Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:17 | 10/06/2015

Ο Προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης μιλά αποκλειστικά στο Gorganews.gr για την επιτυχημένη πορεία του στο χώρο της ΕΛ.ΑΣ και την εξάπλωση του ηλεκτρονικού εγκλήματος στην Ελλάδα.

Επιμέλεια-Συνέντευξη: Φάνης Ευαγγελοδήμος

 

Η αγάπη σας για την τεχνολογία είναι προφανής και ξεκίνησε μια εποχή που τα τεχνολογικά μέσα ήταν ανεπαρκή. Σήμερα μετά από 20 χρόνια πορείας στο χώρο τι έχει αλλάξει;

Η τεχνολογία έχει κάνει άλματα αλλά μαζί της και το ηλεκτρονικό έγκλημα με αποτέλεσμα καθημερινά να αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις. Το έγκλημα πλέον έχει ξεφύγει από την παραδοσιακή μορφή του και μεταφέρθηκε στο διαδίκτυο, έγινε ηλεκτρονικό. Στη πλαίσια αυτής της εξέλιξης, ενώ το 2004 το ηλεκτρονικό έγκλημα αποτελείτο μόνο από εμένα σήμερα έχει γίνει Διεύθυνση της Ελληνικής Αστυνομίας και αποτελείται από 100 στελέχη. Συνεπώς η τεχνολογία έχει εξελιχθεί, το έγκλημα με τη χρήση αυτής αλλά και η Υπηρεσία που είναι αρμόδια για την πρόληψη και την καταστολή του.

 

Φαντάζομαι πως καθημερινά θα λαμβάνετε πληθώρα καταγγελιών. Πως κατορθώνετε να χειρίζεστε τόσες υποθέσεις;

Η αφοσίωση όλων των στελεχών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην αποστολή και τους στόχους που θέτουμε, καθώς και η άριστη συνεργασία της Υπηρεσίας μας με την Interpol, Europol και τις εισαγγελικές αρχές είναι οι βασικοί άξονες που μας βοηθούν στην επίτευξη των στόχων μας.

DSC03374

To ανθρώπινο δυναμικό της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στη χώρα μας είναι αρκετό ή θα έπρεπε να διευρυνθεί;

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αποτελείται από 100 περίπου άτομα. Όλοι όσοι υπηρετούν στη ΔΙΔΗΕ είναι άτομα με υψηλό μορφωτικό επίπεδο (πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του Εξωτερικού στην πληροφορική, τηλεπικοινωνίες, εγκληματολογία και νέες τεχνολογίες), και υψηλή αίσθηση καθήκοντος και ευσυνειδησίας και πάνω απ’όλα με φιλότιμο. Για κανένα αλλά ούτε και για μένα προσωπικά δεν υπάρχουν ωράρια και διακοπές. Είμαστε όλοι 24 ώρες/7 μέρες σε ετοιμότητα. Συνεπώς είμαστε υπέρ αρκετοί για να καλύψουμε τις ανάγκες τις Υπηρεσίας όσον αφορά την πρόληψη και καταστολή του ηλεκτρονικού εγκλήματος στην Ελλάδα.

 

Θεωρείτε απαραίτητη προϋπόθεση για έναν αξιωματικό της υπηρεσίας σας, την εξειδίκευση στα δίκτυα και στους υπολογιστές ή αρκεί το ένστικτο και η σωστή αντίληψη;

Για έναν αξιωματικό της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι απαραίτητος ο συνδυασμός γνώσεων και ενστίκτου. Όλοι οι αξιωματικοί έχουν άριστο τεχνικό υπόβαθρο, έχοντας πτυχία και μεταπτυχιακά στους τομείς ενδιαφέροντος, αλλά παράλληλα η σωστή αντίληψη των πραγμάτων προκειμένου να δίνονται πραγματικές διαστάσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά και το ένστικτο παίζουν σημαντικό ρόλο στην επίλυση των υποθέσεων.

DSC03373

Από τους 4 πυλώνες που διακρίνεται το έργο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ποιος αποτελεί το μεγαλύτερο πλήγμα για την σύγχρονη Ελληνική κοινωνία;

Σίγουρα η καταπολέμηση του φαινομένου της παιδικής πορνογραφίας καθώς αφορά τα παιδιά μας. Οι παιδόφιλοι/παιδεραστές μπορούν να έρθουν σε επαφή με τα παιδιά μέσω του διαδικτύου με στόχο να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους, να μάθουν τα προσωπικά τους δεδομένα και τελικά να τα παρενοχλήσουν σεξουαλικά. Το κομμάτι αυτό είναι πολύ ευαίσθητο και δίνουμε καθημερινά μεγάλο αγώνα για να προστατέψουμε το μέλλον που είναι τα παιδιά.

 

Πιστεύετε ότι για να περιοριστεί το bullying αρκούν ημερίδες και ενημερώσεις γονέων-παιδιών ή απαιτούνται πιο δραστικά μέτρα;

Από την πλευρά της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δίνουμε μεγάλη σημασία στην πρόληψη του ηλεκτρονικού εγκλήματος μέσα από πλατφόρμα δράσεων που έχουμε αναπτύξει όπως ημερίδες, τηλεδιασκέψεις με σχολεία, εκδρομές σχολείων στη ΔΙΔΗΕ στη ΓΑΔΑ, φυλλάδια, διαφημίσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την ιστοσελίδα cyberkid, καθώς και το application cyberkid. Παρ’όλα αυτά θεωρούμε από την επαφή μας με τα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς ότι είναι απαραίτητη η προσθήκη ενός ειδικού μαθήματος στα σχολεία σχετικά με το διαδίκτυο, τις δυνατότητες που προσφέρει αλλά και τους κινδύνους για τη συστηματικότερη και αποτελεσματικότερη ενημέρωση των παιδιών.

DSC03371

Ποια είναι η υπόθεση που σας συγκλόνισε περισσότερο τελευταία;

Το πιο συγκλονιστικό κομμάτι είναι κατά κύριο λόγο οι εξαφανίσεις ανηλίκων και η εκδήλωση πρόθεσης αυτοκτονίας μέσω διαδικτύου. Μέχρι σήμερα έχουμε χειριστεί περισσότερες από 1200 τέτοιες υποθέσεις και όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν σωθεί. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μιας δεκατετράχρονης που εξαφανίσθηκε από την οικία της και εντοπίσθηκε μετά από πολύ αγώνα και ενώ όλοι πίστευαν ότι έχει πεθάνει μετά από 3 μήνες να διαμένει σε σπίτι με αλλοδαπούς που την παρακρατούσαν. Η στιγμή που παρέδωσα την κοπέλα στους γονείς της, ενώ οι ίδιοι της είχαν κάνει πια τα τρίμηνα από το θάνατό της, ήταν η πιο συγκλονιστική στην καριέρα μου.

 

Θεωρείτε πως το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο είναι δίκαιο για τους παραβάτες του ηλεκτρονικού εγκλήματος ή χρήζουν οι νόμοι αναθεώρησης;

Οι μορφές του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι ποικίλες και με τη συνεχή ανάπτυξη της τεχνολογίας και του Διαδικτύου πολλαπλασιάζονται. Για την αντιμετώπιση του κινδύνου αυτού ήταν απαραίτητη η διακρατική συνεννόηση και η εκπόνηση μιας αναλυτικής και αποτελεσματικής στρατηγικής. Ο στόχος αυτός επετεύχθη στο Συνέδριο για το Ηλεκτρονικό Έγκλημα (Convention on Cybercrime), που έγινε το 2001 στη Βουδαπέστη του οποίου όλα τα συμπεράσματα αποκρυσταλλώνονται στη Συνθήκη που υπεγράφη μετά το πέρας των εργασιών του Συνεδρίου στις 23.11.2001. Στη Συνθήκη της Βουδαπέστης, υπέγραψαν 26 υπουργοί ευρωπαϊκών κρατών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας υπάρχουν επεξηγήσεις και ρυθμίσεις για όλα τα Ηλεκτρονικά Εγκλήματα. Το περιεχόμενο της συνθήκης δυστυχώς δεν έχει ενσωματωθεί ακόμα στο Ελληνικό δίκαιο παρ’όλο που οι αντίστοιχες νομοπαρασκευαστικές επιτροπές έχουν γίνει και το υλικό είναι έτοιμο.

DSC03372

 Δείχνετε αφοσιωμένος στο έργο σας. Χρόνο για την προσωπική σας ζωή διαθέτετε ή οι υποθέσεις στροβιλίζονται συνεχώς στο μυαλό σας;

Στη δουλειά μου δεν υπάρχει ρεπό ή διακοπές, ασχολούμαστε πάντα με υποθέσεις που ανακύπτουν. Παρ’όλα αυτά θεωρώ ότι αν θέλει κάποιος μπορεί να βρει χρόνο και για την προσωπική του ζωή.

 

Σας αποδίδουν τον χαρακτηρισμό “Πουαρώ” του Διαδικτύου. Πώς νοιώθετε γι’αυτό;

Μου δημιουργεί αίσθηση ευθύνης και χρέους ενώ ανεβάζει τον πήχη ο οποίος είναι σε υψηλά επίπεδα ακόμα ψηλότερα.

DSC03370

Σε παλαιότερη σας δήλωση αναφέρατε πως δεχτήκατε ψυχολογικό πόλεμο όσο αναφορά την πίστη και την πεποίθησή σας στον τρόπο εξέλιξης του διαδικτύου. Τι απαντάτε σε αυτούς σήμερα;

Δυστυχώς πριν 20 χρόνια πάλευα να αποδείξω ότι υπάρχει ηλεκτρονικό έγκλημα και ότι όλα τα παραδοσιακά εγκλήματα θα μεταλλαχθούν και θα γίνονται μέσα από το διαδίκτυο. Αισθανόμουν σαν τον Καποδίστρια που είχε στα χέρια του την καυτή πατάτα.

 

Tελικά… το Διαδίκτυο είναι ο ηθικός αυτουργός του εγκλήματος;

Όχι. Το διαδίκτυο αποτελεί ένα από τα σύγχρονα θαύματα ενώ είναι πλέον πολύ σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας. Είναι ένα παράθυρο στον κόσμο και δίνει αμέτρητες δυνατότητες στους χρήστες του. Παρέχει πληροφορίες, ενημέρωση, ψυχαγωγία, επικοινωνία, ενώ συνδυάζει εικόνα, ήχο και λόγο και όλα αυτά με ένα σχετικά χαμηλό κόστος. Πρέπει όμως να χρησιμοποιείται συνετά και με μέτρο. Συνεπώς το διαδίκτυο είναι ΦΩΣ και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το δαιμονοποιούμε. Αν βάλουμε βρεγμένο το δάχτυλό μας σε μια πρίζα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, το ρεύμα θα μας έχει σκοτώσει ακαριαία. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το Διαδίκτυο. Αν δεν ακολουθούμε τους σωστούς κανόνες χρήσης, οι συμπεριφορές μας ενδέχεται να γίνουν υψηλού κινδύνου, με πιθανές αρνητικές εκβάσεις ακόμα και για την ίδια μας της ζωή.

http://gorganews.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis