Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:59 | 20/01/2016

Το ότι κυκλοφορούν ναρκωτικά και κινητά στις φυλακές δεν είναι κάτι καινούργιο. Η πρόσφατη όμως υπόθεση με την απόπειρα απόδρασης ενός ισοβίτη στην πλατεία των Δικαστηρίων έφερε πολλά στην επιφάνεια. Η έρευνα που έγινε από το parapolitiko.gr και τα όσα μας είπε άνθρωπος που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις, καταδεικνύουν ότι… κάτι συμβαίνει και στο νέο σωφρονιστικό κατάστημα στην περιοχή της Αγυιάς στα Χανιά.

Τα μπαλάκια και η πρέζα

Τα ναρκωτικά πηγαινοέρχονται και αυτό αποδείχθηκε στην πρόσφατη έρευνα. Σε ένα κελί βρέθηκε ένα «σκονάκι» και σε κάποιο άλλο ένας κρατούμενος είχε στο στόμα του ένα «μπαλάκι» με σκληρό ναρκωτικό, ενώ είχε κρύψει σε κάποιο σημείο του κελιού του άλλα δύο. Ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος της ΕΛ.ΑΣ. φρόντισε όμως να βοηθήσει στο να βρεθούν.

Πως μπαίνουν όμως μέσα στη φυλακή τα ναρκωτικά; Τι ακριβώς συμβαίνει; Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που μας έδωσε άνθρωπος με τον οποίο το parapolitiko.gr είχε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση μαζί του τις προηγούμενες ημέρες.

«Το νομικό καθεστώς απαγορεύει να γίνεται σωματικός έλεγχος στους επισκέπτες. Οτι πιάσει το μηχάνημα, δηλαδή μεταλλικά αντικείμενα. Το πρόβλημα είναι όταν γίνονται μεταγωγές στους κρατούμενους. Για παράδειγμα, όταν πηγαίνουν στα δικαστήρια. Με κάποιο τρόπο συνεννοούνται και τους αφήνουν «σκονάκια» κολλημένα στα πλακάκια με πλαστελίνη. Βέβαια, οι συνοδοί φύλακες ξέρουν τι γίνεται και πλέον αποτρέπουν τα πάντα», μας λέει.

Το parapolitiko.gr επικοινώνησε με το Διευθυντή των φυλακών της Αγυιάς, Γιάννη Κλαπάκη, ο οποίος, όχι απλά επιβεβαίωσε τις πληροφορίες μας, αλλά μας είπε χαρακτηριστικά ότι «όλα γίνονται κατά τις μεταγωγές των κρατουμένων, ειδικά από τον Κορυδαλλό, απ’ όπου έρχονται σκληροί κρατούμενοι. Ξέρουμε τι συμβαίνει».

Τηλεοράσεις LED, στικάκια USB και ασύρματα δίκτυα

Στα κελιά της νέας φυλακής της Αγυιάς, οι κρατούμενοι απολαμβάνουν τηλεοπτικό πρόγραμμα. Και αυτό είναι νόμιμο. Σχεδόν σε όλα έχει μπει τηλεόραση… έξυπνη τηλεόραση! Αυτό όμως που αποκάλυψε η έρευνα δεν είχε προηγούμενο. Δεκάδες στικάκια μνήμης (USB) βρέθηκαν σε κελιά κρατουμένων, τα περισσότερα από αυτά συνδεδεμένα στις τηλεοράσεις και μάλιστα περιείχαν περιεχόμενο… ευχαρίστησης.

Θα μπορούσαν όμως να περιέχουν οτιδήποτε άλλο, οποιοδήποτε πληροφοριακό υλικό. Πως πέρασαν λοιπόν αυτά τα στικάκια μέσα στη φυλακή; Επιτρέπεται κάτι τέτοιο; Κι αν όχι, δεν υπέπεσε στην αντίληψη των σωφρονιστικών υπαλλήλων στον έλεγχο που γίνεται;

«Σε μία άλλη περίπτωση», αναφέρει η πηγή μας, «σχεδόν κάθε βράδυ, σε μία συγκεκριμένη σκοπιά, εμφανιζόταν στη σάρωση ασύρματου δικτύου που κάνει ένα κινητό, ένα συγκεκριμένο δίκτυο, που δεν έχει καμία σχέση με τη φυλακή. Στην περιοχή γύρω-γύρω δεν υπάρχουν σπίτια. Από που ερχόταν λοιπόν αυτό το δίκτυο; Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι κάποιος κρατούμενος δεν είχε ένα στικάκι κινητής συνδεδεμένο στην τηλεόρασή του;»

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στην πρόσφατη έρευνα όντως βρέθηκε τέτοιο στικάκι σε κάποιο κελί.

«Εμείς τα απαγορεύουμε αυτά», μας λέει ο κ. Κλαπάκης και θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα γίνει έρευνα για το από που προέρχεται το… μυστικό ασύρματο δίκτυο.

Η κοινόχρηστη SIM και τα πακέτα κινητής

Στον έλεγχο που διενεργήθηκε βρέθηκε και μία κάρτα SIM, η οποία είχε πάνω της γραμμένο τον 4ψήφιο κωδικό (PIN). Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitiko.gr, η συγκεκριμένη κάρτα γυρόφερνε από κελί σε κελί και έναντι αντιτίμου γίνονταν τηλέφωνα από τους κρατούμενους.

Πως γίνεται όμως να διαθέτουν κινητά τηλέφωνα οι κρατούμενοι; Μήπως σκόπιμα μπαίνουν στη φυλακή οι συσκευές, ώστε να παρακολουθούνται τα νούμερα από την αστυνομία και να εντοπίζονται τυχόν «δουλειές» από μέσα, όπως έχει συμβεί κατά καιρούς να ακούμε, ότι «εγκέφαλος ήταν έγκλειστος των φυλακών»;

Στην περίπτωση πάντως των φυλακών της Αγυιάς, ο μόνος που -ίσως- δικαιολογείται να έχει κινητό τηλέφωνο είναι μόνο ο διευθυντής.

Ο κ. Κλαπάκης σημειώνει πως «Οι κρατούμενοι χρησιμοποιούν παράνομα κινητά τηλέφωνα. Προσπαθούμε και έχουμε καταφέρει με τους ελέγχους να κάνουμε αυτό που πρέπει. Αλλά, δε μπορώ να μην επιβεβαιώσω ότι κάτι τέτοιο όντως συμβαίνει».

Τα ακατάσχετα επισκεπτήρια και τα δώρα

Το parapolitiko.gr έμαθε επίσης και κάτι άλλο που είναι πραγματικά εξωφρενικό. Το επισκεπτήριο στη φυλακή γινόταν μέχρι πρότινος σε ακατάσχετες ώρες, ενώ τα «δώρα» προς τη διεύθυνση πηγαινοέρχονταν.

Μάλιστα, ο νέος διευθυντής Γιάννης Κλαπάκης, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το parapolitiko.gr, έχει αναρτήσει σχετική ανακοίνωση και ξεκαθαρίζει προς τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους ότι «τυχόν δώρα με παραλήπτη το διευθυντή… επιστρέφονται».

«Για το συγκεκριμένο θέμα έχει διαταχθεί έρευνα και βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Δε μπορώ να σας πω τίποτε άλλο», κατέληξε ο κ. Κλαπάκης.

Για όλα τα παραπάνω περιμένουμε πλέον επίσημη ενημέρωση και αντίδραση από το αρμόδιο Υπουργείο.

Όχι πως δεν τα ξέρουμε ότι συμβαίνουν σε όλη την Ελλάδα, αφού έχουν γίνει πολλά ρεπορτάζ, αλλά όταν συμβαίνουν δίπλα μας… μας ξενίζουν!

 

http://parapolitiko.gr/

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis