Δεν χρειάζονται περισσότερα επιχειρήματα από το γεγονός ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια έχουν χαθεί 210.000 ανθρώπινες ζωές για να αντιληφθεί κανείς πόσο παράλογος είναι ο εμφύλιος της Συρίας. Και γίνεται πολύ πιο παράλογος όταν στην εξίσωση της φρίκης μπαίνουν και μικρά παιδιά.
Παιδιά αθώα, όπως αυτά τα δέκα που την περασμένη Τρίτη εκτελέστηκαν από το συριακό στρατό σε επιχείρησή του στο Χαλέπι. Οι δυνάμεις του καθεστώτος δολοφόνησαν 48 αντάρτες και τα μέλη των οικογένειών τους, αδιαφορώντας βέβαια για τον ρόλο που αυτά είχαν στην μεταξύ τους εμφύλια διαμάχη.
Κάνοντας λόγο για "σφαγή", ο διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντελ Ραχμάν είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «48 Σύροι, εκ των οποίων οι 13 ήταν αντάρτες, με τα μέλη των οικογενειών τους, εκτελέστηκαν με σφαίρες στην κοινότητα Ριτιάν».
Μεταξύ των πολιτών που σκοτώθηκαν ήταν δέκα γυναίκες και πέντε παιδιά, σύμφωνα πάντα με το Παρατηρητήριο που διευκρίνισε ότι θα θύματα ήταν μέλη έξι οικογενειών.
Οι περισσότεροι εκτελέστηκαν μέσα στα σπίτια τους. «Οι στρατιώτες και οι φιλοκυβερνητικοί παραστρατιωτικοί ήξεραν ακριβώς πού ζούσαν, χάρη στους πληροφοριοδότες που τους συνόδευαν. Δεν υπήρξε καμία αντίσταση, εκτός από ένα σπίτι όπου ένας αντάρτης πυροβόλησε εναντίον των στρατιωτών πριν τον εκτελέσουν μαζί με την οικογένειά του», πρόσθεσε ο Ραχμάν.
Οι πληροφορίες αυτές βασίστηκαν σε μαρτυρίες κατοίκων που επέστρεψαν στο Ριτιάν μετά την αποχώρηση των στρατιωτών, την επομένη της επίθεσης.
Ένας αντικαθεστωτικός μαχητής από το Χαλέπι, ο Μαμούν Άμπου Όμαρ, υποστήριξε ότι «οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ διέπραξαν μια σφαγή, εισβάλοντας σε σπίτια και σκοτώνοντας οικογένειες, παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους". Μάλιστα είπε ότι κάποια από τα θύματα σφαγιάστηκαν "με μαχαίρια ενώ άλλα παραμορφώθηκαν».
Σε ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από ακτιβιστές και φέρεται να γυρίστηκε στο Ριτιάν, διακρίνονται πτώματα ανδρών, καλυμμένα με κουβέρτες και ένα μικρό αγόρι κλαίει σπαραχτικά δίπλα τους.
Η επιχείρηση του συριακού στρατού, που τελικά απέτυχε, είχε ως στόχο να αποκόψει τον ανεφοδιασμό των ανταρτών στο Χαλέπι.