Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:30 | 24/06/2015
Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του Λιμενικού... «έχασαν» μια αποθήκη με λαθραία τσιγάρα στα Μέγαρα την οποία ανακάλυψε λίγες εβδομάδες αργότερα το ΣΔΟΕ! Τα στελέχη του Λιμενικού δήλωναν περιέργως ότι δεν μπορούσαν να βρουν την αποθήκη που είχε ποσότητα άνω των 60 εκατ. λαθραία τσιγάρα και αποχώρησαν άπρακτοι - και αυτό παρότι τους είχαν δοθεί συγκεκριμένες πληροφορίες για τον εντοπισμό της - προκαλώντας πλήθος αποριών ότι αυτή η «αδυναμία» τους μπορεί να ήταν σκόπιμη και να σχετιζόταν με υπόγειες διασυνδέσεις με λαθρεμπόρους.
Σε μια νέα αποκάλυψη για τις διερευνώμενες ύποπτες ενέργειες υψηλόβαθμων αξιωματικών του Λιμενικού και τις καταγγελλόμενες επαφές τους με λαθρεμπόρους προχωρεί «Το Βήμα».
 
Πρόκειται για μια υπόθεση που «χάθηκε» σε φάκελο εσωτερικής έρευνας του Λιμενικού και η οποία αποκαλύπτεται ωστόσο σήμερα ότι έχει εντυπωσιακή σημασία. Και αποτελεί πιθανόν ένα ακόμη κομμάτι του «παζλ» της διαφθοράς στο Λιμενικό που ερευνά η Εισαγγελία Εφετών Πειραιά.
 
Την Κυριακή 15 Μαΐου 2011 λοιπόν το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε αποθήκη που ανήκε στην εταιρεία Tartaruga, στη θέση Ακρες της βιομηχανικής περιοχής Μεγάρων, όπου βρέθηκαν 61.963.000 τεμάχια λαθραίων τσιγάρων, ενώ οι δασμοί που αναλογούσαν στην εν λόγω ποσότητα ανέρχονταν περίπου σε 8,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη σχετική επίσημη ενημέρωση του ΣΔΟΕ, ο εντοπισμός της αποθήκης έγινε μετά από αξιοποίηση και συσχέτιση πληροφοριών της Υπηρεσίας και πληροφοριών που διαβιβάστηκαν από το Κέντρο Τελωνειακής και Αστυνομικής Συνεργασίας με έδρα το Βουκουρέστι (Seci Center) και την EUBAM (Ευρωπαϊκή Αποστολή Συνοριακής Συνδρομής για την Ουκρανία και τη Μολδαβία). Ετσι άρχισε πολυήμερη παρακολούθηση του χώρου και ακολούθησε η εισβολή του ΣΔΟΕ παρουσία δικαστικού λειτουργού. Κατασχέθηκαν 6.196 χαρτοκιβώτια με λαθραία τσιγάρα και διάφορα εμπορεύματα, όπως μπάλες από βαμβάκι, πλαστικοί σωλήνες νερού και πλαίσια φωτιστικών, που θα χρησιμοποιούνταν ως μέτρα κάλυψης των λαθραίων τσιγάρων για την εξαγωγή τους σε άλλες χώρες της ΕΕ. Επιπλέον κατασχέθηκαν μηχανήματα φόρτωσης - εκφόρτωσης, μηχανήματα συσκευασίας, καθώς και 45 πλαστικές δεξαμενές με ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες, στις οποίες ήδη είχαν τοποθετηθεί 223.650 πακέτα τσιγάρα προκειμένου να σταλούν σε χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης.
Αυτή λοιπόν η επιτυχία του ΣΔΟΕ είχε μια εντυπωσιακή προϊστορία και υπέκρυπτε μια περίεργη «αποτυχία» του Λιμενικού.
 
Το 2011, λοιπόν, το Λιμενικό Σώμα σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στην εξάρθρωση ενός κυκλώματος διακίνησης λαθραίων τσιγάρων και όχι μόνο, με τη συμμετοχή 27 ατόμων, από τους οποίους τέσσερις ήταν αξιωματικοί του Λιμενικού. Εκτός από τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης - η δίκη για την υπόθεση αυτή δεν έχει πραγματοποιηθεί -, υπήρξε εσωτερική έρευνα στο Λιμενικό για να διαπιστωθεί ποιος ήταν ακριβώς ο ρόλος των κατηγορουμένων αξιωματικών. Εκεί λοιπόν ο ένας εξ αυτών που υπηρετούσε σε περιφερειακή υπηρεσία του Λιμενικού υποστήριξε ότι «όλη η εμπλοκή του στο κύκλωμα ήταν στο πλαίσιο εντολών που είχε δεχθεί από ανώτατο αξιωματικό του Λιμενικού (σ.σ.: είναι ακόμη εν ενεργεία) προκειμένου να αντλεί πληροφορίες για τα κυκλώματα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων«, καθώς και ότι «τον ενημέρωνε καθημερινά για τις επαφές και τις πληροφορίες που αντλούσε».
 
Ο κατηγορούμενος αξιωματικός μάλιστα παρουσίασε λίστα με περίπου 750 κλήσεις και SMS που είχε ανταλλάξει με τον νυν ανώτατο αξιωματικό του Λιμενικού και οι οποίες δεν είχαν ενταχθεί στην αρχική δικογραφία. Ακόμη παρουσίασε στοιχεία και μαρτυρίες για τις πληροφορίες που είχε δώσει και ότι είχε πάρει αμοιβή για ορισμένες από αυτές. Από την πλευρά του, ο ανώτατος αξιωματικός του Λιμενικού στον εσωτερικό έλεγχο της υπηρεσίας προέβαλε τον κεντρικό ισχυρισμό ότι «σχεδόν όλες αυτές οι κλήσεις - ορισμένες και διαρκείας άνω της μιας ώρας - έγιναν λόγω της επιμονής του κατηγορηθέντος αξιωματικού για να αλλάξει υπηρεσία»!
 
Στη διάρκεια όμως της ίδιας εσωτερικής έρευνας κατατέθηκε ένα στοιχείο από τον κατηγορηθέντα χαμηλόβαθμο αξιωματικό που παρουσιάζει εντυπωσιακό ενδιαφέρον. Σημείωσε λοιπόν ότι τον Οκτώβριο του 2010 είχε ενημερώσει τον ανώτατο αξιωματικό του Λιμενικού για την ύπαρξη της τελωνειακής υπόθεσης «Tartaruga» στα Μέγαρα. Μάλιστα ανέφερε ότι, όταν είχε αντλήσει τη σχετική πληροφορία, ο «πληροφοριοδότης» τού είχε επιστήσει την προσοχή ότι οι ανώτατοι αξιωματικοί του Λιμενικού τους οποίους θα ενημέρωνε «θα ήταν απρόθυμοι να εξιχνιάσουν την υπόθεση γιατί ίσως διασυνδέονται με τους ιδιοκτήτες της αποθήκης στα Μέγαρα»!
 
Ο ανώτατος αξιωματικός του Λιμενικού κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση των λαθραίων τσιγάρων των Μεγάρων λέγοντας ότι «πράγματι μου είχε μεταφερθεί η πληροφορία, όμως δεν μπορέσαμε να βρούμε την αποθήκη και να την επιβεβαιώσουμε». Και αυτό παρότι στον ανώτατο αξιωματικό του Λιμενικού είχε δοθεί το ΦΕΚ (του ίδιου μήνα) με τη διεύθυνση της εν λόγω αποθήκης. «Το Βήμα» επικοινώνησε με στέλεχος του ΣΔΟΕ που γνώριζε την έρευνα του Μαΐου του 2011 όπου εντοπίστηκε η εν λόγω αποθήκη στα Μέγαρα με τις τεράστιες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων. Οπως υπογράμμισε, «οι ιδιοκτήτες αυτών των αποθηκών προσπαθούν να μην είναι προφανής ο εντοπισμός τους. Είναι αστείο όμως να λες ότι ψάχνεις μια τέτοια υπόθεση και είσαι σοβαρή υπηρεσία και να λες ότι δεν μπορείς να τη βρεις. Οι ερευνητικές αρχές δεν είναι... delivery για να προβάλλουν τέτοιους ισχυρισμούς».
 
 
 
 
 
Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.
tovima.gr
Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis