Έχοντας υπηρετήσει επί 35 συναπτά έτη συνειδητά και ουσιαστικά τη θέση πως η Ελληνική Αστυνομία οφείλει να στέκεται με σεβασμό δίπλα στους πολίτες και να αναπτύσσει σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μαζί τους, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής του Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Γιαννόπουλος αποστρατεύεται, ολοκληρώνοντας την πορεία της καριέρας του στην Αστυνομία, από τον νησιώτικο χώρο των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, όπου και βρέθηκε καθ΄ όλη τη διάρκεια του τελευταίου έτους.
Μετά τις κρίσεις των Ταξιαρχών τις οποίες κι ανακοίνωσε χθες το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, ο ίδιος από κοινού με δεκαπέντε ακόμη συναδέλφους του πανελλαδικά, κρίθηκαν ως “ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους”, αποστρατευόμενοι κι έχοντας προαχθεί τιμητικά στον βαθμό του Υποστράτηγου εκτός οργανικών θέσεων.
[custom:google-ads]
Ο κ. Γιαννόπουλος μετά τις σχετικές εξελίξεις και την ολοκλήρωση της επαγγελματικής σταδιοδρομίας του, παραχώρησε συνέντευξη στην “Κοινή Γνώμη”, μιλώντας για την εικόνα που αποκόμισε αναφορικά με τον δύσκολο και ιδιαίτερο γεωγραφικό χώρο των Κυκλάδων αλλά και του Νοτίου Αιγαίου συνολικά, η πολυδιάσπαση του οποίου, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, απαίτησε συντονισμό των υπηρεσιών και κατάθεση καθημερινού αγώνα από την πλευρά των αστυνομικών.
Αναφερόμενος στο θέμα της υποστελέχωσης που πολλαπλασιάζει τις δυσκολίες στο νησιώτικο σύμπλεγμα του Νοτίου Αιγαίου με φόντο τις δυσκολίες στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, ο κ. Γιαννόπουλος μίλησε για ορισμένες αυξημένες δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελληνική Αστυνομία στα νησιά, διατυπώνοντας την άποψή του, αλλά κι ευελπιστώντας παράλληλα, πως η διοίκηση του Σώματος θα καταφέρει να ανταποκριθεί στην μεγάλη ανάγκη της ενίσχυσης των αστυνομικών δυνάμεων.
Επιπλέον, ο ίδιος εκφράζοντας τις ευχαριστίες του δημοσίως προς κάθε πλευρά και Αρχή με τις οποίες συνεργάστηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου που υπηρέτησε από τις 24 Ιανουαρίου του 2017 έως και σήμερα, έκλεισε την συνέντευξή του, επισημαίνοντας πως κυρίως οι Κυκλάδες παραμένουν ένας ασφαλής προορισμός για τους επισκέπτες, αφού διατηρούν ουσιαστικά, τη φυσιογνωμία ενός φιλήσυχου συμπλέγματος.
Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, ο Γιώργος Γιαννόπουλος τον Μάρτιο του 2016 είχε τοποθετηθεί ως Διευθυντής στην Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων, μετά από μία μακρά πορεία θητείας σε διάφορες θέσεις της Ελληνικής Αστυνομίας.
Τη θέση του θα καλύψει νέος Αστυνομικός Διευθυντής, το όνομα του οποίου αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των προσεχών 24ωρων.
-
Ολοκληρώνετε την πολυετή πορεία σας στον δύσκολο χώρο των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας βάζοντας τελεία από τον χώρο του Νοτίου Αιγαίου. Είστε ικανοποιημένος από την επαγγελματική σας σταδιοδρομία και το έργο που προσφέρατε προς τους πολίτες και τους νησιώτες βάσει των αρχών που κληθήκατε να υπηρετήσετε;
“Μετά από 35 συνεχή χρόνια, που είναι γεμάτα από αναμνήσεις κι εμπειρίες, αποχωρώ πλέον από το σώμα της Αστυνομίας. Με την αποστρατεία μου θα ήθελα να εκφράσω τις θερμότατες ευχαριστίες μου στην Πολιτεία που με εμπιστεύθηκε όλα αυτά τα χρόνια σε σημαντικές θέσεις, σε αρκετές Αστυνομικές Υπηρεσίες αιχμής, με τελευταίο σταθμό στη διοίκηση, τη Διεύθυνση Αστυνομίας Κυκλάδων και την Αστυνομική Περιφερειακή Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου, στην οποία ήμουν από πέρυσι ως και σήμερα, συμπληρώνοντας ένα έτος.
Μετά από μία ανασκόπηση, τον όρκο που είχα δώσει κατά την κατάταξή μου, το 1982, δεν είναι ότι απλώς και μόνο προσπάθησα να τον τηρήσω, αλλά τον τήρησα κατά απόλυτο τρόπο χωρίς παρέκκλιση και είμαι ευτυχής σήμερα, καθώς μετά από τόσα χρόνια, αποχωρώ χωρίς να υπάρχει τίποτα που να έχει αφήσει μομφή ή κάποια σκιά στην καριέρα μου.
Το βασικότερο απ΄ όλα είναι πως αποχωρώντας σήμερα, έχω την μεγάλη ικανοποίηση πως, το προσωπικό που μέχρι σήμερα είχα και διαχειρίστηκα δεν είχε καμία άσχημη ποινική εξέλιξη, πολύ περισσότερο, δεν είχα ούτε τραυματισμούς, ούτε θανάτους. Πήγαν όλα κατ΄ ευχήν και είμαι ευχαριστημένος.
Νομίζω πως η πάταξη της εγκληματικότητας είναι κάτι που θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποτελεί κανόνα και σταθερή πορεία της Αστυνομίας. Και φυσικά, θα πρέπει να πέφτει βάρος στη θεμελίωση της έννομης τάξης και στην εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας. Όλα αυτά βέβαια μπορούν να γίνουν όταν υπάρχει και αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτών και της Αστυνομίας.
Με την αποστρατεία μου παραμένω πιστός στον νόμο και φυσικά είμαι στη διάθεση για οτιδήποτε χρειαστεί, από οποιονδήποτε και οποιαδήποτε ώρα του 24ωρου όπως έχω κάνει μέχρι και σήμερα”.
-
Ως Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής στο Νότιο Αιγαίο κληθήκατε να ανταπεξέλθετε και στο μεταναστευτικό. Εκτιμάτε πως στη δική σας θητεία στο νησιώτικο χώρο αποτέλεσε το μεγαλύτερο θέμα της Ελληνικής Αστυνομίας και του έργου της;
“Νομίζω πως σήμερα η Αστυνομία επιμερίζεται πολύ μεγαλύτερο βάρος από αυτό που είχε στο παρελθόν, λαμβάνοντας υπόψιν αφενός μεν τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στον χώρο μας κι αφετέρου, καθώς δυστυχώς είμαστε σε μία εξέλιξη στην οποία έχουμε τη μετανάστευση που ταλανίζει ιδιαίτερα τη νησιωτική Ελλάδα. Το “ευτύχημα” είναι πως αυτή η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται κι εδώ, στην περιοχή των Κυκλάδων, όπως στα Δωδεκάνησα. Προσωπικά όμως, πρέπει να πω πως βρέθηκα σε μία συγκυρία που υπάρχει μία σχετική κάμψη. Άρα, δεν μπορώ να πω ότι αντιμετώπισα τις πιέσεις που υπήρξαν κατά το διάστημα των προηγούμενων ετών που ήταν πολύ μεγάλες με τα μεταναστευτικά ρεύματα”.
-
Σταθερά απασχολεί το σοβαρό ζήτημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών της Αστυνομίας στα νησιά κι εν προκειμένω σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, το οποίο κι έχει αναδειχθεί επανειλημμένως με φόντο τις δυσκολίες και τα εμπόδια που θέτει η νησιωτικότητα σε επίπεδο ανάπτυξης του αστυνομικού έργου. Εκτιμάτε πως θα υπάρξει άμεσα λύση κι ενίσχυση στις σημερινές δυνάμεις;
“Από τη θέση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή του Νοτίου Αιγαίου μπορώ να πω πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισα ήταν ότι υπήρχε αρκετά μεγάλη έλλειψη προσωπικού, το οποίο σε συνδυασμό και με την έλλειψη αξιωματικών επιτείνει κατά πολύ το πρόβλημα.
Επιπρόσθετα, αν λάβει κανείς υπόψιν πως στην περιοχή των Κυκλάδων που είναι αρκετά τα νησιά, διάσπαρτα, υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά στο θέμα των ενισχύσεων και της άμεσης επέμβασης. Αυτό ήταν ένα δεδομένο το οποίο αύξησε ακόμη περισσότερο το πρόβλημα.
Βέβαια, το χρονικό διάστημα το οποίο παρέμεινα ως Γενικός το 2017, δεν αντιμετωπίσαμε κάτι το ιδιαίτερο εδώ στην περιοχή των Κυκλάδων, λαμβάνοντας υπόψιν πως όλο το προσωπικό έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο και φυσικά υπήρξε συντονισμός όλων των υπηρεσιών με αποτέλεσμα να μην έχουμε κάτι δυσμενές, το οποίο να έχει άσχημο αντίκτυπο τόσο για τις Αστυνομικές υπηρεσίες, όσο και για το προσωπικό των πολιτών που είναι στα διάφορα νησιά.
Τα προβλήματα που υπήρχαν, σίγουρα θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και δεν ξέρω κατά πόσον και τί δυνατότητες υπάρχουν από πλευράς Πολιτείας να ενισχύσουν. Θεωρώ ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη μέριμνα και πολύ μεγαλύτερο βάρος σε κάποιες περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Μία από αυτές είναι και οι Κυκλάδες που τις έζησα και ως Διευθυντής. Είναι κάτι που έχει τεθεί αρκετές φορές και είναι σε γνώση της ηγεσίας πολιτικής και φυσικής. Είναι κάτι που το γνωρίζουν και έχουν πει ότι θα δοθεί ενίσχυση. Το πότε θα δοθεί και με ποιόν τρόπο είναι κάτι που δεν το γνωρίζω”.
- Πολλά γεγονότα σε κεντρικό και πανελλαδικό επίπεδο έχουν διαμορφώσει ένα κλίμα έντονης δυσπιστίας των πολιτών απέναντι στην Ελληνική Αστυνομία. Ποια είναι η θέση σας επί αυτού του θέματος και ποιες είναι οι διαπιστώσεις σας σχετικά με τη σχέση των νησιωτών με την πλευρά της Αστυνομίας, μιλώντας ειδικότερα για τον νομό των Κυκλάδων;
“Στο νησιωτικό χώρο μπορώ να πω ότι οι σχέσεις μεταξύ Αστυνομίας και πολιτών είναι σε άριστο επίπεδο. Δεν παρατηρείται να υπάρχει κάποια διατάραξη σε αυτές τις σχέσεις. Σε μεγάλα αστικά κέντρα όμως, όπως είναι η Αθήνα, λαμβάνοντας υπόψιν πως υπάρχουν πάρα πολλές παράμετροι που επηρεάζουν αυτές τις σχέσεις είναι κάτι το οποίο δεν ξέρω με ποιόν τρόπο θα μπορούσε να δοθεί μία λύση. Είναι γεγονός ότι η Αστυνομία θα πρέπει να είναι πολύ πιο κοντά στον πολίτη, αλλά και να είναι πιο κοντά του, κατά τρόπον τέτοιο, που ο πολίτης να μπορεί να το αντιλαμβάνεται. Πρέπει και η Αστυνομία να έχει κάποιον ρόλο ο οποίος να φαίνεται.
Ίσως κάποιες υπηρεσίες που τα προηγούμενα χρόνια είχαν διαδραματίσει ρόλο, σήμερα δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν και θα πρέπει να γίνει ένας μετασχηματισμός αυτών των υπηρεσιών. Θα πρέπει να είναι συγκεκριμένοι και ρητοί οι ρόλοι τους οποίους διαδραματίζει η κάθε υπηρεσία. Η συγκάλυψη και η επικάλυψη που παρατηρείται ιδιαίτερα σε μεγάλα αστικά κέντρα με αποτέλεσμα να είναι πολλοί οι υπεύθυνοι και όλοι ανεύθυνοι, νομίζω πως είναι κάτι που δεν έχει ρόλο στις μέρες μας, αν θέλουμε να πούμε ότι έχουμε Αστυνομία και αστυνόμευση και αν θέλουμε να έχουμε αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των πολιτών και της Αστυνομίας, όπως επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.
Μπορεί σήμερα αυτό που εφαρμόζεται (σσ. μοντέλο διοίκησης) να είναι καλό, αλλά ωστόσο, δεν είναι το βέλτιστο που μπορεί να αποδώσει τα καλύτερα αποτελέσματα. Νομίζω πως χρειάζεται πολύ προσπάθεια και πως οι αστυνομικοί που είναι σε υπηρεσίες προ της αιχμής θα πρέπει να καταβάλουν πολύ μεγαλύτερες προσπάθειες και δεν πρέπει να ξεχνάμε σε καμία περίπτωση πως μία υπηρεσία είναι επιτυχημένη, αν και εφόσον οι ασκούντες διοίκηση, καταβάλλουν τις προσπάθειες που πρέπει. Αν και εκείνοι δεν καταβάλλουν προσπάθειες, όσο καλό και να είναι το προσωπικό, δεν θα έχουν ποτέ τα θετικά αποτελέσματα. Ατυχώς ή ευτυχώς, όπως θέλει το εκλαμβάνει ο κάθε ένας, αυτός που ασκεί διοίκηση, αυτός είναι και υπεύθυνος για το αν πάει καλά μία υπηρεσία ή όχι. Αυτή είναι η προσωπική άποψή μου και αυτό τήρησα ως σήμερα”.
-
Ανέκαθεν οι Κυκλάδες αποτελούσαν έναν ασφαλή προορισμό για τους επισκέπτες. Παρά την κρίση και την αύξηση της παραβατικότητας σε πανελλαδικό επίπεδο, αξιολογείτε πως ο νησιώτικος νομός παραμένει ένας ασφαλής τόπος;
“Οι Κυκλάδες είναι ένας ασφαλής προορισμός διακοπών. Δεν έχει κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν σε άλλες περιοχές εκτός Ελλαδικού χώρου, αλλά και γενικότερα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα είναι ένας από τους πλέον ασφαλής χώρους για να κάνει κανείς τις διακοπές του, τουλάχιστον μέχρι σήμερα”.
-
Το έργο της Αστυνομίας για να είναι επιτυχημένο απαιτείται σε πολλές περιπτώσεις να είναι σε αρμονία και με το έργο άλλων φορέων και Αρχών. Είστε ικανοποιημένος από τη συνεργασία σας, όχι μόνον με τους υφισταμένους σας, αλλά και με την τοπική κοινωνία;
“Από την πλευρά μου, θέλω να ευχαριστήσω όλες τις αρχές με τις οποίες συνεργάστηκα, τους φορείς, τα ΜΜΕ και τους πολίτες στις περιοχές που υπηρέτησα για την άψογη συνεργασία την οποία είχαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Εύχομαι σε όλους υγεία και κάθε καλό σε επαγγελματικό επίπεδο. Αποχωρώντας από εδώ μπορώ να πω ότι έχω τις καλύτερες εντυπώσεις οι οποίες θα μου μείνουν από όλη τη διάρκεια της καριέρας μου”.
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του Γ. Γιαννόπουλου
Γεννήθηκε το 1964 στην Καλαμάτα Μεσσηνίας. Κατατάχτηκε στο Σώμα της Πρώην Ελληνικής Χωροφυλακής ως Υπαξιωματικός (Σχολή Ενωμοταρχών) το 1982 και αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών το 1992. Μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή Αξιωματικών υπηρέτησε έως το 1995 στα Αστυνομικό Τμήμα Αγ. Βαρβάρας. Το έτος 1995 μετατέθηκε στη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής, όπου τοποθετήθηκε προϊστάμενος της Ομάδας «Σ» έως το έτος 2006.
Από το έτος 2002 έως το 2006 υπηρέτησε στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.
Το 2006 τοποθετήθηκε στη Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Το 2014 προήχθη στο βαθμό του Αστυνομικού Διευθυντή και τοποθετήθηκε ως βοηθός του Διευθυντή Ασφάλειας Αττικής. Το Μάρτιο του 2016 τοποθετήθηκε ως Διευθυντής στη Διεύθυνση Αστυνομίας Κυκλάδων μέχρι την 23.01.2017 όπου προήχθη στο βαθμό του Ταξιάρχου και τοποθετήθηκε στη θέση του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Νοτίου Αιγαίου.
Αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών Στελεχών και γνωρίζει την Αγγλική Γλώσσα. Είναι αριστούχος πτυχιούχος της Σχολής Εθνικής Ασφαλείας, σπουδών Στρατηγικής και Πολιτική Εθνικής Ασφάλειας (Μεταπτυχιακό). Στην πορεία της σταδιοδρομίας του μετεκπαιδεύτηκε σε διάφορα επαγγελματικά θέματα και κατέχει την ειδικότητα του εκπαιδευτή σε θέματα αυτοάμυνας αυτοπροστασίας.
Έχει εκπαιδευτεί σε θέματα Ριζοσπαστικοποίησης – Ισλαμικό Φονταμενταλισμό στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας από κλιμάκιο Αξιωματικών των γαλλικών Αστυνομικών Υπηρεσιών. Έχει παρακολουθήσει εκπαίδευση από το «The George C Marshall Europlan Center for Security Studies» σε θέματα ασύμμετρων απειλών.
Έχει διατελέσει εκπαιδευτής στη μετεκπαίδευση προσωπικού του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών μηχανισμών και έχει συμμετάσχει σε διάφορες ημερίδες - διαλέξεις – ασκήσεις.
Για την υπηρεσιακή του απόδοση του έχουν απονεμηθεί ηθικές αμοιβές και μετάλλια αστυνομικής αξίας.