Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:24 | 17/01/2015

Οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες κάνουν υπερωρίες και οι κυβερνήσεις επεξεργάζονται νέα σχέδια για την καταπολέμηση της τρομοκρατικής απειλής.

Ωστόσο, δέκα, σχεδόν, ημέρες μετά τις φονικές επιθέσεις στο Παρίσι, υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα.

Κατ' αρχάς, η πραγματική έκταση της συνεργασίας των αδελφών Κουασί και του Αμεντί Κουλιμπαλί. Γνωρίζουμε ότι είχαν στενές σχέσεις και ότι οι σύντροφοί τους βρίσκονταν σε καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία.

Ο Κουλιμπαλί ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν σε πλήρη συνεννόηση με τους Κουασί, οι οποίοι, όμως, δεν αναφέρθηκαν στον «συνεργό» τους, ενώ αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι δήλωσαν πως πραγματοποίησαν τις τρομοκρατικές τους ενέργειες στο όνομα αντιμαχόμενων οργανώσεων: ο Κουλιμπαλί στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους και οι Κουασί της Αλ Κάιντα. Αυτό αφενός προκαλεί σύγχυση σχετικά με τον βαθμό συνεργασίας τους και αφετέρου εγείρει ερωτηματικά για το εάν όντως διεξάγεται ένας υπόγειος «πόλεμος» ανάμεσα στις δύο οργανώσεις ή πρόκειται για ένα κοινό μέτωπο.

Η αδυναμία απάντησης σε αυτό το ερώτημα «γεννά» ακόμη μία απορία: διατηρούσαν όντως οι τρομοκράτες επαφές με τις συγκεκριμένες οργανώσεις;

Οι Κουασί είχαν επισκεφθεί την Υεμένη το 2011 και είχαν συναντήσει τον Ανουάρ Αλ Αουλάκι, όμως είχαν συντηρήσει τους δεσμούς που δημιουργήθηκαν τότε; Η Αλ Κάιντα της Υεμένης ανέλαβε, μεν, την ευθύνη για το μακελειό στη Charlie Hebdo, ωστόσο δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν τους έδωσε εντολή ή οι αδελφοί Κουασί έδρασαν με δική τους πρωτοβουλία. Οσον αφορά στον Κουλιμπαλί, προς το παρόν δεν έχει διαπιστωθεί ότι είχε όντως επαφές με το Ισλαμικό Κράτος.

Οι γαλλικές Αρχές έχουν προχωρήσει σε αρκετές συλλήψεις, όμως εξακολουθούν να διαφεύγουν κρίσιμα πρόσωπα που θα μπορούσαν να ρίξουν περισσότερο φως στις πιο σκοτεινές πτυχές της υπόθεσης, όπως η σύντροφος του Κουλιμπαλί.

Ενας ακόμη πιθανός συνεργός που φέρεται να έχει αναγνωριστεί βρίσκεται επίσης στη Συρία, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ. Τα σενάρια για το πόσοι ήταν οι συνεργοί οργιάζουν και η αστυνομία αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι δεν γνωρίζει καν πόσοι μπορεί να συμμετείχαν στον στενό κύκλο των τζιχαντιστών.

Τα όπλα
Η προέλευση των όπλων είναι ακόμη ένα κομμάτι που λείπει από το παζλ. Το οπλοστάσιο που είχαν στη διάθεσή τους οι Κουασί και ο Κουλιμπαλί ήταν πραγματικά εντυπωσιακό: αρκετά καλάσνικοφ και πιστόλια, ένα αντιαρματικό όπλο, χειροβομβίδες και εκρηκτικά.

Ο οπλισμός αυτός μπορεί να αγοραστεί εύκολα στην ευρωπαϊκή αγορά, όμως το κόστος είναι αρκετά «τσουχτερό» και κυμαίνεται μεταξύ 8.000 και 13.000 ευρώ. Το ερώτημα που προκύπτει είναι πού βρέθηκαν τα χρήματα.

Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό μόνο ότι ο Κουλιμπαλί είχε πάρει δάνειο 6.000 ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο. Ενα άλλο σημείο που παραμένει αδιευκρίνιστο είναι εάν ο οπλισμός αγοράστηκε από έναν προμηθευτή και μαζικά ή σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μέσω διαφορετικών καναλιών.

Πηγή:ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis