Η “εκλογολογία” και το “σαφάρι” των 180 ψήφων για την εκλογή Προέδρου έχει οδηγήσει αναγκαστικά και την νέα ηγεσία του ΥΠΕΘΑ στον σχεδιασμό σε δύο …ταμπλό. Το σχέδιο Α από τον Νίκο Δένδια ,προβλέπει διαχείριση των πραγμάτων στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων το πολύ μέχρι τον Μάρτιο. Αν οι 180 βρεθούν τότε θα προχωρήσει στο σχέδιο Β που προβλέπει κάποιες παρεμβάσεις. Διαφορετικά υπάρχει …εκλογικό σχέδιο για την Β΄ Αθηνών όπου ο κ.Δένδιας θα είναι υποψήφιος.
Ενδεικτικό αυτής της λογικής είναι και το γεγονός ότι στις 18 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες υπό την προεδρία της νέας Ύπατης Εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ και Αντιπρόεδρου της Επιτροπής (Commission ) κ. Bogherini συνάντηση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας των χωρών μελών της Ένωσης στο σχήμα του Συμβουλίου Εξβωτερικών Υποθέσεων (Foreign Affairs Council),χωρίς να παραστεί σ΄ αυτή ο Έλληνας ΥΕΘΑ ,ο οποίος προτίμησε τις επισκέψεις στους στρατιωτικούς σχηματισμούς.
Η διαχείριση που προαναφέραμε αφορά στο προσωπικό το οποίο ο κ.Δένδιας διαβεβαίωσε σ΄ όλες τις επαφές μαζί του ότι “η κυβέρνηση θα αποκαταστήσει” και βέβαια τα ελληνοτουρκικά για τα οποία ο ΥΕΘΑ είναι ανησυχος από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του.
Αν παρά τα δυσμενή προγνωστικά οι 180 βουλευτικές ψήφοι βρεθούν και οι εκλογές πάνε “πίσω” χρονικά ,τότε ο Δένδιας θα προχωρήσει σε κάποιες παρεμβάσεις με στόχευση πάντα στο προσωπικό. Το βέβαιο είναι ότι δεν μπορεί να δώσει χρήματα . Και γι΄ αυτό έχει ζητήσει από το επιτελείο του την σύνταξη ενός καταλόγου με μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν ως “αντισταθμιστικά” για το προσωπικό. Τα οποία ορθώς θα παρατηρήσετε είναι γνωστά,χιλιογραμμένα και πολλά απ΄ αυτά απλά στην υλοποίησή τους. Κανείς όμως δεν τα ΄χει εφαρμόσει. Θα το πράξει ο Δένδιας;
Οι βάσεις για να “τρέξει” ένα οικιστικό πρόγραμμα που θα ανακουφίσει κάπως το στεγαστικό πρόβλημα των στελεχών δεν μπήκαν από κανέναν ΥΕΘΑ γιατί μάλλον κανείς δεν θέλει να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα που τα αποτελέσματά του θα τα “καρπωθεί” άλλος υπουργός στο μέλλον.
Ο έγκαιρος προγραμματισμός των μεταθέσεων - τοποθετήσεων των στελεχών πάντα “κολλάει” στα αιτήματα των κομματικών επιτελείων . Το “μαγείρεμα” πάντα καθυστερεί την ανακοίνωσή τους και το αποτέλεσμα είναι να φθάνει Αύγουστος και οι αξιωματικοί να μην γνωρίζουν που θα πάνε τα παιδιά τους σχολείο τον …Σεπτέμβριο.
Η συνυπηρέτηση στρατιωτικών εξακολουθεί να γίνεται μετ΄ εμποδίων και με την αδικία να κυριαρχεί σε πολλές περιπτώσεις.
Θα τολμήσει ο Δένδιας να “αγγίξει” αυτά τα θέματα;
Σ΄ ότι αφορά στα επιχειρησιακά ζητήματα η θητεία είναι ένα θέμα που “καίει”. Ειδικά όποιον πολιτεύεται στην Β’ Αθηνών. Οι στρατηγοί ζητούν εδώ και χρόνια αύξηση της θητείας για να τονωθεί η επάνδρωση των μονάδων. Όλοι οι υπουργοί αναγνώριζαν το πρόβλημα κανένας δεν θέλησε να “πάρει επάνω του” το κόστος της απόφασης.
Το “συμμάζεμα” του οπλοστασιου των ΕΔ ξεκίνησε με κάποιες κινήσεις επί Αβραμόπουλου. Μένουν πολλά να γίνουν με ελάχιστα χρήματα και γι΄ αυτό η επιλογή όσων “πιάνουμε” κι όσων “αφήνουμε” θέλει πολύ σκέψη.
Όλα αυτά όμως όπως είπαμε είναι το plan Β. Προέχει η προεδρική εκλογή αν και κανονικά δεν θα ΄πρεπε. Τουλάχιστον για τον χώρο την Εθνικής Άμυνας.
onalert.gr