Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:14 | 01/01/2015

Συνέχεια στις προκλήσεις και την αδιαλλαξία φαίνεται ότι θα δώσει η Τουρκία, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας Κίπρις, προχωρεί σε 2η παράνομη οδηγία Navtex, με το Barbaros να πραγματοποιεί έρευνες νοτιοδυτικά της Κύπρου από τις 5 Ιανουαρίου μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, με ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης της.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας, το Barbaros θα αρχίσει νέες παράνομες έρευνες νοτιοδυτικά της Κύπρου, κοντά στην περιοχή δηλαδή που βρίσκονται τα οικόπεδα 4,5 και 6, τα οποία αμφισβητεί η Τουρκία, αλλά και τα οικόπεδα 10 και 11 που δόθηκαν στη Total.

Η Κίπρις επικαλείται ανακοίνωση της ιδιοκτήτριας εταιρείας του Barbaros, αλλά μέχρι στιγμής ουδεμία επίσημη ανακοίνωση επί του θέματος υπάρχει. Σε στάση αναμονής βρίσκονται κυβέρνηση και ΔΗΣΥ αναμένοντας τις επίσημες ανακοινώσεις της Τουρκίας.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης ανέφερε: «Θα αναμένουμε τις επόμενες ημέρες όταν η ΕΝΙ βρεθεί στην Αμαθούσα και θα δούμε πως θα αντιδράσει η Τουρκία τότε. Και εκεί θα μπορούμε με περισσότερη ασφάλεια να τοποθετηθούμε».

Αγανάκτηση τόσο για τις ενέργειες της Τουρκίας, όσο και για την αδράνεια του ελληνισμού και των υποτιθέμενων φίλων της Κύπρου, εκφράζει ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Σοφοκλής Φυττής. «Το Barbaros είναι ακόμη στα χωρικά μας ύδατα. Δεν έχει λήξει η περιοδεία του. Δεν έφυγε. Εγώ υποψιάζομαι ότι θα κάνουν άλλη δέσμευση. Πού είναι ο ελληνισμός; Που είναι ο συντονισμός; Που είναι η Ευρώπη να στηρίξει αυτή τη χώρα που είναι μέλος της;».

Παραμένουν τα αίτια της αποχώρησης μας από τις συνομιλίες λέγει το ΕΥΡΩΚΟ. Χάραξη διεκδικητικής στρατηγικής για αντιμετώπιση της τουρκικής αδιαλλαξίας ζητούν οι Οικολόγοι.

Ο Μιχάλης Γιωργάλας σημείωσε χαρακτηριστικά: «Κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το Barbaros δεν θα επιστρέψει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου, τα αίτια της αποχώρησης μας από τις συνομιλίες παραμένουν και έτσι πρέπει να τα αξιολογήσουμε προκειμένου να καθορίσουμε από εδώ και πέρα τη γραμμή πολιτικής πλεύσης».

Ο Γιώργος Περδίκης σημείωσε από την πλευρά του: «Κατά την δική μου άποψη, δεν υπάρχει στρατηγική. Πρέπει να χαραχθεί διεκδικητική στρατηγική, οργανωμένη, σχεδιασμένη για να αντιμετωπιστεί η τουρκική αδιαλλαξία και να αλλάξουν τα δεδομένα υπέρ των δικαίων του κυπριακού λαού».

Πηγή: sigmalive

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis