«Πριν από χρόνια, επιστρέφοντας στο σπίτι μου, νύχτα, άκουσα βήματα πίσω μου. Εσφιξα την τσάντα μου και στο δευτερόλεπτο αισθάνθηκα τα χέρια του να με τυλίγουν. Η κραυγή βγήκε αυθόρμητα, ευτυχώς, με άφησε και εξαφανίστηκε. Σοκ, ταραχή, που έγινε θυμός με τον χρόνο. Αποφάσισα να εκπαιδευθώ, να μπορώ να αμύνομαι. Χρόνια τώρα εκπαιδεύομαι και σήμερα το χέρι μου πάει κατευθείαν στον στόχο. Είναι υπέροχο να αισθάνεσαι πως μπορείς να υπερασπιστείς τον εαυτό σου. Ακόμη και όταν περπατώ ανάμεσα σε πολύ κόσμο, αν με ακουμπήσει κάποιος, τα μικρά μου δάκτυλα τεντώνονται και είναι σε ετοιμότητα για επίθεση. Να είναι καλά η Κινέζα μοναχή που δημιούργησε το Wing Chun», λέει η Σοφία Παλιακούρα.
Δεν είναι μόνο η Σοφία που δέχθηκε επίθεση, πολλές γυναίκες πέφτουν θύματα ληστών, βιαστών, σε όλη τη χώρα. Λύση ανάγκης η αυτοάμυνα, που την ανακάλυψαν τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες. Σχεδόν 300 τον χρόνο εκπαιδεύονται, ηλικίας 20 έως 50 ετών σε σχολές της Αθήνας, πηγαίνοντας μάλιστα και τα παιδιά τους. «Στην αυτοάμυνα Wing Chun υπάρχει η εξής αρχή: Πρέπει να εφαρμόσεις το συντομότερο δυνατό το πιο αποτελεσματικό όπλο του σώματός σου στο πιο ευαίσθητο σημείο του αντιπάλου. Το σύστημα βασίζεται σε οικονομία κινήσεων, χρησιμοποιεί ευθείες κινήσεις, τον πιο ταχύ δρόμο να φτάσεις σε ένα σημείο», αναφέρει ο εκπαιδευτής κ. Ανδρέας Τάγαρης, προσθέτοντας πως «μέσα από τον κύκλο μαθημάτων –απλές πρακτικές κινήσεις– ο καθένας μπορεί να μάθει να αμύνεται.
O σκοπός του Wing Chun είναι να αναπτύξει τη φυσική, πνευματική και ψυχική ετοιμότητα. Θεωρείται από τα καλύτερα, όσον αφορά την πρακτική αυτοάμυνα. Χρησιμοποιεί ταυτόχρονα άμυνα και επίθεση, είναι από τα πιο έξυπνα συστήματα, ενώ παράλληλα μπορεί να γίνει και πολύ επιθετικό». Μπροστά σε έναν ένοπλο «που απειλεί τη ζωή μας, πάντα επιλέγουμε τον δρόμο της ψυχολογικής τακτικής: Δεν χρησιμοποιούμε αρνητικές εκφράσεις (“όχι αυτά σε μένα”), αλλά μόνο καταφατικές, όπως “ό,τι έχω θα σου το δώσω, τι θέλεις, λεφτά; Θα στα δώσω... κ.λπ.” Και αντίστοιχη πρέπει να είναι η στάση του σώματος. Το βασικό είναι η ζωή μας και μόνο αυτήν θα σκεφθούμε σε περίπτωση επίθεσης».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, το έτος 2015 έγιναν 122 βιασμοί σε όλη την Ελλάδα και 56 απόπειρες, ενώ εξιχνιάστηκαν 121 περιπτώσεις. Οι περισσότεροι βιασμοί δεν καταγγέλλονται, με το ποσοστό των γυναικών που φτάνει στα αστυνομικά τμήματα να είναι μόλις το 6-7%. Σύμφωνα με τις κατά καιρούς έρευνες του εγκληματολόγου κ. Αγγελου Τσιγκρή, τα περιστατικά βιασμών στην Ελλάδα ξεπερνούν τις 4.000 τον χρόνο. Το 95,8% των βιαστών δρα αυτόνομα χωρίς συνεργό, προτιμά την ύπαιθρο και τους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους, οι περισσότεροι βιασμοί σημειώνονται από τις 6 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Από τις έρευνες του κ. Τσιγκρή, προκύπτει ότι το 53,4% των βιαστών είναι άτομα νεαρής ηλικίας, ενώ το 32,8% μεσήλικες. Το 46,5% των βιασμών γίνεται στην επαρχία, οι υπόλοιποι σε μεγάλα αστικά κέντρα. Η Γραμμή SOS της Γενικής Γραμματείας Ισότητας δέχθηκε από 19/11/16 έως 19/11/17 5.041 κλήσεις και 113 ηλεκτρονικά μηνύματα. Οι 4.266 (85%) κλήσεις αφορούσαν σε καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας. Από αυτές, οι 3.034 (71%) κλήσεις έγιναν από τις ίδιες τις κακοποιημένες γυναίκες, ενώ οι 1.232 (29%) κλήσεις από φίλους ή συγγενείς του θύματος.
Δυναμικό προφίλ
«Στόχος της εκπαίδευσης των γυναικών στην αυτοάμυνα και ιδιαίτερα στο Krav Maga είναι η δημιουργία ενός προφίλ που θα αποπνέει δυναμισμό και σιγουριά», αναφέρει ο εκπαιδευτής Βασίλης Πετρίδης. «Προφίλ που δεν θα αφήνει περιθώρια να χαρακτηριστεί η γυναίκα θύμα άλλα υπολογίσιμος αντίπαλος. Διδάσκεται πώς να περπατάει, πώς να στέκεται, πώς να είναι σε επαγρύπνηση. Επίσης, βελτιώνεται η ικανότητα διαχείρισης του στρες. Τα γυναίκεια τμήματα αυτοάμυνας Krav Maga προσανατολίζονται στην άμυνα ενάντια σε σεξουαλικές επιθέσεις, ενδοοικογενειακή βία, bullying, αρπαγή, ληστεία κ.ά. Παράλληλα, αναλύονται η ψυχολογία πίσω από τα βίαια περιστατικά και οι τρόποι που μια γυναίκα μπορεί να αποκλιμακώσει επιθετικές συμπεριφορές», αναφέρει.