Τα άρματα μάχης του μέλλοντος θα είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν, επειδή θα διαθέτουν αρκετά χαρακτηριστικά stealth.
Όπως αναφέρει το «Defense One», δεν είναι μία καινούρια προσπάθεια. Αλλά οι νέες τεχνολογικές δυνατότητες οδηγούν στην υλοποίηση του εγχειρήματος των «αόρατων» αρμάτων.
[custom:google-ads]
Φυσικά, δεν πρόκειται τα άρματα να γίνουν αόρατα στο γυμνό μάτι, αλλά η υπογραφή του ίχνους τους στους αντίστοιχους αισθητήρες θα μειωθεί αισθητά, προκαλώντας σημαντικό τακτικό πλεονέκτημα στον χρήστη. Κάτι που ισχύει σήμερα για τα πολεμικά αεροσκάφη και σε μικρότερο βαθμό στα πολεμικά πλοία.
Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα τεθωρακισμένα είναι ο θόρυβος. Τα άρματα, ιδίως ο κινητήρας τους, προκαλούν ήχο και εκπέμπουν θερμότητα. Έτσι, η κατασκευή ενός stealth τανκ θα απαιτήσει τη μείωση των δύο συγκεκριμένων χαρακτηριστικών, δημιουργώντας κατασκευές που είναι πιο ήσυχες και έχουν μικρότερη εκπομπή υπέρυθρης ακτινοβολίας.
Η εκπομπή θερμότητας είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος, με τον αντίπαλο να χρησιμοποιεί αισθητήρες υπερύθρων για την αποκάλυψη του εχθρικού τανκ. Για την επίλυση του ζητήματος προωθείται η χρήση γραφίτη, στρώσεις του οποίου θα μπορούσαν να μειώσουν ή να εξαλείψουν το επίπεδο της εκπομπής. Η λύση, εφόσον αποδειχθεί επιτυχής, θα μπορούσε να οδηγήσει στην εγκατάλειψη παραδοσιακών αλλά ακριβότερων επιλογών, όπως τα καμουφλάζ μείωσης εκπομπών ακτινοβολίας.
Επιπλέον, η μείωση της εκπομπής υπερύθρων θα καταστήσει το άρμα μάχης λιγότερο ευπρόσβλητο απέναντι στα μοντέρνα αντιαρματικά κατευθυνόμενα βλήματα καθοδήγησης υπερύθρων, όπως το αμερικανικό FGM-148 Javelin, και διάφορα αεροπορικά όπλα.
Άλλη μια προσπάθεια μείωσης των εκπομπών θερμότητας μπορεί να συμβεί από την επιχειρησιακή αξιοποίηση ηλεκτροκινητήρων. Τέτοιοι κινητήρες, που θα αντικαθιστούσαν τους αεροστρόβιλους ή πετρελαιοκινητήρες, θα ελάττωναν τόσο το θόρυβο όσο τη θερμική υπογραφή. Οι αμερικανικές εταιρείες SAIC και Lockheed Martin εργάζονται στο θέμα και στοχεύουν να παρουσιάσουν δύο πρωτότυπα οχήματα μέχρι το 2022.
Σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα μετατίθεται στον συσσωρευτή, γιατί τέτοια οχήματα θα πρέπει να διαθέτουν μεγάλη μπαταρία. Οι ΗΠΑ σκέφτονται να εφαρμόσουν μια υβριδική προσέγγιση, παρόμοια με εκείνη που ακολουθούν τα συμβατικά υποβρύχια: την εύρεση της χρυσής τομής μεταξύ μεγέθους και απλότητας της μπαταρίας.
Όλα αυτά μέχρι το άρμα να βάλλει με το πυροβόλο του. Αλλά και τότε θα είναι εφικτό να διατηρηθούν αρκετά στοιχεία του χαρακτήρα «stealth». Εξίσου σημαντικοί θα παραμείνουν οι παραδοσιακοί ελιγμοί για την αποφυγή των ανταποδοτικών πυρών. Μεσοπρόθεσμα πιστεύεται ότι μπορεί να δημιουργηθεί ακόμη μια επανάσταση, με τη συνεργασία του άρματος μάχης με ρομποτικά συστήματα που θα αναλάβουν το έργο εξόντωσης του εχθρού. Μακροπρόθεσμα θα υπάρξει ικανότητα χρήσης αόρατων όπλων, όπως όπλων laser, rail gun ή μινιατούρων που θα είναι δύσκολο να εντοπιστούν.
Τα μελλοντικά τανκ θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία στους επιτελείς του εχθρού να προβλέψουν τις κινήσεις του αντιπάλου.
onalert.gr με αναφερόμενη πηγή: Πτήση και Διάστημα