Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:40 | 16/01/2015

 

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (Ι.Κ.) εκτέλεσε ή αποκεφάλισε μέσα σε 48 ώρες 17 ανθρώπους στη βόρεια Συρία, σε αντίποινα για τις δολοφονίες υποστηρικτών της, έκανε γνωστό η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Το Ι.Κ. εκτέλεσε 16 άνδρες στη Ντέιρ Εζόρ στα ανατολικά και έναν στη Ράκα στα βόρεια, για να στείλει μήνυμα στους αντιπάλους του μετά τις πρόσφατες δολοφονίες περίπου 12 τζιχαντιστών, Σύρων, Ιρακινών και Αλγερινών», διευκρίνισε - μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο - ο διευθυντής της ΜΚΟ, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Οι εκτελεσθέντες «κατηγορήθηκαν ότι πολεμούσαν εναντίον του Ι.Κ.», συνέχισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι δεν τεκμηριώθηκε οποιαδήποτε σχέση ανάμεσα στα άτομα τα οποία θανατώθηκαν και τις δολοφονίες των τζιχαντιστών παρά μόνο σε μία περίπτωση.

Οι δράστες των δολοφονιών εκτελούν τα θύματά τους και διαφεύγουν. Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για τις ενέργειες αυτές από κάποια οργάνωση. Συριακά κρατικά ΜΜΕ τις αποδίδουν στη «λαϊκή αντίσταση» εναντίον των τζιχαντιστών.

«Αυτό είναι μήνυμα από το Ι.Κ. προς τον κόσμο που ζει στις περιοχές υπό τον έλεγχό του, για να πει “αυτή είναι η τύχη που περιμένει τους αντιπάλους μας”», πρόσθεσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Ι.Κ. εμφανίστηκε στον συριακό πόλεμο το 2013, δύο χρόνια αφότου άρχισε η εξέγερση, το 2011. Είχε ανακηρύξει τον περασμένο Ιούνιο την εγκαθίδρυση ενός «χαλιφάτου» στις τεράστιες περιοχές της επικράτειας της Συρίας και του Ιράκ τις οποίες έχει καταλάβει.

Πέραν του ότι έχει διαπράξει μερικές από τις χειρότερες ακρότητες του συριακού εμφυλίου, η εξτρεμιστική ένοπλη οργάνωση διαπράττει σχεδόν καθημερινά εκτελέσεις.

Το μεγαλύτερο μέρος των επαρχιών Ράκα και Ντέιρ Εζόρ βρίσκεται υπό τον έλεγχό της.
Ανάμεσα στους 17 εκτελεσθέντες είναι δύο μέλη της φυλής Σαϊτάτ, η οποία είχε πάρει τα όπλα εναντίον του Ι.Κ. το 2014. Η εξτρεμιστική οργάνωση πάταξε όμως με αγριότητα την εξέγερση, σκοτώνοντας πάνω από 900 μέλη της φυλής.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο SANA μετέδωσε νωρίτερα ότι το Ι.Κ. εκτέλεσε τρεις άμαχους και άφησε τις σορούς τους σε κοινή θέα στην πόλη Αλ Μαγιαντίν.

Συνολικά μέσα στα σχεδόν τέσσερα χρόνια που διαρκεί ο πόλεμος στη Συρία, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 200.000 άνθρωποι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis