Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:59 | 25/08/2021

Συνάντηση με τον Αρχηγό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχο Λ.Σ. Κλιάρη Θεόδωρο πραγματοποίησε σήμερα η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. παρουσία του Β’ Υ/Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχου Λ.Σ. Αλεξανδράκη Γεώργιου και του Δ.Κ. Δ΄ Υποναύαρχου Λ.Σ. Πασσάδη Νικόλαου.

Κατά την πολύωρη και εποικοδομητική συνάντηση είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε τα συσσωρευμένα προβλήματα, που απασχολούν τα στελέχη του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. ζητώντας την ανάληψη πρωτοβουλιών από τον Αρχηγό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για την επίλυσή τους.

Σημειώσαμε ότι με ανησυχία παρατηρούμε μια παρατεταμένη καθυστέρηση σε σειρά θεμάτων, η οποία εάν συνδυαστεί με τη γενικότερη στάση «ουδετερότητας» και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα, που απασχολούν τους συναδέλφους μας διαμορφώνουν ένα περιβάλλον ανασφάλειας και έλλειψης εμπιστοσύνης των διοικουμένων προς τη Διοίκηση.

Συγκεκριμένα:

  1. Η δημοσίευση του ΠΔ 11/2021 (ΦΕΚ 21 Α’) «Τοποθετήσεις-μεταθέσεις-αποσπάσεις-διαθέσεις προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.»απαιτούσε ενέργειες και διαδικασίες, οι οποίες μέχρι και σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί.
    Η Ομοσπονδία μας με την από 17/2/21 επιστολή της είχε επισημάνει τις ενέργειες αυτές και η καθυστέρηση ολοκλήρωσης των διαδικασιών όσο καλόπιστοι και να θέλουμε να είμαστε, θεωρείται πλέον όχι μόνο αδικαιολόγητη αλλά και επιζήμια για τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
    Έξι (6) μήνες από τη δημοσίευσή του δεν έχει συγκληθεί τακτικό συμβούλιο μεταθέσεων και παρότι έχουν παρέλθει δέκα (10) μήνες απ’ όταν οι αρμόδιες Διευθύνσεις πήραν εντολή για να προχωρήσουν στις απαιτούμενες προπαρασκευαστικές ενέργειες.
  2. Δέκα έξι (16) μήνες μετά την αύξηση της οργανικής δύναμης ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κατανομής των νέων οργανικών θέσεων ανατρέποντας ουσιαστικά τη λειτουργία των φετινών συμβουλίων των τακτικών μεταθέσεων.
  3. Παρατηρείται μια συντονισμένη προσπάθεια ώστε οι αποσπάσεις να υποκαταστήσουν τις μεταθέσεις με τον κίνδυνο να καθιερωθεί ένα ιδιαίτερο καθεστώς εξάρτησης «πελατειακού» τύπου και αβεβαιότητας των στελεχών.
  4. Στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. έχουν λάβει διαταγή μετάθεσης και παρανόμως ένα (1) χρόνο μετά αναμένουν ακόμη τον αντικαταστάτη τους.
  5. Πολλοί συνάδελφοί μας βρίσκονται σε ομηρία όταν με ευθύνη της διοίκησης οι διαταγές των αποσπάσεων ή και μεταθέσεων κάνουν σχεδόν ένα μήνα να κοινοποιηθούν αναγκάζοντας στελέχη με σοβαρά προβλήματα να λαμβάνουν (με παρότρυνση της ίδιας της διοίκησης) όχι μόνο κανονικές αλλά και αναρρωτικές άδειες μέχρι κοινοποιήσεως της σχετικής διαταγής ευτελίζοντας τη διαδικασία λειτουργίας των συμβουλίων. 
  6. Η Ομοσπονδία μας έχει αγωνιστεί και έχει πετύχει την αναβάθμιση των παραγωγικών σχολών του Σώματος και σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρ. 17 του ΠΔ 81/2012, η Σχολή Δοκίμων Υπαξιωματικών Λ.Σ. ανήκει στην ανώτερη βαθμίδα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
    Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης Προσωπικού Λ.Σ. στην από 19/04/2021 απάντηση σχετικού ερωτήματος έρχεται να «θολώσει» το τοπίο αμφισβητώντας όσα το ΠΔ 81/2012 ξεκάθαρα ορίζει.
    Για το ζήτημα έχουμε από την πρώτη στιγμή ενημερώσει προφορικά τη ΔΕΚΠ δίχως ωστόσο να διαπιστώσουμε κάποια ενέργεια αντ’ αυτού πληροφορηθήκαμε ότι υποβλήθηκε σχετικό ερώτημα στο νομικό σύμβουλο.
  7. Άξια στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με αξιοσημείωτη προσφορά όχι μόνο υποχρεώνονται να ασκήσουν ένδικα μέσα προκειμένου να ανεύρουν το δίκιο τους για την εφαρμογή του άρθρ. 65 του 4504/17 αλλά ακόμη και μετά τη δικαίωσή τους με δικαστικές αποφάσεις, η Διοίκηση αρνείται να τις εφαρμόσει.
  8. Πρόσφατα υποχρεωθήκαμε να αναδείξουμε με έντονο τρόπο την πρακτική να διατάσσονται στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. να εκτελέσουν υπηρεσία προς ενίσχυση Λιμενικών Αρχών δίχως τις νόμιμες αποζημιώσεις διανυκτέρευσης και επιπλέον κλήθηκαν να διαμείνουν σε καταλύματα, που παραχωρήθηκαν, τα οποία ωστόσο δεν πληρούν τα στοιχειώδη για μια αξιοπρεπή διαμονή.
  9. Εσχάτως ενημερωθήκαμε για την προώθηση από τον Κλάδο Διοίκησης σχεδίου τροποποίησης ΠΔ 81/2012 «Ιεραρχία, προαγωγές, αποστρατεία, ειδικές υποχρεώσεις και απαγορεύσεις προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.», με το οποίο επιχειρείται η κατάλυση ολόκληρης της ιεραρχικής δομής του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. επηρεάζοντας αρνητικά σχεδόν το σύνολο των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
  10. Θέσαμε το ζήτημα του αριθμού εισακτέων στη Σχολή Λιμενοφυλάκων τονίζοντας ότι η εισαγωγή μέσω πανελληνίων θα πρέπει να είναι  ο βασικός τρόπος εισαγωγής στο Σώμα συνεπώς θα πρέπει ο αριθμός αυτός όχι μόνο να διατηρηθεί αλλά να αυξηθεί κατά το δυνατό.

ΖΗΤΗΣΑΜΕ

  • Την άμεση έναρξη νέου ΣΕΑΛΣ προς ενίσχυση τον Κλιμακίων Ειδικών Αποστολών.
  • Τον επανακαθορισμό του ποσού, των δικαιολογητικών και των προϋποθέσεων καταβολής της ημερήσιας αποζημίωσης στα πληρώματα των περιπολικών, ναυαγοσωστικών και αντιρρυπαντικών σκαφών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (πλεύσιμα).
  • Να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για τη δυνατότητα χορήγησης ειδικής αποζημίωσης για τα στελέχη, που υπηρετούν σε Λιμενικές Αρχές , οι οποίες δέχονται τις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές.

Τέλος, μεταφέραμε την έντονη ανησυχία συναδέλφων μας αναφορικά με τα μέτρα περιορισμού των μη εμβολιασμένων κατά του covid-19 και κυρίως την ανησυχία τους στο ενδεχόμενο επιβολής υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

κατά τη συνάντηση κάναμε σαφές ότι:

Το σύνολο των ζητημάτων, που αναπτύξαμε συνθέτουν μια εικόνα δυσλειτουργίας της διοίκησης δημιουργώντας τη βάσιμη εντύπωση ότι στην πραγματικότητα δε λαμβάνονται υπόψη τα προβλήματα των στελεχών ούτε τα δικαιώματά τους παρά μόνο οι υποχρεώσεις τους.

Κατά τις επισκέψεις του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σε Λιμενικές Αρχές δηλώνεται η στήριξη στους συναδέλφους μας στα πλαίσια της κατανόησης του δύσκολου έργου, που φέρουν σε πέρας.

Οι συνάδελφοί μας αναμένουν μια θετική παρέμβαση και αντ’ αυτού είμαστε υποχρεωμένοι να βρισκόμαστε συνεχώς σε εγρήγορση προκειμένου να αναχαιτίζουμε αρνητικές εξελίξεις.

Τονίζοντας ότι ενδιαφερόμαστε για την προστασία του κύρους του θεσμού και παρά την απαρέσκειά μας γενικά προς τις προειδοποιήσεις υπογραμμίσαμε ότι η σημερινή μας αναλυτική και συνολική παρουσίαση των προβλημάτων είναι μια πρώτη ενέργεια.

Επιδίωξη της Ομοσπονδίας μας είναι όλες οι διεκδικήσεις και τα ζητήματα, που απασχολούν τα στελέχη του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. να επιτυγχάνονται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, συνέπεια και αξιοπρέπεια.

Άλλως, σεβόμενοι τη μέχρι τώρα πορεία του 30ετούς συνδικαλισμού στο Λιμενικό Σώμα θέτουμε σε μαχητική και διεκδικητική εγρήγορση το μηχανισμό της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. και των δεκαοχτώ (18) Πρωτοβάθμιων Ενώσεών μας.

Διατηρούμε ακέραια την προσδοκία ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα εκδηλωθούν από μέρους της φυσικής μας ηγεσίας εκείνες οι ενέργειες, που θα καταφέρουν την αλλαγή του διαμορφωμένου αρνητικού περιβάλλοντος.

Είναι αυτονόητο ότι σε κάθε τέτοια προσπάθεια θα είμαστε σθεναροί αρωγοί.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis