Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:36 | 03/06/2016

Οι ΗΠΑ για πρώτη φορά από το 2003 εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία από το αεροπλανοφόρο USS Harry S.Truman, χτυπώντας, όπως ανακοινώθηκε στόχους μόνο του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Το αεροπλανοφόρο πλέει στη Μεσόγειο όπως έκανε γνωστό την Παρασκευή το Γενικό Επιτελείο του 6ου Στόλου, που εδρεύει στη Νάπολη της Ιταλίας.Η κίνηση αυτή σύμφωνα με αναλυτές φαίνεται να έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, αφού γίνεται την ίδια στιγμή στιγμή όπου ο συριακός Στρατός μπαίνει στη Ράκκα.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ρωσικά μαχητικά Su-30SM βρίσκονται σε απόσταση λίγων μιλίων από τα αμερικανικά μαχητικά F/Α-18E/F, τα οποία έχουν εξαπολύσει την επίθεση, ενώ απογειώθηκαν από τη ρωσική βάση της Λαττάκεια αρκετά ρωσικά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αμερικανικής Ευρωπαϊκής Διοίκησης «το αεροπλανοφόρο USS "Harry S.Truman" έχει κτυπήσει μόνο θέσεις του ISIS».

Η επιχείρηση αυτή «καταδεικνύει την ευελιξία, την προσαρμοστικότητα και την ικανότητα των δυνάμεων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού: κάθε στιγμή και σε κάθε περιοχή», προστίθεται στη λακωνική ανακοίνωση, στην οποία δεν δίνεται καμία διευκρίνιση για τους στόχους, παρά μόνο ότι το αεροπλανοφόρο πέρασε την Πέμπτη από τη Διώρυγα του Σουέζ.

Το USS Harry Truman βρισκόταν από τον Δεκέμβριο στον Κόλπο, όπου επιχειρεί ο 5ος Στόλος, και συμμετείχε από εκεί στις αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον θέσεων του Χαλιφάτου.



Στην ανακοίνωση επίσης δεν διευκρινίζεται αν τα πλήγματα ήταν επιτυχή.













Νωρίτερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού έκαναν ρίψεις πυρομαχικών για να εφοδιάσουν τους Σύρους αντάρτες που μάχονται τους τζιχαντιστές στα βόρεια του Χαλεπιού.



Εν τω μεταξύ, ο συριακός στρατός υποστηριζόμενος από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές προωθήθηκε στην ελεγχόμενη από τους μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου επαρχία Ράκα εξαπολύοντας νέα επίθεση, δήλωσε μη κυβερνητική οργάνωση που καταγράφει τις εξελίξεις στον πόλεμο της Συρίας, πλησιάζοντας περιοχή όπου υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ μαχητές επιτίθενται επίσης στην τζιχαντιστική οργάνωση.



Σφοδρές ρωσικές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν την Παρασκευή περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο του Χαλιφάτου στις ανατολικές περιοχές της επαρχίας Χάμα κοντά στα σύνορα με την επαρχία Ράκα, όπου ο στρατός προωθήθηκε περίπου 12 χλμ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.



Ο στρατός βρίσκεται σε απόσταση περίπου 12 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την επαρχία Ράκα.

Υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ πολιτοφυλακές, περιλαμβανομένων των κουρδικών YPG, πραγματοποιούν ξεχωριστή επίθεση εναντίον του Χαλιφάτου στην επαρχία Ράκα και στην γειτονική επαρχία Χαλέπι, η οποία κλιμακώθηκε αυτή την εβδομάδα με προώθηση προς την πόλη Μανμπίτζ, κοντά στην μεθόριο με την Τουρκία.

Εφημερίδα του Λιβάνου που πρόσκειται στη Δαμασκό έγραψε πως ο συριακός στρατός εισέρχεται, με τη νέα επίθεσή του, «στην αναμέτρηση για τη Ράκα».



Η λιβανική εφημερίδα al-Akhbar έγραψε πως ο κύριος στόχος είναι να καταληφθεί η πόλη Τάμπκα στην Ράκα, όπου βρίσκεται αεροπορική βάση και μεγάλο οπλοστάσιο του Ισλαμικού Χαλιφάτου, και να «εισέλθει στην περιοχή μην αφήνοντάς την πλήρως στους Αμερικανούς συμμάχους».

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

zougla.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis