Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:22 | 03/10/2015

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εσωκομματικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή των αντιπροέδρων της Βουλής και των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων.

Ο χρόνος είναι ελάχιστος καθώς όλα πρέπει να έχουν τελειώσει μέχρι αύριο οπότε και θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής και των Αντιπροέδρων. Την ίδια στιγμή ανοικτό παραμένει ακόμα αν θα αντικατασταθεί και ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς.

Ο στόχος του Μαξίμου είναι διττός. Να τοποθετηθούν πρόσωπα που είναι διασφαλισμένο ότι δεν θα λειτουργήσουν εις βάρος της κυβερνητικής πλειοψηφίας όπως έγινε στο παρελθόν τόσο με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, όσο και με τους αντιπρόεδρους της Βουλής (Δέσποινα Χαραλαμπίδου), αλλά και με τους κυβερνητικούς εκπροσώπους του κόμματος (Θανάσης Πετράκος) που «εξέθεσαν» την παράταξη προσχωρώντας στην Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Επίσης, να τηρηθούν οι  εσωκομματικές ισορροπίες εκχωρώντας σταμέλη της κίνησης των «53» θέσεις στο προεδρείο της Βουλής, αλλά και στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος.

Ποια ονόματα «παίζουν»

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία.
Για τη θέση του γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ «παίζουν» δύο ονόματα. Αυτό του νυν γραμματέα Χρήστου Μαντά και του Σωκράτη Φάμελλου.
Ο πρώτος ανήκει στην ομάδα των «53»  ενώ οι «μετοχές» του ήταν μέχρι πρότινος σε πτώση επειδή το Μαξίμου του καταλόγιζε μειωμένα αντανακλαστικά σε ότι αφορά την μη έγκαιρη διάγνωση της διάσπασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και την έξοδο 25 βουλευτών το Καλοκαίρι. Ωστόσο, τον κ. Μαντά φαίνεται πως στηρίζει ο νέος Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Ο Σωκράτης Φάμελλος αντίθετα είναι προεδρικός και κατά συνέπεια χαίρει εμπιστοσύνης από το Μαξίμου.
Αν τελικά ο Χρήστος Μαντάς παραμείνει τότε ο κ. Φάμελλος θα καταλάβει μια εκ των τριών θέσεων των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων τoυ ΣΥΡΙΖΑ.

Για τις άλλες δύο θέσεις ακούγονται τα ονόματα των Κώστα Μπάρκακαι του Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη ο οποίος είχε επιδείξει μεγάλη μαχητικότητα κατά την  διάρκεια της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου.

Η κατάληψη των θέσεων αυτών φαίνεται όμως ότι ενδιαφέρει και τους «53». Κατά πληροφορίες ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης δεν ενδιαφέρεται να διαδραματίσει κάποιο ρόλο- προς το παρόν. Τα στελέχη της κίνησης προτάσσουν για τη μια θέση εκ των τριών τους Τασία Χριστοδουλοπούλου και τον Μάκη Μπαλαούρα. Ο τελευταίος αν και έχει υπογράψει τα κείμενα των «53» βρίσκεται πιο κοντά στο Μαξίμου. Μάλιστα, η κυβέρνηση τον είχε εμπιστευθεί  ως εισηγητή στο νομοσχέδιο του τρίτου μνημονίου τον περασμένο Αύγουστο, ενώ δεν αποκλείεται να αναβαθμιστεί περεταίρω ως αντιπρόεδρος στη Βουλή.

Σε ότι αφορά τις θέσεις των αντιπροέδρων: Αν  δεν υπάρξουν «συναλλαγές» με τους «53» πιθανή θεωρείται η αναβάθμιση τωνΓιώργου Βαρεμένου, της Χαράς Καφαντάρη και του πρώην αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη ο οποίος έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Βουλής και στο παρελθόν.

Για τις θέσεις των άλλων αντιπροέδρων των κόμματων της αντιπολίτευσης η ΝΔ θα προτείνει τον Νικήτα Κακλαμάνη, το ΠΑΣΟΚ τον Δημήτρη Κρεμαστινό και το ΚΚΕ τον Γιώργο Λαμπρούλη.

Αντιπρόεδρο θα προτείνει και η Χρυσή Αυγή. Ωστόσο δεν θα συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων (minimum 75) και τελικά η θέση θα μείνει κενή, όπως και στην προηγούμενη Βουλή.

http://www.thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis