Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:00 | 05/03/2020

Οι φακοί που προσαρμόζονται στα όπλα μπορούν να είναι ένας καλός φίλος, ή ένας θανάσιμος εχθρός στο χειριστή. Γι’αυτό, θα παρουσιάσουμε τους κινδύνους, τα τακτικά πλεονεκτήματα, και το τι πρέπει να γνωρίζει κανείς για να κάνει αποτελεσματική τακτική χρήση τους.

[custom:google-ads]

Θα ξεκινήσουμε με κάποιες βασικές αρχές, και έπειτα θα προχωρήσουμε στις δύο πιο διαδεδομένες υποκατηγορίες των φακών αυτού του τύπου. Στους φακούς προσαρμοσμένους σε πιστόλια, και στους φακούς προσαρμοσμένους σε τυφέκια ή αραβίδες. Οι βασικές αρχές που ισχύουν και στις δύο περιπτώσεις όμως παραμένουν οι ίδιες. Ας δούμε τις βασικές αρχές που είναι κοινές τόσο σε πιστόλια όσο και σε αραβίδες ή τυφέκια.

Οι φακοί προσαρμοσμένοι σε όπλα έχουν μία πολύ συγκεκριμένη χρήση και γι’αυτό θα πρέπει να προσέχουμε να μη τους χρησιμοποιούμε για άλλες χρήσεις καθώς μας δημιουργεί κακές συνήθειες. Οι χρήσεις τους είναι ελάχιστες, για την ακρίβεια είναι μόλις τρεις.

  • Αιφνιδιασμός: Προσωρινή τύφλωση του στόχου μέχρι να γίνει η εξουδετέρωση του.
  • Αναγνώριση στόχου: Σύντομη χρήση για επιβεβαίωση του στόχου.
  • Έλεγχος του χώρου: Σπάνια ειδική περίπτωση που θα αναλύσουμε στην υποκατηγορία τυφεκίων ή/και αραβίδων.

Καθώς ο φακός είναι προσαρμοσμένος στην ίδια ευθεία με τη κάννη του όπλου, δε μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως απλό φακό διότι θα παραβιάσουμε το κανόνα ασφαλείας «ποτέ μη στρέφεις τη κάννη του όπλου σου σε κάτι που δε θέλεις να πυροβολήσεις». Ωστόσο, εάν έχουμε ένα πιθανό στόχο μπορούμε να κάνουμε μία σύντομη (1-2 δευτερόλεπτα το πολύ) λάμψη κοντά του για να κάνουμε την απαιτούμενη αναγνώριση του στόχου. Όσον αφορά τον αιφνιδιασμό, η τακτική είναι απλή. Φωτίζουμε τα μάτια του στόχου μέχρι να τον εξουδετερώσουμε με τις βολές μας.

Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει ένας σημαντικός κίνδυνος. Ο εχθρός θα βάλλει προς τη πηγή του φωτός. Γι’αυτό πάντα στη χρήση φακού προσαρμοσμένου σε όπλο ακολουθούμε την εξής τακτική. Πρώτον, σύντομο (το πολύ 1-2 δευτερόλεπτα) άναμμα του φακού για την απαιτούμενη χρήση, σβήσιμο του φακού, μετακίνηση σε άλλο σημείο, και προσβολή του στόχου χωρίς τη βοήθεια του φακού. Με αυτό το τρόπο αυξάνουμε τις πιθανότητες επιβίωσης μετά την αποκάλυψη της θέσης μας.

Κάτι επικίνδυνο εάν επιχειρείτε τη τακτική του αιφνιδιασμού που πρέπει να έχετε πάντα κατά νου, είναι οι καθρέφτες (ή άλλες αντίστοιχες επιφάνειες). Είναι περιττό να περιγράψουμε το τι λάθος μπορεί να συμβεί εάν φωτίσετε στο ύψος των ματιών ένα καθρέφτη που βρίσκεται απέναντι σας.

Σαφώς, αυτά που μόλις αναφέραμε απαιτούν πάρα πολύ εξάσκηση σε ασφαλές περιβάλλον γιατί μιλάμε για χειρισμό όπλου, φακού, μετακίνηση, και βολές ακριβείας σε χαμηλό (ή καθόλου) φωτισμό. Προσωπικά, θα σας προτείναμε να δουλέψετε το κάθε μέρος ανεξάρτητα μέχρι να το τελειοποιήσετε και μετά να αρχίσετε τις συνδυαστικές ασκήσεις. Για παράδειγμα, μάθετε πρώτα τη χρήση του φακού κατά τη διάρκεια της ημέρας, μετά τη νύχτα. Μετά μάθετε να μετακινήστε στο σκοτάδι, μετά βολές σε χαμηλό φωτισμό, κτλ. Μη προσπαθήσετε να τα κάνετε όλα μαζί κατευθείαν.

 

[custom:google-ads]

Φακός σε πιστόλι


Το πρώτο που έχετε να κάνετε είναι να βρείτε ποιος φακός ταιριάζει στα χέρια σας, στο όπλο σας, και στη λαβή σας. Δηλαδή, πηγαίνετε σε ένα οπλοπωλείο, δοκιμάστε τους διαθέσιμους φακούς και δείτε εάν ο αντίχειρας του βοηθητικού χεριού σας ακουμπάει άνετα το διακόπτη προσωρινής ενεργοποίησης του φακού. Εάν είναι μακριά, κοντά, ή οτιδήποτε άλλο, τότε μη το αγοράσετε. Βρείτε το φακό που ταιριάζει σε εσάς.

 

Φακός σε τυφέκιο ή αραβίδα
 

Εδώ τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα λόγω των διαθέσιμων επιλογών, αλλά η διαδικασία θα πρέπει να είναι η ίδια. Πρώτα πρέπει να κρατήσετε το όπλο σας χωρίς κανένα αξεσουάρ στη θέση βολής που χρησιμοποιείτε συνήθως. Έπειτα, δείτε που βρίσκετε το βοηθητικό σας χέρι στο χειροφυλακτήρα. Εκεί θα πρέπει να είναι ο διακόπτης προσωρινής ενεργοποίησης του φακού. Σε αυτό όμως υπάρχουν δύο επιλογές σήμερα, ο ενσωματωμένος διακόπτης στη βάση του φακού όπως βλέπετε παρακάτω.

Η δεύτερη επιλογή είναι ένας απομακρυσμένος διακόπτης όπως αυτός που βλέπετε στη συνέχεια. Τέτοιοι απομακρυσμένοι διακόπτες υπάρχουν σε κάθετες λαβές, σε κουμπιά, επιφάνειες πίεσης, διακόπτες, και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Και στις δύο περιπτώσεις (κουμπί φακού ή απομακρυσμένος διακόπτης) το πιο σημαντικό είναι να ταιριάζει ακριβώς σε εσάς. Εάν χρησιμοποιείτε και άλλα συστήματα νυχτερινής μάχης όπως φακούς IR, λέιζερ, ή λέιζερ IR, τότε ο απομακρυσμένος διακόπτης είναι καλύτερος διότι μπορεί να ελέγχει πολλές συσκευές με διαφορετικά κουμπιά και έτσι με μία μικρή μετακίνηση μπορείτε να ενεργοποιείτε το αντίστοιχο μέσο, χωρίς να επηρεάζεται σημαντικά η λαβή σας.

Έχοντας αναφέρει το παραπάνω, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι απαιτείται ακόμα περισσότερη εξάσκηση σε τυφέκια ή αραβίδες με τέτοια συστήματα γιατί υπάρχει αυξημένη πολυπλοκότητα.

Και για όσους πιστεύουν ότι τέτοια λάθη γίνονται μόνο από αρχάριους, διαβάστε το ακόλουθο απόσπασμα από ένα στέλεχος της επίλεκτης αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Delta Force των ΗΠΑ από το βιβλίο «Black Hawk Down».


«Κάποια στιγμή λίγο αργότερα, δύο Σομαλοί έφτασαν περπατώντας στη μέση του δρόμου λες και πήγαιναν βόλτα. Το φεγγάρι ήταν ψηλά τώρα και το πεδίο ήταν φωτισμένο κατά το ήμισυ σε σχέση με το συννεφιασμένο απόγευμα. Οι άντρες ήταν 35 μέτρα μακριά ο ένας από τον άλλο. Ο Howe παρατηρούσε τον πρώτο να πλησιάζει προς τη θέση του. Προσπάθησε να βάλει το κάλυμμα υπέρυθρης ακτινοβολίας στο φακό του όπλου του, και για μία στιγμή από λάθος άναψε ο φακός και φώτισε τη πόρτα. Είδε τον πρώτο άντρα να κάνει πίσω, ψάχνοντας να βρει την πηγή της λάμψης. Ο Howe έβγαλε το 45άρι του. Δεν έριξε στον άντρα με το τυφέκιο του, γιατί υπήρχαν χειριστές της δύναμης Δέλτα στο ακριβώς απέναντι κτίριο στο δρόμο, και οι σφαίρες πιθανόν να περνούσαν μέσα από τον άντρα και κατά πάνω τους. Επίσης γνώριζε ότι η λάμψη από το τυφέκιο ή το πιστόλι θα ήταν ξεκάθαρα ορατές στον δεύτερο άντρα. Ο Howe είπε από τον ασύρματο σε έναν από τους άντρες του να πυροβολήσει τον τύπο με το που βγει από τη περίμετρο. Καθώς ο άντρας προχωρούσε, ένας από τον απέναντι δρόμο τον πυροβόλησε χαμηλά στη πλάτη. Ο άντρας γύρισε με ένα τρομαγμένο ύφος και αμέσως χτυπήθηκε από τέσσερις ακόμα σφαίρες που τον έριξαν στο έδαφος.»

Νωρίτερα αναφέραμε τη πολύ εξειδικευμένη περίπτωση της χρήση φακού για έλεγχο του χώρου και εδώ θα εξηγήσουμε τι εννοούμε. Σε επιχειρησιακό στρατιωτικό επίπεδο, σε χαμηλό (ή καθόλου) φωτισμό τα στελέχη θα έκαναν χρήση συσκευών νυχτερινής όρασης και σκόπευσης. Αρκετές φορές όμως ο στόχος αποδεικνύεται λάθος. Για παράδειγμα, μία ομάδα εισβάλει σε ένα σπίτι και έπειτα από εκκαθάριση των χώρων παρατηρεί ότι υπάρχει μόνο μία οικογένεια μέσα. Καθώς ήδη έχουν κόψει το ρεύμα, συνηθίζεται η πρακτική να ανάβουν μόνιμα τους φακούς των όπλων ώστε να μειώσουν το πανικό και να ελέγξουν πιο άνετα το σπίτι και τους ανθρώπους. Μάλιστα, εάν στρέψει κανείς το φακό προς το ταβάνι ή κάποιον μεγάλο λευκό τοίχο μπορεί πολύ αποτελεσματικά να φωτίσει το χώρο χωρίς να στρέφει το όπλο του σε κάποιον που θα ήθελε να πυροβολήσει. Σίγουρα είναι μία σπάνια και εξειδικευμένη περίπτωση, αλλά είναι χρήσιμο να τη γνωρίζουμε.

Όπως βλέπετε, οι φακοί προσαρμοσμένοι σε όπλα προσφέρουν μία μεγάλη ευκολία και άνεση αλλά μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνοι εάν δε χρησιμοποιηθούν σωστά. Κλείνοντας, η προσωπική μας συμβουλή είναι να μη κάνετε υπερβολικά πολύπλοκο το χειρισμό που απαιτούν τα όπλα σας γιατί ίσως να χρειαστεί να εκτελέσετε όλους τους χειρισμούς άψογα υπό πίεση κάποια στιγμή. Βρείτε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς, και χρησιμοποιήστε το.

Πηγή:  defensegr.wordpress.com

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis