Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:29 | 06/10/2015

Απαγωγές γόνων εφοπλιστών και... ανταλλαγές των ομήρων με έγκλειστους συνεργούς τους είναι ένα ενδεχόμενο που εξετάζουν υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., ερευνώντας το σημειωματάριο των στόχων απαγωγών και οδηγιών για την διάπραξή τους, που βρέθηκε στην αποθήκη του Μαραθώνα.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί εξετάζοντας τις σημειώσεις διαβλέπουν σε κάποιες από αυτές, πως οι δράστες εκτός από τα λύτρα, είχαν ως πιθανή στόχευση την εκβιαστική άσκηση πίεσης για την αποφυλάκιση «φίλων», μέσω του ομήρου που θα είχαν στα χέρια τους.

Σε κάποιους από τους υποψήφιους στόχους, νεαρούς συγγενείς επιχειρηματιών και εφοπλιστών, υπήρχαν πληροφορίες μέσω έντυπου Τύπου και διαδικτύου, όπου επισημαίνονταν οι κοινωνικές επαφές τους με άτομα διαφόρων πολιτικών χώρων ή ατόμων που μπορούσαν να ασκήσουν κάποια πολιτική επιρροή.

Οι περισσότεροι από τους υποψήφιους «ομήρους» ήταν άτομα που είχαν έντονη κοινωνική και κοσμική ζωή, ενώ δεν συνήθιζαν να έχουν προσωπική ασφάλεια και συνοδεία. Ήταν δηλαδή χαρακτηρισμένοι «εύκολοι στόχοι» για την πιθανή εκδήλωση απαγωγής σε βάρος τους. Ακολουθούσαν η «μέτριας» δυσκολίας στόχοι, για τους οποίους υπήρχαν καταγραφές που σχετίζονταν με τους τόπους διαμονής, κίνησής τους, των οχημάτων και της ασφάλειάς τους. Για τους «δύσκολους» στόχους υπήρχαν πληροφορίες, που προήλθαν πιθανόν από φυσική παρακολούθηση, των ίδιων αλλά και των ανδρών της ασφάλειάς τους, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν λεπτομέρειες για τα σημεία που στέκονταν και χρονομετρημένες διαδρομές των κινήσεών τους.  

Ο οδηγός της «καλής απαγωγής», ουσιαστικά είχε καταγράψει τα λάθη που έγιναν σε παλαιότερες απαγωγές, όπως σε αυτές του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου και του βιομηχάνου Γιώργου Μυλωνά, και δίνονταν «αντίμετρα» αντικατάστασής τους με άλλα ασφαλέστερα. Για παράδειγμα χρήση κλεμμένων αυτοκινήτων με πινακίδες κυκλοφορίας που αντιστοιχούν σε ίδιου χρώματος και τύπου οχήματα, ασφαλές κρησφύγετο, σύντομες διαπραγματεύσεις με ηχογραφημένα μηνύματα αλλοιωμένης φωνής , χρήση κινητών τηλεφώνων με πολλαπλές εκτροπές κλήσης, παραλαβή των λύτρων με εξαντλητικές δοκιμαστικές παραδόσεις, εξαφάνιση των ιχνών (απαγωγή Παναγόπουλου δεν βρέθηκε το κρησφύγετο) και ελευθέρωση του ομήρου.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αναμένουν τις πρώτες επιστροφές αποτελεσμάτων από τα εγκληματολογικά εργαστήρια, που αφορούν τυχόν αποτυπώματα και γενετικό υλικό υπόπτων από την αποθήκη του Μαραθώνα, την γραφολογική εξέταση του σημειωματάριου, την ανάσυρση δεδομένων από του ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Βόλου και τα 25 usb. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην έρευνα που αφορά τα επισημασμένα σημεία στους χάρτες Αττικής και Ελλάδας, για να διαπιστωθεί αν συνδέονται με τα σχέδια απαγωγών ή άλλων ένοπλων ενεργειών.

Έντονη είναι η αστυνομική αναζήτηση ενός μαύρου τζιπ BMW X5, το οποίο φαίνεται να ήταν ένα «καθαρό» όχημα των ληστών του Διστόμου, με το οποίο είχαν δεκάδες διελεύσεις διοδίων από τη Λαμία στην Αθήνα και αντίστροφα. Αυτό το όχημα εμφανίζεται στη ληστεία τράπεζας στο Συκούριο Λάρισας στις 5 Ιουνίου 2014 και μετά την πυρπόληση του φουσκωτού σκάφους που χρησιμοποίησαν στη ληστεία στο Δίστομο, δύο μήνες αργότερα.

 

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis