Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:30 | 07/03/2020

Στην Εύη Απολλωνάτου

Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει τι μέλλει γενέσθαι το επόμενο διάστημα στο προσφυγικό εξαιτίας των απρόβλεπτων κινήσεων του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει σε συνέντευξη της στο skai.gr η αντιστράτηγος ε.α. και πρώην γενική επιθεωρήτρια Αστυνομίας, Αλλοδαπών και Προστασίας που χειρίστηκε την προσφυγική κρίση του 2015, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.
Παράλληλα η αντιστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας εκτιμά ότι όσο η Τουρκία δεν λαμβάνει την υποστήριξη που ζητάει από την Ε.Ε. τόσο περισσότερο θα πιέζει στα ελληνικά σύνορα.

Μάλιστα εξηγεί ότι θα αποτελέσουν θέμα για την χώρα μας οι πρόχειροι καταυλισμοί που στήνονται κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Γι’ αυτό και η Ευρώπη θα πρέπει να υποστηρίξει τη χώρα μας όσο περισσότερο γίνεται και δεν εννοώ μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά», λέει η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.  

Ολόκληρη η συνέντευξη της αντιστρατήγου ε.α. Ζαχαρούλας Τσιριγώτη:
 

Η πίεση ασκείται κυρίως στον Έβρο και όχι τόσο στα νησιά. Αυτό είναι μία προσπάθεια της Τουρκίας να πιέσει αλλά χωρίς να έρθει σε ρήξη με την Ε.Ε.;

Ναι μπορεί να ισχύει και αυτό. Στο παρελθόν, όμως, είχαν γίνει άπειρες προσπάθειες να ανοίξει ο Έβρος. Ο Έβρος επειδή έχει χερσαία και παρέβρια σύνορα-έχει το χερσαίο κομμάτι που έχουμε τον φράχτη με τα 12,5 χιλιόμετρα- είναι πολύ πιο ασφαλής οδός για να περάσουν οι πρόσφυγες και να αποφύγουμε πνιγμούς και ατυχήματα. Έχει μία ασφάλεια ο Έβρος. Επίσης δεν εμπίπτει στην κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας. Ο Ερντογάν το τελευταίο χρονικό διάστημα αυτό το έλεγε συνέχεια. Τους τελευταίους 3-4 μήνες έλεγε συνεχώς ότι θα ανοίξει τα σύνορα και θα μας στείλει πρόσφυγες και μετανάστες. Δεν είναι απρόβλεπτος με την έννοια ότι δεν ξέρουμε πως σκέφτεται. Το λέει και εμείς το αξιολογούμε αλλά δεν μπορούμε να στείλουμε πολλές δυνάμεις από την πρώτη ημέρα που το λέει.

Υπήρξε προετοιμασία από την ελληνική πλευρά;
Υπήρξε προετοιμασία. Πάντα ο Έβρος ήταν στους στόχους της καλής φύλαξης για να μπορέσει να φυλάει τα εξωτερικά σύνορα της χώρας που ταυτόχρονα είναι και εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Έχουμε συχνά πυκνά αξιολογήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον τρόπο που φυλάμε τα σύνορα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο «Ράμπο» της Δίωξης Ναρκωτικών «κρεμά τα παπούτσια» του μετά από 38 χρόνια


Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η Ε.Ε. και τα 700 εκατ. ευρώ προς την χώρα μας για την διαχείριση του προσφυγικού αρκούν; Θα καταφέρουν να κάνουν διαφορά ή η Ευρώπη πετάει χρήματα στο πρόβλημα και περιμένει από την Ελλάδα να το λύσει;
Καταρχήν δεν ξέρω αν αυτά τα 700 εκατ. ευρώ είναι για τον Έβρο ή είναι για συγκεκριμένες δράσεις. Δεν έχουν πει ακόμα. Ή αν η ελληνική κυβέρνηση θα τα χρησιμοποιήσει για ανάγκες στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Αυτό που ξέρω είναι ότι κατά καιρούς ενισχύαμε τον Έβρο με τεχνολογικό εξοπλισμό είτε αυτό λέγεται θερμικές κάμερες είτε αυτοκίνητα. Κατά το παρελθόν κάναμε διαγωνισμούς για αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού. Μάλιστα, στο τέλος του 2019 πρέπει να ολοκληρώθηκε και ο διαγωνισμός ενίσχυσης του ήδη υπάρχοντος συστήματος θερμικών καμερών προκειμένου να έχουμε και σε άλλα σημεία θερμικές κάμερες. Έχουμε τεχνολογικό εξοπλισμό. Το κλειδί, όμως, της επιτυχίας και των θετικών αποτελεσμάτων είναι να έχεις συνεργασία με την χώρα που γειτονεύεις. Όταν με την θερμική κάμερα, δηλαδή, βλέπεις κάποια ομάδα να κατευθύνεται σε κάποιο σημείο από τα δικά σου σύνορα θα πρέπει εκείνη την ώρα βάσει της συνεργασίας που υπάρχει σε νομικά κείμενα να ειδοποιήσουμε τους Τούρκους και να έρθουν οι Τούρκοι να αποτρέψουν την είσοδο. Αυτό όμως δεν γίνεται και γι’ αυτό βλέπουμε όλο αυτό που συμβαίνει. Είναι ένα οργανωμένο σχέδιο της τουρκικής πλευράς. Αυτή η πίεση που έχουμε στον Έβρο είναι μία οργανωμένη μαζική μετακίνηση μεταναστών ή προσφύγων.

Ο Ερντογάν λέει ότι έχει περίπου στα 4 εκατ. μετανάστες και πρόσφυγες στο τουρκικό έδαφος. Επιμένει ότι υπάρχει μεγάλο προσφυγικό κύμα το τελευταίο διάστημα λόγω των μαχών στην Ιντλίμπ. Μπορεί να έχει φτάσει στην Τουρκία τόσο μεγάλος αριθμός προσφύγων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Ή οι πρόσφυγες από την Ιντλίμπ πηγαίνουν και σε άλλα μέρη της Συρίας ή γειτονικά κράτη και όχι την Τουρκία;
Ναι έχει 4 εκατ. μετανάστες και πρόσφυγες αλλά αυτοί είναι από πριν στην Τουρκία. Σίγουρα πηγαίνουν και σε άλλα σημεία της Συρίας, στην Ιορδανία και τον Λίβανο. Σίγουρα θα πάνε και στην Τουρκία. Η Τουρκία όντως έχει σηκώσει ένα μεγάλο βάρος με τους πρόσφυγες που φιλοξενεί. Εκεί η Ευρώπη δεν στάθηκε όπως θα έπρεπε να σταθεί. Γι’ αυτό πάντα η τουρκική πλευρά ζητούσε την υποστήριξη της χώρας μας ως κράτος μέλος της Ε.Ε. για την οικονομική υποστήριξη από την Ευρώπη.

Φοβάστε μία επανάληψη των γεγονότων της προσφυγικής κρίσης του 2015 και ειδικά όσο πιέζεται η Τουρκία στο συριακό μέτωπο;
Όσο δεν απολαμβάνει της υποστήριξης που ζητάει τόσο περισσότερο θα πιέζει. Δεν μπορεί κανένας να εκτιμήσει τι μέλλει γενέσθαι. Από τη μία βλέπουμε ότι απειλεί και παίζει ένα ανέντιμο και ανήθικο παιχνίδι γιατί δίνει ελπίδες σε ανθρώπους και εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό/προσφυγικό. Πάντα το έκανε ο Ερντογάν. Από την άλλη θέλει να τα έχει καλά και με την Ε.Ε. γι’ αυτό την Τετάρτη και την Πέμπτη αποδέχθηκε μία επιστροφή 24 ατόμων από τα νησιά βάσει της κοινής δήλωσης με την Ε.Ε. Όλα τα θέλει αλλά κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει εάν όντως θα κάνει αυτό που λέει ή όχι. Είναι 1000% οργανωμένο αυτό που βλέπουμε γιατί για να φτάσουν τόσες χιλιάδες στα σημεία εκείνα στα κοινά σύνορα και στην πράσινη γραμμή ανάμεσα στα δύο τελωνεία σημαίνει ότι δεν εμποδίζεται κανένας από κανέναν παρά μόνο διευκολύνεται.

Οι καταυλισμοί που στήνονται από τους Τούρκους κοντά στα σύνορα δηλαδή θα λειτουργήσουν και ως ένας διαρκής μοχλός πίεσης;
Αυτό θα είναι ένα θέμα για εμάς. Γι’ αυτό και η Ευρώπη θα πρέπει να υποστηρίξει τη χώρα μας όσο περισσότερο γίνεται και δεν εννοώ μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά.  

Πηγή: 
skai.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis