Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:30 | 28/06/2021

Απόκτηση πρόσθετων δεξιοτήτων κατά τη διάρκεια της παραμονής στο στράτευμα - Εξετάζεται «μοντέλο Ισραήλ» όπου, για παράδειγμα, άριστοι πληροφορικάριοι θα τοποθετούνται στη Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ

Του Κ. Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΥ - ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 27/06/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Ένα φιλόδοξο σχέδιο που θα οδηγεί τους στρατευσίμους σε «διπλό απολυτήριο» με την ολοκλήρωση της στρατιωτικής θητείας τους δρομολογεί η κυβέρνηση. Στον πυρήνα του σχεδίου βρίσκεται η αντίληψη ότι οι μήνες της στρατιωτικής θητείας θα πρέπει να αξιοποιούνται για την ανάπτυξη πρόσθετων επαγγελματικών δεξιοτήτων προς όφελος των στρατευσίμων, αλλά και προκειμένου οι Ένοπλες Δυνάμεις και συνολικά η κρατική μηχανή να επωφελούνται από τα προσόντα και τις γνώσεις των έφεδρων στελεχών τους.

Το εγχείρημα, που αναμένεται να αναπτυχθεί σε δύο φάσεις, έχουν αναλάβει, μετά το πράσινο φως του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το υπουργείο Άμυνας και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ ρόλο «τεχνικού συμβούλου» θα έχει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής υπό τον Κυριάκο Πιερρακάκη. Στην πλήρη ανάπτυξή του το σχέδιο περιλαμβάνει την κατά το δυνατόν ακριβέστερη «αντιστοίχηση» μεταξύ των δεξιοτήτων όσων προσέρχονται να υπηρετήσουν τη στρατιωτική θητεία τους και των θέσεων και αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων. Δηλαδή, με βάση τα στοιχεία που θα προσκομίζουν οι νεοσύλλεκτοι, θα δημιουργείται μια μεγάλη βάση δεδομένων. Στη συνέχεια θα «ματσάρονται» σε ανάλογους τομείς, ώστε με την ολοκλήρωση της θητείας τους να έχουν αποκτήσει πρόσθετη εμπειρία και πιστοποιημένα προσόντα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ειδική πρόνοια θα προβλέπεται για όσους κατατάσσονται στον στρατό διαθέτοντας ιδιαίτερες δεξιότητες και τίτλους σπουδών, με βάση και το αντίστοιχο «μοντέλο Ισραήλ».

Συγκεκριμένα, όπως λέγεται:

Αριστούχοι πληροφορικάριοι θα μπορούν να τοποθετούνται στη ΔΙΚΥΒ (Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ).

Αριστούχοι της Νομικής, στα νομικά γραφεία του υπουργού Αμυνας και των υφυπουργών ή σε διευθύνσεις που έχουν ως αρμοδιότητα τις στρατιωτικές συμβάσεις.

Αριστούχοι μηχανικοί, σε χώρους παραγωγής ή συντήρησης οπλικών συστημάτων, όπως η ΕΑΒ.

Διπλό όφελος

Με τον συγκεκριμένο σχεδιασμό το όφελος, όπως προαναφέρθηκε, θα είναι διπλό: τόσο για τους κληρωτούς, καθώς η θητεία τους θα αποτελεί και τμήμα «πρακτικής άσκησης» σε αντικείμενα που μπορεί να αποτελέσουν πεδίο επαγγελματικής ενασχόλησης στη συνέχεια όσο και για τις ίδιες τις Ένοπλες Δυνάμεις, που θα μπορούν να αξιοποιήσουν με καλύτερο τρόπο τους στρατευσίμους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα θα αρχίσει να «μπαίνει σε ράγες» με την υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» μεταξύ των υπουργείων Άμυνας και Ψηφιακής Πολιτικής από τις αρχές του νέου χρόνου, καθώς απαιτούνται διαγωνισμοί για τη διαμόρφωση του συστήματος που θα «ματσάρει» δεξιότητες των στρατευσίμων και θέσεις. Όμως, νωρίτερα θα δρομολογηθεί μια βραχυπρόθεσμη λύση ενίσχυσης των γνώσεων όσων υπηρετούν τη θητεία τους. Ειδικότερα, εξετάζεται να προσφέρονται vouchers -κυρίως για την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων- κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis