών Τμημάτων να είναι επισκέπτες στις Υπηρεσίες τους, διατιθέμενοι καθημερινά σε μέτρα εκτός της περιοχής τους.

Πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο οι ανώτεροι Αξιωματικοί να διατίθενται σε μέτρα τάξης με έναν ή δύο αστυνομικούς και να γίνονται βορά στις ορέξεις του καθενός.

Πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο οι διμοιρίες της Υ.ΜΕ.Τ. να είναι υποστελεχωμένες και να διατίθενται για υπηρεσία ως μία πολύ μικρή αστυνομική ομάδα.

Πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο οι διμοιρίες της Υ.Α.Τ. να διατίθενται για φυλάξεις στόχων. Δεν είναι αυτός ο ρόλος της ύπαρξης τους.

Περιμένουμε από την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να προβεί επιτέλους σε όλες αυτές τις απαραίτητες αλλαγές. Είναι τα αυτονόητα, τα λογικά και αυτά που θα ανορθώσουν το ηθικό των αστυνομικών και θα εμπεδώσουν στους πολίτες το κλίμα ασφάλειας.

Ήρθε η ώρα να πέσουν οι μάσκες και άπαντες να καταθέσουν την πρόταση τους και να μας πουν τι Αστυνομία θέλουν. Να προχωρήσουν από τη θεωρία στην πράξη. Αν νομίζουν ότι η ισχύουσα νομοθεσία δεν επαρκεί ας καταθέσουν διορθωτικές τροπολογίες.

Ο  Έλληνας αστυνομικός δεν έχει ανάγκη από χτυπήματα στην πλάτη, περιμένει την έμπρακτη συμπαράσταση από το σύνολο του πολιτικού κόσμου.

Συνάδελφε στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε το νοσηρό σκηνικό... Ας το πράξουμε... Το οφείλουμε στους πολίτες, το οφείλουμε στους εαυτούς μας...

https://2.bp.blogspot.com/-7a-GGkP_KII/WmcJZzsCU8I/AAAAAAAALG4/UYV3FI3Q1jkT20s1PdIMTq0N4ZwFoHUXwCLcBGAs/s1600/kanellos.jpgΚανέλλος Β. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Γ. Γραμματέας Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας Αττικής
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis