Στην πρώτη τετράδα των χωρών με τη χειρότερη ανακύκλωση βρίσκεται η Ελλάδα, σε έκθεση της Κομισιόν για τους πιο «βρώμικους» Ευρωπαίους. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Μάλτα και ακολουθούν η Ρουμανία και η Κύπρος. Σύμφωνα με την έκθεση, και οι τέσσερις χώρες ανακύκλωσαν λιγότερο από το 20% των απορριμμάτων τους το 2016.
Η έκθεση της Κομισιόν προειδοποιεί 14 χώρες της Ένωσης που δεν έχουν συμμορφωθεί ακόμα με τον στόχο που αφορά στην ανακύκλωση απορριμμάτων στους δήμους με χρονικό ορίζοντα το 2020, και ο οποίος έχει οριστεί στο 50% των συνολικών απορριμμάτων για την κάθε χώρα. Οι 14 αυτές χώρες δεν έχουν αγγίξει ή έστω πλησιάσει τον στόχο.
Η Μάλτα, η πρώτη στη λίστα, ανακυκλώνει σε ποσοστό μόλις 7% των απορριμμάτων της, με το υπόλοιπο 83% να καταλήγει στις χωματερές. Η Ρουμανία ανακυκλώνει σε ποσοστό της τάξης του 13%, ενώ η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν ποσοστό ανακύκλωσης 17%.
[custom:google-ads]
Η Ρουμανία, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν επίσης μεγάλο πρόβλημα. «Καμία από αυτές τις χώρες δεν φαίνεται να πιάνει τον στόχο» υπογραμμίζει ο Αντριάν Γκιμπς, βασικός σύμβουλος της εταιρίας Eunomia η οποία εκπόνησε την έρευνα για την σύνταξη της αναφοράς. «Κάθε χώρα αντιμετωπίζει την διαχείριση των δημοτικών απορριμμάτων της με διαφορετικούς τρόπους. Μπορούν να αποτεφρωθούν ή να πεταχτούν σε χωματερές», προσθέτει.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Εσθονία αν και δεν έχει κάνει εντυπωσιακή πρόοδο στην ανακύκλωση (28%) έχει μειώσει εντυπωσιακά το ποσοστό χρήσης των αντίστοιχων ΧΥΤΑ αντικαθιστώντας με την μέθοδο της καύσης απορριμμάτων, ωστόσο έχει πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να πετύχει τον στόχο του 2020.
Σε καλύτερη θέση φαίνεται να βρίσκεται η Πολωνία η οποία θεωρείται ως ο καλύτερος από τους χειρότερους ανακυκλωτές της Ευρώπης: Ανακυκλώνει το 44% των απορριμμάτων της ενώ μόλις ένα «μικρό» ποσοστό 36% καταλήγει στις χωματερές. Το ποσοστό ανακύκλωσής της απέχει μόλις 6 μονάδες από τον ευρωπαϊκό στόχο το οποίο ανταγωνίζεται εκείνο της Φινλανδίας η οποία ανακυκλώνει σε ποσοστό 42%.
Ο Γκιμπς συνιστά την εφαρμογή των προτάσεων της έκθεσης για κάθε χώρα: «Σήμερα παρέχουμε υποστήριξη σε ορισμένες συγκεκριμένες χώρες που έχουν ζητήσει περαιτέρω βοήθεια και έχουν αποφασίσει να πάρουν ορισμένα μέτρα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν», καταλήγει.
Διαβάστε περισσότερα στο cnn.gr