Ενώ το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης έχει προχωρήσει άμεσα μετά από την ψήφιση του N.4472/2017 (Μισθολόγιο) σε πρόταση για τα επιδόματα κίνδυνου των στελεχών του, το Υπουργείο Εσωτερικων/Προστασίας του Πολίτη ακόμα δεν έχει προχωρήσει σε καμία δέσμευση ή πρόταση έπειτα από επτά μήνες.
Με την ημερομηνία δε να πλησιάζει, όπου καταργούνται τα εν λόγω επιδόματα, απαξιώνει τον Έλληνα αστυνομικό που δίνει πραγματική καθημερινή μάχη για το αίσθημα ασφάλειας θρηνώντας νεκρούς και τραυματίες.
Στις υποσχέσεις του υπουργείου μας απλά θα αντιπαραθέσουμε ότι το υπουργείο Εθνικής Αμύνης όχι μόνο έχει ήδη προωθήσει την πρόταση του αλλά έχει δώσει και αύξηση το 2011 πάνω από 13% σε όλα τα επιδόματα κινδύνου για τις μειώσεις που θα είχαν σε μελλοντική βάση λόγω ασφαλιστικών εισφορών, έκτακτης εισφοράς , εισφορά αλληλεγγύης και αύξηση της φορολογίας. Κάτι ανάλογο δεν έγινε στην Ελληνική Αστυνομία και τα επιδόματα κινδύνου έμμεσα υπέστησαν μεγάλη μείωση.
Όλα αυτά τα χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μιας εκκωφαντικής σιωπής τόσο από το Υπουργείο όσο και από την φυσική Ηγεσία, να προάγουν το αυτονόητο. Εδώ και δύο δεκαετίες δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια για το προσωπικό που βρίσκεται σε καθημερινή μάχη, ενώ από την άλλη το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δείχνει να έχει αντανακλαστικά και να κρατά το φρόνημα υψηλό.
Παραθέτω την συγκεκριμένη παράγραφο που σε δυο μήνες θα εφαρμοστεί:
N.4472/2017 ΣΤ. «Τα επιδόματα αναπηρίας και κινδύνου (πτητικό, πτώσεως αλεξιπτωτιστών, καταδυτικό, υποβρύχιων καταστροφέων, δυτών, εκκαθάρισης ναρκοπεδίων, Ε.Κ.Α.Μ., Ε.Μ.Α.Κ., Μ.Α.Τ., ανιχνευτών, εξουδετερωτών βομβών και εκρηκτικών μηχανισμών, συνοδών σκύλων που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση εκρηκτικών υλώνκαι άλλων ελέγχων, ειδική αποζημίωση πυροτεχνουργών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, γραφείου λόγω ανικανότητας ένεκα παθήματος στην υπηρεσία) που παρέχονται στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας εξακολουθούν να καταβάλλονται, σύμφωνα με τις ισχύουσες περί αυτών διατάξεις και στο ύψος που έχουν διαμορφωθεί κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος. Με κοινές αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών και του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού, οι οποίες εκδίδονται σε αποκλειστική προθεσμία ενός έτους από την ημερομηνία έναρξης ισχύος των διατάξεων του παρόντος, καθορίζονται το ύψος, οι δικαιούχοι, οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης των ως άνω επιδομάτων. Στην περίπτωση που παρέλθει άπρακτη η παραπάνω προθεσμία παύει στο εξής η καταβολή οποιουδήποτε από τα παραπάνω επιδόματα».
Επιτέλους το Υπουργείο και η φυσική Ηγεσία ας πράξουν το αυτονόητο και να αναλογιστούν ότι η απουσία τους απαξιώνει και τον εργαζόμενο Έλληνα Αστυνομικό, αλλά και την ασφάλεια της Κοινωνίας.
Οι Συνταγματικές αρχές της ισότητας, της χρηστής διοίκησης του και τη ισοβαθμίας δεν μπορεί να καταστρατηγούνται στο βωμό των Μνημονίων!
ΜΗΛΩΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΜΕΛΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ EUROCOP ΠΟΑΣΥ
ΑΝΤΙΠΡΌΣΩΠΟΣ ΠΟΑΣΥ
ΜΕΛΟΣ ΕΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ