Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:59 | 10/05/2015

Ηταν λίγο μετά τις 7, απόγευμα της περασμένης Κυριακής, όταν μια ομάδα Αλβανών κρατουμένων κατέβηκε από τον πρώτο όροφο, όπου βρίσκονται τα κελιά τους, στο ισόγειο της Γ΄ Πτέρυγας του Κορυδαλλού. Αγριεμένοι και φωνάζοντας, κινήθηκαν απειλητικά κατά εξήντα Πακιστανών που είχαν σχηματίσει «πηγαδάκια» στο βάθος του ισογείου, έξω από τα δικά τους κελιά.

Η πτέρυγα εκείνη την ώρα ήταν «ανοικτή», δηλαδή οι κρατούμενοι μπορούσαν να κινούνται ελεύθερα στα κελιά και στους διαδρόμους. Ο μοναδικός σωφρονιστικός υπάλληλος της βάρδιας βρισκόταν ακριβώς έξω από τα κάγκελα της κεντρικής εισόδου και παρακολουθούσε τι συνέβαινε. Ως είθισται, παρέμεινε αμέτοχος.

Για τους υπαλλήλους της φυλακής οι καβγάδες δεν είναι κάτι καινούργιο –ούτε τα αυτοσχέδια μαχαίρια τα οποία «βγήκαν» αργότερα και εντοπίζονται πάντα, σε κάθε αιφνιδιαστικό έλεγχο. Τα τελευταία χρόνια, όμως, οποτεδήποτε κάποιος φύλακας προσπάθησε να επέμβει, το έκανε θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή του. Αυτό είχε συμβεί πριν από τρία χρόνια, όταν ένας φύλακας προσπάθησε να χωρίσει στη Δ΄ Πτέρυγα δύο Κούρδους και μαχαιρώθηκε στην κοιλιά ή όταν, πάλι στη Γ΄ Πτέρυγα, φύλακας προσπάθησε να σταματήσει έναν άλλο άγριο καβγά και τραυματίστηκε βαριά στο κεφάλι με μια σιδεριά. Τα περιστατικά είναι πλέον πολλά και συχνά, αλλά εάν κάποιος δεν χτυπήσει σοβαρά, δεν καταγράφονται καν...

Την περασμένη Κυριακή, όμως, κάτι έμοιαζε εξαρχής διαφορετικό. Δεν επρόκειτο για έναν συνηθισμένο καβγά. Μέσα σε ελάχιστη ώρα, η ένταση κορυφώθηκε επικίνδυνα, ενώ ήταν εμφανές πως είχαν δημιουργηθεί δύο «στρατόπεδα»: Από τη μια οι Πακιστανοί, περίπου εξήντα, και από την άλλη περίπου εκατό Αλβανοί και λίγοι Αραβες. Τότε ήταν που ο υπάλληλος της βάρδιας ζήτησε ενισχύσεις. Τέσσερις παλαιότεροι σωφρονιστικοί προσπάθησαν πίσω από τα κάγκελα να αξιολογήσουν την κατάσταση και να δουν πότε θα ήταν κατάλληλη στιγμή να επέμβουν. Οι βρισιές και οι φωνές έγιναν ουρλιαχτά και κραυγές, και τότε οι υπάλληλοι συνειδητοποίησαν πως η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου.

Δύο νεκροί

Οι Πακιστανοί, βλέποντας πως η άμυνά τους είχε «σπάσει», προσπάθησαν να κρυφτούν στα κελιά τους. Τότε τραυματίστηκαν θανάσιμα δύο ομοεθνείς τους, 30 και 35 ετών. Υπόδικοι και οι δύο, περίμεναν να δικαστούν τους επόμενους μήνες, ο ένας για εμπόριο ναρκωτικών και ο άλλος για παράνομη μεταφορά λαθρομεταναστών. Οι σωφρονιστικοί έθεσαν σε λειτουργία τον συναγερμό για έκτακτο εγκλεισμό και μπήκαν μέσα στην πτέρυγα λίγο μετά τις 8 μ.μ. Οσοι κρατούμενοι μπόρεσαν, έτρεξαν στα κελιά τους, οι περισσότεροι για να προλάβουν να κρύψουν ό,τι απαγορευμένο είχαν στην κατοχή τους, γνωρίζοντας πως θα ακολουθούσε έλεγχος. Είκοσι, όμως, άτομα παρέμεναν κουλουριασμένα στο πάτωμα της πτέρυγας. Κάποιοι τραυματισμένοι σοβαρά από τα μαχαίρια - σουβλιά, άλλοι από γροθιές. Οι περισσότεροι από αυτούς –δεκαπέντε– ήταν από το Πακιστάν, τρεις από την Αλβανία, ένας από τη Συρία και ένας από την Αλγερία.

Στις επίμονες ερωτήσεις των αστυνομικών για το τι είχε συμβεί, οι σωφρονιστικοί δεν έλαβαν απαντήσεις. Οι Πακιστανοί δεν είχαν δώσει ποτέ αφορμή για τέτοιου είδους επεισόδια ούτε συμπεριφέρονταν ως «ομάδα» έναντι άλλων. Χωρίς οικογένειες έξω από τη φυλακή ή χρήματα, ο ρόλος για τους περισσότερους από αυτούς είναι πολύ συγκεκριμένος: να κάνουν μπουγάδα και καθαριότητα ή διαφόρων ειδών θελήματα για έναν πιο ισχυρό κρατούμενο κι ένα μικρό χαρτζιλίκι. Οι Αλβανοί, από την άλλη, οργανωμένοι και ενωμένοι, είναι σαφέστατα, εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες, οι κυρίαρχοι των φυλακών, στα ναρκωτικά, στην προστασία και στους εκβιασμούς...

Μήλον της έριδος φαίνεται πως αποτέλεσε ένας κρατούμενος ινδικής καταγωγής και ολλανδικής υπηκοότητας, ο οποίος μπήκε στη Γ΄ Πτέρυγα πριν από περίπου επτά μήνες. Αυτός και ο αδερφός του είναι «διάσημοι» στην πακιστανική κοινότητα, εντός και εκτός Κορυδαλλού, ως επιτυχημένοι «νταλαβερτζήδες», γιατί κατάφεραν να βγάλουν καλά χρήματα, κυρίως από εμπόριο ναρκωτικών και να κάνουν «όνομα» στους κύκλους τους...

Το μήλον της Εριδος

Ο ινδικής καταγωγής κρατούμενος, που δεν συμμετείχε στον καβγά της Κυριακής, αντιμετωπίστηκε από τους Πακιστανούς ως ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους στη φυλακή. Τον προσέγγισαν και προσπάθησαν να του «πουλήσουν» μια ιδιότυπη προστασία, όμως τα σχέδιά τους όσο και το «προφίλ» του κρατουμένου μαθεύτηκαν και η ηγεσία των Αλβανών αποφάσισε να μην αφήσει τον «μεζέ», όπως τον αποκαλούσαν, εκτός δικής τους «δικαιοδοσίας».

Σύμφωνα με όσα κατέθεσαν δύο από τους βαριά τραυματισμένους Πακιστανούς, oι Αλβανοί άρχισαν να τον καλούν στον πρώτο όροφο της πτέρυγας. Φαίνεται πως του ζήτησαν να τους δίνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα χρήματα και εκείνοι με τη σειρά τους θα εξασφάλιζαν πως θα είχε το κεφάλι του ήσυχο στη φυλακή. Ο κρατούμενος τους έδωσε συνολικά 2.000 ευρώ, αλλά δύο ημέρες πριν από την άγρια συμπλοκή αρνήθηκε να καταβάλει ξανά χρήματα. Αρχικά τον φοβέρισαν, αλλά το απόγευμα της Κυριακής τον ανέβασαν στη «βάση» τους, στον πρώτο όροφο της πτέρυγας. Μία ώρα αργότερα, μια ομάδα Πακιστανών ανέβηκαν, τον πήραν από το κελί στο oποίο βρισκόταν και τον κατέβασαν στο ισόγειο. Αρχικά οι Αλβανοί δεν αντέδρασαν. Τρεις ώρες αργότερα, όμως, αποφάσισαν να «βάλουν τα πράγματα στη θέση τους»  για  την «κυριαρχία» πάνω στον ινδικής καταγωγής κρατούμενο. Εβγαλαν από τις κρυψώνες τα μαχαίρια τους και κατέβηκαν στο ισόγειο. Το μακελειό άρχισε.

Πηγή:kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis