Βρέθηκε σε μια θέση νευραλγική αλλά επέλεξε να κινηθεί σε χαμηλούς τόνους.
Αποχωρώντας μετά από 18 μήνες, απέδειξε όσα μπορεί να δείξει ένας άξιος αξιωματικός.
Ο τέως Κεντρικός Λιμενάρχης Πατρών μίλησε -για πρώτη φορά- στην "ΠτΚ" την ημέρα της αποχώρησής του από την Πάτρα.
Αμέσως μετά τον πρώτο και τελευταίο απολογισμό του εδώ ο οποίος ήταν εντυπωσιακός.
Φεύγοντας το λιμάνι της Πάτρας, είναι γεμάτο -εξωτερικά- από μετανάστες.
Εσωτερικά είναι δύσκολο πλέον να φύγει κανείς, μας αναφέρει.
Εξωτερικά, μάλλον πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα εκτιμά.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
-Μια τελετή παράδοσης - παραλαβής σήμερα που σας έδωσε την ευκαιρία να γνωριστείτε... αποχωρώντας, με ανθρώπους που η φιλία ρίζωσε μέσα στην τριβή 18 δύσκολων μηνών παραμονής σας στην θέση αυτή…
-Αφήνω ένα Λιμεναρχείο και μια πόλη την οποία αγάπησα πάρα πολύ κι έκανα πολλούς φίλους. Τους οποίους κι ευχαριστώ που με τιμούν πλέον με τη φιλία τους.
Είναι η φύση του λιμανιού που εξ ανάγκης υπήρξε επαφή με πολύ κόσμο, με πολλούς επαγγελματίες και χρήστες του λιμανιού. Μοιραία έπρεπε να συνεργαστούμε, καλό είναι από τις συνεργασίες να προκύπτουν και φιλίες.
Δεν είχαμε να μοιράσουμε κάτι, σκοπός όλων ήταν η εξυπηρέτηση του πολίτη με την ελεύθερη και ασφαλή διακίνηση επιβατών και εμπορευμάτων.
-Το δεύτερο μισό της θητείας συνδυάστηκε με την έξαρση του μεταναστευτικού, θεωρείτε ότι δώσατε όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις στην αντιμετώπισή του;
-Είδαμε το πρόβλημα να έρχεται, βάση των στατιστικών στοιχείων που τηρούμε. Ξεκίνησε μια άψογη συνεργασία με τον ΟΛΠΑ για την σταδιακή ενίσχυση των υφιστάμενων υποδομών ασφαλείας. Επιπρόσθετα κινηθήκαμε και στην κατεύθυνση της περεταίρω ενίσχυσης της υπηρεσίας με προσωπικό και μέσα. Καταφέραμε να φτάσουμε σε αριθμό, στην οργανική δύναμη της υπηρεσίας μας και, βλέποντας το πως εξελίσσεται το θέμα, προχωρήσαμε στην αποκατάσταση κάθε ζητήματος που αφορά την εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού.
Η στάση μας απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να μπουν στο λιμάνι στερούμενοι εγγράφων, ήταν πάντοτε με σεβασμό στα δικαιώματά τους.
-Τελευταία όμως είχαμε μια καταγγελία για κακομεταχείριση πρόσφυγα…
-Στο χώρο του λιμανιού υπάρχουν φράκτες που ξεπερνούν τα 4 μέτρα. Αυτοί οι άνθρωποι, αναρριχώνται και σε φορτηγά με ύψος άνω των 4 μέτρων. Με φορτία επικίνδυνα και βαριά. Αυτή η προσπάθειά τους προκαλεί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτοτραυματισμούς ενώ να μην παραγνωρίζουμε ότι είναι χωρισμένοι και σε διάφορες ομάδες εθνοτικές, με μεταξύ τους έριδες.
-Με βάση τις εξωτερικές συνθήκες, ποια είναι η εικόνα που έχετε για την εξέλιξη του μεταναστευτικού;
-Αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι Πάτρα και Ηγουμενίτσα είναι κύριοι διάδρομοι για την σύνδεση της χώρας με την Ιταλία. Η Πάτρα για λόγους συγκεκριμένους, είναι πόλος έλξης για περισσότερα άτομα και, ενόψει του καλοκαιριού και της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, θα έχουμε αύξηση του αριθμού τους.
-Ποιοι είναι οι ειδικοί λόγοι για τους οποίους φοβάστε την Πάτρα;
-Κατ αρχήν είναι το γεγονός πως η πρόσβαση από Αθήνα και νησιά, σχετικά με την Ηγουμενίτσα, είναι πιο εύκολη. Επίσης το δεδομένο εδώ είναι ότι υπάρχουν χώροι κοντινοί όπου μπορούν να βρουν προσωρινό κατάλυμα με εύκολη εύρεση και τροφής.
-Δεν σχετίζεται δηλαδή η προτίμηση τους στην πόλη με τις δομές και τα μέτρα ασφάλειας;
-Δεν υπάρχει καμία συσχέτιση και αυτό αποτυπώνεται από τις επιστροφές μεταναστών που έχουμε και είναι σε νούμερα μονοψήφια. Δεν μπορούν να φύγουν πλέον από την Πάτρα και η δουλειά που γίνεται εδώ από τα στελέχη του Λιμενικού, της ΕΛ.ΑΣ., το προσωπικό του λιμένα, με τις υφιστάμενες υποδομές, είναι πολύ καλή.
-Οι εφορμήσεις που δέχεστε τελευταία κατά κύματα, σχετίζονται με τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας;
-Είναι προσπάθειες ατελέσφορες και γι αυτό καταλήγουν σε αδιέξοδο, αν τους ρωτήσετε, προσπαθούν για 5-6 μήνες αλλά είναι ακόμη εδώ…
Αρκετοί είναι αυτοί που εγκαταλείπουν την προσπάθεια και αναζητούν τρόπους εναλλακτικούς.
-Η πιθανότητα αύξησης των μεταναστών, απαιτεί κάποια πρόσθετα μέτρα εκτός της λιμενικής ζώνης;
-Το καλοκαίρι η διαβίωση έξω από το λιμάνι θα είναι άνετη, μοιραίο είναι λοιπόν να αναμένουμε μια αύξηση του πληθυσμού τους. Σκοπός μας είναι να αποτραπεί η είσοδός τους στον χώρο του ISPS στο λιμάνι, πάντα με γνώμονα την αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εννοείται ότι το λιμάνι της Πάτρας θα είναι μόνιμος πόλος έλξης αυτών των ατόμων και πάντα ο στόχος τους θα είναι το ταξίδι στην Ιταλία, με όποιες συνέπειες για την κατάσταση που θα επικρατεί εξωτερικά της λιμενικής ζώνης.
-Η απάντηση στο ερώτημα πως ήρθατε στην πόλη, βάση ποιάς επιλογής;
-Όταν ανέλαβα καθήκοντα τον Αύγουστο του 2016, το Λιμεναρχείο της Πάτρας ήταν από τις υπηρεσίες όπου κανένας συνάδελφος δεν επιθυμούσε να έλθει. Τους λόγους προφανώς τους αντιλαμβάνεστε. Υπηρετώντας τότε στη Διεύθυνση Προσωπικού του Λ.Σ., έγραψα όμως μόνος τη μετάθεσή μου και δεν το μετάνιωσα. Και πράγματι, μετά από δύο περίπου χρόνια υπηρεσίας με πλήθος ετερόκλητων περιστατικών που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, φεύγω πλήρης εμπειριών πολύ χρησίμων και για την παραπέρα πορεία μου.
-Τι εικόνα έχετε, από το λιμάνι της Πάτρας την εικόνα του σήμερα και τις προοπτικές του;
-Είναι ένα σύγχρονο λιμάνι για όλη τη χώρα, με υποδομές, δυνατότητες και δυναμική και υπάρχουν όλες οι προδιαγραφές πλέον για να προχωρήσει μπροστά. Και όλη η συνεργασία μας με τον Οργανισμό Λιμένος Πάτρας, απο το ξεκίνημα είχε ως γνώμονα την αποκατάσταση μιας μόνιμης εικόνας εύρυθμης λειτουργίας του λιμανιού. το λιμάνι σε εύρυθμη λειτουργία, μπορεί να προσελκύσει και προσεγγίσει επενδυτές αλλά και νέα πλοία, σε μια κατεύθυνση για την περεταίρω ανάπτυξή του.