Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:14 | 24/11/2018

Με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Ανδρικόπουλο Αριστείδη, παρουσία του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Ταξίαρχου Κοτρωνιά Νικολάου και του Διευθυντή Αστυνομίας Αχαΐας Ταξίαρχου Τσούρα Βασίλειου, συναντήθηκε σήμερα αντιπροσωπία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Τσίτσικα Χαράλαμπο, τον Αντιπρόεδρο Σακελλαρίου Κωνσταντίνο, τον β ́ Αντιπρόεδρο Κόρδα Ιωάννη, τον Γενικό Γραμματέα Μπαλάση Γεώργιο, την Αναπληρωτή Γενική Γραμματέα Θεοδοσοπούλου Μαρία και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Γκότση Νικόλαο.

Στον Αρχηγό παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν βασικά ζητήματα τα οποία απασχολούν τους εργαζομένους Αστυνομικούς στην Διεύθυνση Αστυνομίας Αχαΐας.

Ειδικότερα συζητήθηκε η εκκίνηση του σχεδιασμού και της κατασκευής του Νέου Αστυνομικού Μεγάρου στην ανατολική περιοχή της Πάτρας, με την ανάληψη πρωτοβουλιών, μετά και από τις ουσιαστικές παρεμβάσεις της Ένωσής μας προς όλες τις κατευθύνσεις. Ακόμα τέθηκε το αίτημα μας για προκήρυξη θέσεως Αστυνομικού Υπηρεσιακού Ιατρού, και η ίδρυση και λειτουργία στην έδρα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας Αστυνομικού Ιατρείου το οποίο να επανδρωθεί από Αξιωματικό ειδικών καθηκόντων ειδικότητας γενικής Ιατρικής. Στην συνέχεια συζητήθηκε η οφειλόμενη αντιμετώπιση της Πάτρας ως συνοριακής περιοχής λόγω της έντονης κινητικότητας μετανάστευσης και η ενίσχυση της με ικανό αριθμό προσωπικού ώστε να καλυφθεί η αστυνόμευση της λιμενικής ζώνης. Επιπλέον ζητήθηκε η ενίσχυση των οικονομικών πόρων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, και η άμεση έγκριση οικονομικών αιτημάτων από τις προϊστάμενες υπηρεσίες, ώστε να καταβάλλονται άμεσα οι οφειλές για επισκευές οχημάτων, προμήθεια εξοπλισμού, αναλώσιμων κ.α. και μετακινήσεις προσωπικού εκτός έδρας. Τέλος αιτηθήκαμε την παρέμβαση του Αρχηγού για την άμεση διακοπή των μεταγωγών ασθενών κρατουμένων (τακτικές & έκτακτες) από την Κλειστή Φυλακή Πάτρας προς Νοσηλευτικά Ιδρύματα από το Τμήμα Μεταγωγών και Δικαστηρίων Πατρών και την ανάληψη της υποχρέωσης αυτής από τους ένστολους και ένοπλους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης (Υ.Ε.Φ.Κ.Κ.) όπως η νομοθεσία προβλέπει.

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας μας ενημέρωσε ότι η σημερινή του επίσκεψη στην Πάτρα είχε κύριο στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ανέγερση νέου Αστυνομικού Μεγάρου και γι αυτό τον λόγο συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Πατρέων Πελετίδη Κωνσταντίνο και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Κατσιφάρα Απόστολο, με θετικά αποτελέσματα τα οποία θα φέρουν και άμεσες εξελίξεις στο θέμα. Παράλληλα, μας έγινε γνωστό ότι το ζήτημα της πρόσληψης υπηρεσιακού Ιατρού για το προσωπικό της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας βρίσκεται σε συζήτηση και στο Υπουργείο καθώς και ότι ο ίδιος είναι υπέρμαχός των προσλήψεων εξειδικευμένου προσωπικού στο σώμα. 

Ακόμα μας δηλώθηκε ότι όπως κατά την πρόσφατη γενναία ενίσχυση με προσωπικό, θα καταβληθεί πάσα προσπάθεια για την εκ νέου ενίσχυση ώστε να καλυφθούν και οι επιπλέον ανάγκες αστυνόμευσης περιοχής, όπως το μεταναστευτικό. Για τα οικονομικά θέματα ενημερωθήκαμε ότι κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει αύξηση των εγκρίσεων δαπανών για την Αχαΐα ώστε να αντιμετωπιστεί μέρος των εκκρεμοτήτων.Τέλος για το ζήτημα της απεμπλοκής των υπηρεσιών της Αστυνομίας με τις μεταγωγές
κρατουμένων μας ενημέρωσε ότι θα προβεί στα πλαίσια του θεσμικού του ρόλου σε πρωτοβουλίες για την επίλυση του.

Η Ένωση μας ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του Αχαιού Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αναμένοντας άμεσες πρωτοβουλίες εκ μέρους του, ενημερώνοντας τον ότι θα βρει αρωγούς και συνεργάτες στα πρόσωπά των εκπρόσωπων των εργαζομένων σε όλες του τις ενέργειες με σκοπό η περιοχή της Αχαΐας να λάβει το ενδιαφέρον της κεντρικής εξουσίας και να καλυτερεύσουν οι συνθήκες εργασίας για τους Αστυνομικούς αλλά και να βελτιστοποιηθούν τα δεδομένα της Αστυνόμευσης για τους Πολίτες της ευρύτερης περιοχής.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

           Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                         Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

       ΤΣΙΤΣΙΚΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ                  ΜΠΑΛΑΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 

Υπόμνημα αιτημάτων προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Ανδρικόπουλο Αριστείδη κατά την επίσκεψη του στις Αστυνομικές Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας.

Αρχηγέ,

Με αφορμή την επίσκεψη σας στην περιοχή της Αχαΐας, ως Αρχηγού πια του σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, την περιοχή από όπου κατάγεστε, διαμένετε και εργαστήκατε κατά το παρελθόν σε πολλές εκ των οποίων και νευραλγικές Υπηρεσίες και με την πεποίθηση ότι είστε ήδη γνώστης του συνόλου των προβλημάτων που απασχολούν τους εργαζομένους Αστυνομικούς της Αχαΐας, και προσφάτως συνεργάτες σας, από ιδία αντίληψη αλλά και από τις συνεχείς διαπροσωπικές επαφές μας, παραθέτουμε κάτωθι περιορισμένα πέντε (5) βασικά ζητήματα για τα οποία θεωρούμε ότι πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα η επίλυση τους:

#1Εκκίνηση του σχεδιασμού και της κατασκευής του Νέου Αστυνομικού Μεγάρου στην Ανατολική περιοχή της Πάτρας, με την ανάληψη πρωτοβουλιών, μετά και από τις ουσιαστικές παρεμβάσεις της Ένωσής μας στην προηγούμενη ηγεσία του ΑΕΑ, στην τοπική φυσική ηγεσία, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στον Δήμο Πατρέων, με θετικά αποτελέσματα. Είναι αδιανόητο στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας οι Αστυνομικές εγκαταστάσεις να είναι απαρχαιωμένες και να μην προσφέρουν τις βασικές ανέσεις στους εργαζόμενους Αστυνομικούς, τους επισκέπτες Πολίτες αλλά και τους κρατουμένους που φιλοξενούνται σε αυτές.

#2Προκήρυξη θέσεως Αστυνομικού Υπηρεσιακού Ιατρού. Ένα πάγιο και διαρκές αίτημα της Ένωσής μας είναι η ίδρυση και λειτουργία στην έδρα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, Αστυνομικού Ιατρείου το οποίο να επανδρωθεί από Αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας ειδικών καθηκόντων – Ιατρού ειδικότητας Γενικής Ιατρικής. Το ανωτέρω αίτημά μας σε συνδυασμό με το σχεδιασμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για αξιοποίηση του κτηρίου του πρώην 409 Στρατιωτικού Νοσοκομείου στην Πάτρα, ως Διακλαδική Μονάδας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα εξυπηρετεί τους υπηρετούντες Στρατιωτικούς Υπαλλήλους όλων των Όπλων και Σωμάτων θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα καθόσον μπορεί να λειτουργήσει και ως Περιφερειακό Ιατρείο υπό την εποπτεία του Κεντρικού Ιατρείου Αθηνών της Ελληνικής Αστυνομίας.

#3Αντιμετώπιση της Πάτρας ως συνοριακής περιοχής με έντονη κινητικότητα μετανάστευσης και ενίσχυση της με ικανό αριθμό προσωπικού, έστω και μέσω αποσπάσεων, όπως γίνεται σε όλες τις άλλες περιοχές που παρουσιάζεται μεταναστευτικό πρόβλημα, ώστε να καλυφθεί η Αστυνόμευση της Λιμενικής Ζώνης, των σταθμών ΟΣΕ και ΚΤΕΛ και οι μεταγωγές μεταναστών προς της Αθήνα ώστε να μην επηρεάζεται η καθημερινή Αστυνόμευση.

#4Ενίσχυση των οικονομικών πόρων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, και άμεση έγκριση οικονομικών αιτημάτων από τις προϊστάμενες υπηρεσίες, ώστε να καταβάλλονται άμεσα οι οφειλές για επισκευές οχημάτων, προμήθεια εξοπλισμού και αναλώσιμων, μετακινήσεις προσωπικού εκτός έδρας κ.α. Ήδη πολλά οχήματα είναι ακινητοποιημένα από τους οδηγούς τους λόγω βλαβών, παρουσιάζονται ελλείψεις ακόμα και σε βασικά είδη σε όλες τις Υπηρεσίες αλλά και καθυστερήσεις στις καταβολές αποζημιώσεων στο προσωπικό.

#5Παρέμβαση για την άμεση διακοπή των μεταγωγών ασθενών κρατουμένων (τακτικές & έκτακτες) από την Κλειστή Φυλακή Πάτρας προς Νοσηλευτικά Ιδρύματα από το Τμήμα Μεταγωγών και Δικαστηρίων Πατρών. Ανάληψη της υποχρέωσης από τους ένστολους και ένοπλους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης (Υ.Ε.Φ.Κ.Κ.), οι οποίοι σύμφωνα με την Νομοθεσία προσλήφθηκαν και για την εκτέλεση αυτού του έργου και όπως γίνεται σε όλη την υπόλοιπή Ελλάδα πλην της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Η διαδικασία αυτή επηρεάζει καθημερινά και αρνητικά όλες τις Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας.

Πέρα βέβαια από αυτά τα ζητήματα, τα προβλήματα στην περιοχή συνεχίζουν να είναι πολλά με την δεδομένη έλλειψη προσωπικού, τις συνεχείς, καθημερινές μετακινήσεις Αστυνομικών από την μία Υπηρεσία σε άλλη ακόμα και διαφορετικών πόλεων, τον απαρχαιωμένο στόλο οχημάτων και εξοπλισμού, και τα δεκάδες πάρεργα τα οποία πια έχουν καταντήσει να είναι το κύριο έργο της Αστυνομίας. Βασικότερα αυτών είναι οι μεταγωγές ασθενών με ψυχικές διαταραχές ως κρατουμένων σε εφαρμογή των αναχρονιστικών και απάνθρωπων διατάξεων περί ακούσιας νοσηλείας, έργο που έπρεπε να έχει ανατεθεί σε εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η διανομή εκατομμυρίων δικαστικών, στρατιωτικών, και λοιπών εγγράφων, έργο των δικαστικών επιμελητών ή και σε κάποιες περιπτώσεις ταχυδρομικών υπαλλήλων, η έκδοση εγγράφων, βεβαιώσεων κλπ και η θεώρηση άλλων, έργο των αρμοδίων διοικητικών υπηρεσιών του κράτους, οι έλεγχοι καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και πολεοδομικών θεμάτων, για τα οποία βέβαια είναι τελείως ανεκπαίδευτο το Αστυνομικό προσωπικό και άπτονται των αρμοδιοτήτων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και της πολεοδομίας, η συνοδεία υπαλλήλων άλλων υπηρεσιών για την εκτέλεση του έργου τους, η ανάλωση, παρόλη την απαρχαιωμένη βέβαια μηχανογράφηση, σε συλλογή στατιστικών και η λοιπή εκτεταμένη γραφειοκρατία και τέλος η προσφορά αμισθί για το κράτος, υπηρεσιών προς κερδοσκοπικές ανώνυμες εταιρίες όπως οι αθλητικές ΠΑΕ και ΚΑΕ.

Αρχηγέ,

 

Η πραγματικότητα είναι ότι ως εκπρόσωποι των εργαζομένων Αστυνομικών, αλλά και απευθείας οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στις Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας και βέβαια το σύνολο των πολιτών της περιοχής, αναμένουμε τις κινήσεις από τον νέο Αχαιό Αρχηγό του Σώματος ώστε η περιοχή της Αχαΐας να λάβει το ενδιαφέρον της κεντρικής εξουσίας και να καλυτερεύσουν άμεσα οι συνθήκες εργασίας για τους Αστυνομικούς αλλά και βελτιστοποιηθούν τα δεδομένα της Αστυνόμευσης για τους Πολίτες της ευρύτερης περιοχής.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

           Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                         Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

       ΤΣΙΤΣΙΚΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ                  ΜΠΑΛΑΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis