Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:06 | 13/05/2015

Μετά από τόσα χρόνια που υπηρετούμε στη συγκεκριμένη υπηρεσία, πρώτη φορά βλέπουμε τους συναδέλφους μας να βρίσκονται σε τέτοια σύγχυση. Για να μην παρεξηγηθούμε από κάποιους, ποτέ αυτή η υπηρεσία δεν ήταν προνομιούχα. Στο παρελθόν όμως, παρά τις δύσκολες καταστάσεις που έχουμε βιώσει, σε μεγάλο βαθμό γνωρίζαμε τι πρέπει να πράξουμε και πότε.

Σε ότι αφορά την ΥΜΕΤ, το προσωπικό της καλείται πλέον να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε περιστατικό (διαδηλώσεις - αθλητικές εκδηλώσεις) χωρίς τα χορηγούμενα από την υπηρεσία δημόσια είδη που να εξασφαλίζουν τη σωματική ακεραιότητα των αστυνομικών. Σε απλά ελληνικά, ο αστυνομικός της ΥΜΕΤ είναι έρμαιο της διάθεσης του εκάστοτε αξιωματικού που δίνει εντολές για το αν θα φοράει το κράνος του ή θα φέρει την ασπίδα του, με μόνη λογική τη μη πρόκληση των διαδηλωτών ή οπαδών και χωρίς σοβαρή αξιολόγηση εάν πρόκειται για φιλήσυχο πλήθος ή για στοιχεία που μπορούν να προκαλέσουν επεισόδια.

Όσο για την ΥΑΤ, οι διμοιρίες της έχουν μεταβληθεί σε απλούς θεατές, χωρίς ουσιαστικές εντολές, όσων καίνε και καταστρέφουν τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία των σκληρά δοκιμαζόμενων από την οικονομική κρίση ελλήνων πολιτών.

Στην καθημερινότητά μας και στις δύο υπηρεσίες τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Δεκάδες συνάδελφοι έχουν αποσπαστεί, κατά κύριο λόγο στα επίσημα, οι υπηρεσιακές ανάγκες αυξάνονται, με αποτέλεσμα σε ένα μήνα που ξεκινούν οι καλοκαιρινές άδειες να είναι αμφίβολη ακόμα και η χορήγηση των εβδομαδιαίων ημερησίων αναπαύσεων. Εάν κάποιοι δε μας πιστεύουν, μπορούν απλά να ελέγξουν τα στοιχεία της υπηρεσίας.

Με λίγα λόγια, υπάρχει ΑΠΑΞΙΩΣΗ για μια υπηρεσία που τα προηγούμενα χρόνια μέτρησε εκατοντάδες τραυματίες για την προστασία της δημόσιας τάξης. Δείγματα αυτής της απαξίωσης είναι η απαγόρευση εισόδου στους συναδέλφους για τις σωματικές τους ανάγκες σε δημόσια κτήρια, τα οποία έχουν επιφορτιστεί να προστατεύουν. Το ίδιο ισχύει και για τις καθημερινές προφορικές εντολές με τις οποίες πλέον εκτελούμε την υπηρεσία μας.

lΓιατί όλα αυτά άραγε; Γιατί κάθε μέρα να ακούμε και μία εξαγγελία για τα ΜΑΤ;

lΜήπως οι αστυνομικοί της ΔΑΕ φταίνε για όλα τα στραβά στα χρόνια των μνημονίων;

lΓιατί να πηγαίνουμε κατηγορούμενοι στα δικαστήρια χωρίς την παρουσία της φυσικής ηγεσίας;

lΣτο δρόμο εκπροσωπούμε τον εαυτό μας ή το κράτος και την ελληνική αστυνομία;

Τα ΜΑΤ δεν είναι «παρακρατική ομάδα», δεν πηγαίνουν για υπηρεσία οπουδήποτε διαδηλώνουν κάποιο πολίτες, αλλά όπου διατάσσονται.

Θα παρακαλέσουμε τους αρμοδίους να μην καταρρακώνουν άλλο το ηθικό μας.

Προειδοποιούμε ότι δε θα γίνουμε ούτε «καρπαζοεισπράκτορες» ούτε «αποδιοπομπαίοι τράγοι».

 

ΠΑΚΟΣ Δημοσθένης

ΚΑΡΔΙΑΣΜΕΝΟΣ Μιχάλης

ΤΣΟΚΑΝΑΡΙΔΗΣ Ιωάννης

ΚΟΣΜΙΔΗΣ Θεμιστοκλής

Το κείμενο για  αστυνομικών των ΜΑΤ και της ΥΜΕΤ εστάλη στο bloko.gr, από όπου και αναδημοσιεύεται με τίτλο Μη δημιουργική ασάφεια στην αποστολή της ΔΑΕ

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis