Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:44 | 26/03/2016

Η απόκτηση του ελέγχου ενός πυρηνικού σταθμού από τζιχαντιστές θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί  εντός των επομένων πέντε ετών, προειδοποίησε ο συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την ώρα που έρχονται στο φως νέα στοιχεία για προσπάθεια των τρομοκρατών να αποκτήσουν πρόσβαση σε πυρηνικούς σταθμούς του Βελγίου.

«Δεν θα εκπλαγώ εάν πριν παρέλθουν πέντε χρόνια γίνουν απόπειρες να χρησιμοποιηθεί το ίντερνετ για τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών», με την απόκτηση μεταξύ άλλων του ελέγχου «του κέντρου διαχείρισης ενός πυρηνικού σταθμού, ενός κέντρου ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας ή της αλλαγής πορείας των σιδηροδρομικών γραμμών», εκτίμησε ο Ζιλ ντε Κερσόβ σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα La Libre Belgique.

«Κάποια στιγμή θα υπάρξει σίγουρα ένας τύπος εντός του Ισλαμικού Κράτους με διδακτορικό στην τεχνολογία πληροφοριών, ο οποίος θα είναι σε θέση να εισέλθει σε ένα σύστημα», εκτίμησε. «Η αυξημένη γνώση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο πεδίο των βιοτεχνολογιών αποτελεί πραγματική απειλή για το μέλλον», συμπλήρωσε.

Δολοφόνησαν φύλακα πυρηνικού σταθμού στο Βέλγιο

Νέα ανησυχία στο Βέλγιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Derniere Heure, καθώς δολοφονήθηκε φύλακας πυρηνικής εγκατάστασης της χώρας και εκλάπη το πάσο του. Πάντως οι αρχές διέψευσαν ότι εκλάπη.

Ο φόνος έγινε στο Σαρλερουά, 50 χιλιόμετρα από τις Βρυξέλλες, το βράδυ της Πέμπτης, δηλαδή μόλις δύο ημέρες μετά από το τρομοκρατικό «χτύπημα» στη βελγική πρωτεύουσα. Ο φύλακας εκτελέστηκε την στιγμή που ανυποψίαστος είχε βγάλει βόλτα τον σκύλο του.

 

Τα σχέδια για κατασκευή πυρηνικής βόμβας

Η ίδια εφημερίδα είχε αποκαλύψει ότι οι αδελφοί Χαλίντ και Ιμπραΐμ Μπακράουι σχεδίαζαν επιθέσεις σε σταθμούς πυρηνικής ενέργειας στο Βέλγιο, αλλά άλλαξαν γνώμη και επιτέθηκαν στο μετρό και το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, αμέσως μετά την σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ. 

Σε ένα από τα σπίτια που ερευνήθηκαν στις Βρυξέλλες βρέθηκαν βίντεο συνολικής διάρκειας 12 ωρών από παρακολούθηση του διευθυντή του πυρηνικού ερευνητικού προγράμματος του Βελγίου. Η Daily Mail είχε γράψει την Παρασκευή ότι οι τρομοκράτες σχεδίαζαν την απαγωγή του διευθυντή με στόχο να μπουν σε μια πυρηνική εγκατάσταση, να αποσπάσουν πυρηνικά υλικά και να κατασκευάσουν μια μικρή πυρηνική βόμβα.

Είχαν στοιχεία για σχέδιο επίθεσης από τον Νοέμβριο

Η Βελγική εφημερίδα, υπενθυμίζει παλαιότερο δημοσίευμά της από τις 17 του περασμένου Φεβρουαρίου όταν έκανε λόγο για επικείμενες επιθέσεις τζιχαντιστών σε πυρηνικά εργοστάσια και για ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας με στρατό στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Βελγίου και της Γαλλίας. Τότε ο υπουργός εσωτερικών της χώρας Γιαν Γιαμπόν είχε δηλώσει: «Τίποτε δεν αποδεικνύει ότι υπάρχει συγκεκριμένη απειλή. Δεν σχεδιάζουμε στρατιωτική υποστήριξη.»

Η ίδια εφημερίδα είχε αποκαλύψει ότι το βίντεο με την παρακολούθηση του του διευθυντή του πυρηνικού ερευνητικού προγράμματος του Βελγίου, είχε ανακαλυφθεί σε ένα σπίτι που είχε ερευνηθεί από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία στις 30 Νοεμβρίου, δηλαδή 17 μέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μπατακλάν και το Σταντ Ντε Φρανς. 

«Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι η κάμερα είχε τοποθετηθεί έτσι ώστε να καταγράφει μια εξώπορτα ενός σπιτιού στη Φλάνδρα. Είδαn όλο το βίντεο και κατάλαβαν ότι παρακολουθείτο ένας συγκεκριμένος άνδρας, του οποίου την ταυτότητα τότε δεν γνώριζαν. Στην πορεία κατάφεραν να βρουν το σπίτι που είχε καταγραφεί στο βίντεο» ανέφερε στις 17 Φεβρουαρίου το δημοσίευμα της Βελγικής εφημερίδας Derniere Heure. 

Αναβλήθηκε η «πορεία κατά του φόβου»

  Οι βελγικές αρχές κάλεσαν τον λαό να μην λάβει μέρος για λόγους ασφαλείας στην "πορεία ενάντια στο φόβο" την Κυριακή στις Βρυξέλλες.

"Δεδομένου ότι διατηρείται πλέον το επίπεδο απειλής 3, δεδομένου ότι διεξάγονται έρευνες (...) και δεδομένης της κινητοποίησης και της παρουσίας της αστυνομίας στην περιοχή (...) καλούμε τους πολίτες να μην διαδηλώσουν αύριο", δήλωσε ο δήμαρχος των Βρυξελλών, Ιβάν Μαγέρ, ζητώντας "η διαδήλωση να αναβληθεί για μερικές εβδομάδες".

Μετά την έκκληση αυτή, οι διοργανωτές προχώρησαν σε αναβολή της κινητοποίησης, «Η ασφάλεια των πολιτών είναι η απόλυτη προτεραιότητα. Ως εκ τούτου, συντασσόμαστε πλήρως με την πρόταση των αρχών για τη μετάθεση (της κινητοποίησης) σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Ζητούμε επομένως κι εμείς με τη σειρά μας από τους πολίτες να μην έρθουν αυτήν την Κυριακή στις Βρυξέλλες» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis