Νέα πρόσωπα προστίθενται στον κύκλο των κατηγορουμένων στην υπόθεση της απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Λίγο πριν οδηγηθεί η πολύκροτη υπόθεση στο ακροατήριο, οι δικαστικές Αρχές του Ηρακλείου κάλεσαν σε απολογία τέσσερις Ρεθυμνιώτες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις ίδιες βαρύτατες κατηγορίες με τους εννέα προφυλακισμένους συγκατηγορουμένους τους.
Πρόκειται για δύο αδέλφια με παρουσία κυρίως στην Αθήνα, ένα συγγενικό τους πρόσωπο και έναν ακόμα Ρεθυμνιώτη, ο οποίος έχει συγγενική σχέση με προφυλακισμένο όπως αναφέρει το patris.gr.
Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για πρόσωπα άγνωστα στις αστυνομικές και δικαστικές Αρχές. Τα ονόματά τους είχαν συζητηθεί εξαρχής. Μάλιστα για τους τρεις υπήρχε εκτενή αναφορά στο πολυσέλιδο διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ αλλά και πλήρης καταγραφή των όσων κατασχέθηκαν από τις έρευνες στα σπίτια τους.
Στη δικογραφία γίνεται επίσης αναφορά στις μυστηριώδεις συναντήσεις που συμμετείχαν ορισμένοι εξ αυτών στα τέλη Ιουλίου του 2017 στην περιοχή του Βρασκά Σφακίων (όπου εκτιμάται ότι κρατούνταν ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, πριν μεταφερθεί με επεισοδιακό τρόπο σε άλλο κρησφύγετο, εξαιτίας αστυνομικής επιχείρησης σε απόσταση-αναπνοής) αλλά και σε συναντήσεις που έγιναν στην Αθήνα και συγκεκριμένα στη λεωφόρο Συγγρού, σε ημερομηνίες ιδιαίτερες όπως εκτιμά η ΕΛΑΣ.
Επιπλέον, προφυλακισμένοι συγκατηγορούμενοί τους ερωτήθηκαν για τις σχέσεις μαζί τους κατ’ επανάληψη από τις δικαστικές Αρχές. Μέχρι και πρόσφατα κατά τη συμπληρωματική απολογία που έδωσε στα τέλη Ιουλίου ο ιδιοκτήτης της μάντρας που αποτέλεσε την τελευταία «φυλακή» του Μιχάλη Λεμπιδάκη, η αρμόδια ανακρίτρια ρώτησε εκ νέου τον 44χρονο κατηγορούμενο αν γνωρίζει τα δύο αδέλφια.
Οι δικαστικές Αρχές έκριναν ότι τώρα είναι η κατάλληλη ώρα να τους θέσουν και εκείνους στο «κάδρο» και να τους καταστήσουν κατηγορούμενους, αξιολογώντας σχεδόν το σύνολο του αποδεικτικού υλικού. Εκκρεμούν βεβαίως κάποιες απαντήσεις ακόμα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια.
Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι στους τέσσερις αποδόθηκαν κατηγορίες με βάση κυρίως τα αποτελέσματα από τη σάρωση των κεραιών, τα οποία τούς τοποθετούν σε κάποιες διαδρομές που συμπωματικά έχουν ιδιαίτερο βάρος για την υπόθεση. Αξιολογήθηκαν ακόμα κάποιες επικοινωνίες τους με εμπλεκόμενα πρόσωπα, ενώ οι Αρχές δίνουν βαρύτητα και σε κάποια ευρήματα που βρέθηκαν στην κατοχή τους, κυρίως κάρτες τηλεφώνων.
Οι τρεις απολογήθηκαν χθες και ο τέταρτος πριν από περίπου δύο εβδομάδες. Άπαντες αφέθηκαν ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους. Και οι τέσσερις αρνήθηκαν κάθε συμμετοχή στην απαγωγή και έδωσαν τις δικές τους εξηγήσεις σε όσα ερωτήθηκαν από την αρμόδια ανακρίτρια.
Για παράδειγμα, μία εξήγηση που δόθηκε για τις «μυστικοπαθείς συναντήσεις του Βρασκά», όπου οι αστυνομικοί καταγράφουν συναθροίσεις κατηγορουμένων και μη στα σκοτεινά με σβηστά φώτα στα αυτοκίνητα, υποστηρίζει ότι οι μαζώξεις αυτές αφορούσαν τη διαδικασία σασμού ανάμεσα σε δύο γνωστούς κρητικούς.
Κατά την υπεράσπιση οι απολογίες αυτές ελήφθησαν για την πληρότητα της ανάκρισης και για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος με πισωγυρίσματα, ωστόσο, όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ο εκ των συνηγόρων κ. Διονύσης Βέρρας «δεν υπάρχει το κρίσιμο, το αποφασιστικό εκείνο στοιχείο, που να συνδέει τους κατηγορουμένους με την απαγωγή».
Πηγή: news.gr