Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:14 | 14/11/2021

Μαχαιρώματα και ξυλοδαρμοί μαθητών μέσα σε σχολεία, ληστείες, κλοπές, επιθέσεις σε αστυνομικούς, διακίνηση ναρκωτικών, φθορές σε κτίρια και οχήματα. Συμμορίες ανηλίκων με όλο και πιο βίαιη και επικίνδυνη δράση, τρομοκρατούν ολόκληρες γειτονιές της Αθήνας, λύνοντας τις διαφορές τους και προχωρώντας σε κάθε λογής παραβατικές πράξεις. Τις 99 έφτασαν οι υποθέσεις σωματικής βλάβης με ανήλικους δράστες το πρώτο 8μηνο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής.

Μέσα σε ένα μόλις χρόνο αυξήθηκαν κατά 14%. Μόνο τις τελευταίες 15 ημέρες, δύο σκληρές συμμορίες σε Κολωνό και Ζωγράφου εξαρθρώθηκαν από την αστυνομία, δεκάδες άλλες όμως συνεχίζουν τη δράση τους σε διαφορετικές περιοχές της πρωτεύουσας. Συνολικά από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο 1.339 ανήλικοι δράστες έχουν απασχολήσει τις αρχές για σωματικές βλάβες και εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας.

Συμμορίες ανηλίκων: «Kolonos hooligans family»

«Οπλισμένοι αύριο όλοι», «Αύριο σφαγείο», «Ετοιμαστείτε, ξεκινάει πόλεμος…». Με αυτά τα μηνύματα σε συνομιλία στο Instagram, τα μέλη της συμμορίας «Kolonos hooligans family» δίνουν το έναυσμα για επίθεση σε βάρος μαθητών του 1ου ΕΠ.ΑΛ. Αθηνών. Στο στόχαστρο μπαίνουν ανήλικοι από το «αντίπαλο στρατόπεδο» των Σεπολίων. Η διεκδίκηση μιας άτυπης επικυριαρχίας στο τρίγωνο Κολωνός-Αγιος Παντελεήμονας-Σεπόλια έχει φέρει διαφορετικές συμμορίες σε μια ολοένα και πιο άγρια διαμάχη, η οποία στις 25 Οκτωβρίου βάφτηκε με αίμα. Ενας 16χρονος μαθητής από τη Βουλγαρία θα καταλήξει στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Οι ανήλικοι δράστες τού κατάφεραν χτύπημα με μαχαίρι στον θώρακα ενώ βρισκόταν στο προαύλιο του σχολείου. Το νεαρό θύμα έρχεται να προστεθεί στους συνολικά 217 ανήλικους που υπέστησαν σωματικές βλάβες το πρώτο 8μηνο του 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., μέχρι και τον Αύγουστο, κάθε μήνα τουλάχιστον 27 ανήλικοι πέφτουν θύματα βίαιων επιθέσεων.

Σχολικοί «εμφύλιοι»

Ενα τοπικό ντέρμπι την προηγούμενη Κυριακή ανάμεσα στα Σούρμενα και την Τερψιθέα ήταν αρκετό για να ανάψουν τα αίματα ανάμεσα σε δύο τοπικές συμμορίες ανηλίκων που αποφάσισαν να λύσουν τις διαφορές τους λίγες ημέρες αργότερα. Το ραντεβού δόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως στο Ελληνικό, με περίπου 20 νεαρούς να έρχονται στα χέρια. Εντρομοι, οι κάτοικοι της περιοχής βλέποντας τους ανήλικους να ανταλλάσσουν χτυπήματα με λοστούς και ρόπαλα, ειδοποίησαν την αστυνομία που προχώρησε σε συνολικά 6 συλλήψεις. Πρόκειται για τέσσερις Ελληνες και δύο Πολωνούς, ηλικίας 15 έως 17 ετών. Από την άγρια συμπλοκή κατέληξαν στο Ασκληπιείο Βούλας δυο ανήλικοι από την Αλβανία και την Ελλάδα. Εκτος από τα νότια προάστια, τα τελευταία χρόνια βίαιες αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε συμμορίες ανηλίκων έχουν καταγραφεί σε Παγκράτι, Καισαριανή, Βύρωνα, Ζωγράφου, Πανόρμου, Γαλάτσι και στο κέντρο της Αθήνας. Μόνο το πρώτο 8μηνο του 2021 η αστυνομία έχει διαχειριστεί 99 υποθέσεις πρόκλησης σωματικών βλαβών από συνολικά 148 ανήλικους δράστες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των «άγουρων πρωταγωνιστών» τέτοιων υποθέσεων έχει μέσα σε ένα χρόνο αυξηθεί κατά 14%.

 

 

«Viral» επίδειξη δύναμης

«Ρε, εγώ τον χτύπαγα, ρώτα κανέναν άλλο», απαντάει χαρακτηριστικά μέλος της συμμορίας του Κολωνού στην ομαδική συνομιλία, όταν του ζητάνε βίντεο από το μαχαίρωμα στο 1ο ΕΠ.ΑΛ. Αθηνών. Η καταγραφή αυτών των επιθέσεων αποτελεί μια επίδειξη δύναμης των μελών της κάθε συμμορίας που μοιράζονται στη συνέχεια τα βίντεο στο Διαδίκτυο, «ντροπιάζοντας» έτσι τα «αντίπαλα στρατόπεδα». Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος στο Instagram, ύστερα από μια καταδίωξη μαθητή από άλλη συμμορία στο κέντρο της Αθήνας:

– Ερχεται βίντεο που τον τρέχουμε.

– Τον πιάσατε;

– Χα, χα, χα. Ετρεχε γρήγορα, είχε προπονηθεί. Δεν πιάνεται.

– Να το κάνουμε viral το βίντεο.

Εκτός από τις βιντεοσκοπήσεις, οι «Kolonos hooligans» φρόντιζαν να επιδεικνύουν με κάθε τρόπο τη δύναμή τους στα social media. Με σύμβολο μια… σιδερογροθιά και αριθμούς που παραπέμπουν σε ακρωνύμιο με αναφορές κατά της αστυνομίας, η σελίδα της συμμορίας στο Instagram περιλαμβάνει αναρτήσεις από εφορμήσεις, εορτασμούς της αλλαγής του χρόνου και της Ανάστασης με… μολότοφ και κροτίδες, μεταμεσονύχτιες εξορμήσεις εν μέσω καραντίνας, κάθε λογής σύμβολα ανυπακοής και αρκετές ομαδικές φωτογραφίες, με τους ανήλικους όμως να κρύβουν τα πρόσωπα. Αντίστοιχες εικόνες και στα κινητά τους τηλέφωνα που κατασχέθηκαν από τις αρχές, με φωτογραφίες από μαχαίρια «πεταλούδες», στιλέτα, αεροβόλα πιστόλια, πτυσσόμενα μεταλλικά κλομπ, σιδερογροθιές, λεία από ληστείες ανηλίκων και ναρκωτικά.

ΛΗΣΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΛΟΠΕΣ

«Το “ψήνω” για μπούκες στα σπίτια»

Oι συμμορίες δεν περιορίζονται μόνο στο να λύνουν τις μεταξύ τους διαφορές. Από τις αρχές του 2021 μέχρι και τον Αύγουστο η αστυνομία διαχειρίστηκε 793 εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας (κλοπές, ληστείες κτλ.) από συνολικά 1191 ανήλικους δράστες. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα τα θύματα είναι νεαρής ηλικίας με τις ληστείες και τις κλοπές να γίνονται στο πλαίσιο επίδειξης δύναμης. Μόνο το πρώτο 8μηνο του χρόνου τα ανήλικα θύματα τέτοιων εγκλημάτων έφτασαν τα 211. Είναι ενδεικτικό ότι σειρά από κλοπές και ληστείες έχουν καταγραφεί και στις ομαδικές συνομιλίες των «Kolonos hooligans» με τους «άγουρους» παραβάτες να αναζητούν τρόπους για «εύκολο» χρήμα. «Κλέψαμε ένα iphone και ένα Samsung τώρα. Είχε κάρτα στη θήκη». «Θα πάω λίγο Ομόνοια να κάνω format το κινητό, έκλεψα ένα, ρε». «Εγώ θέλω έναν κέντρο να ανοίγω τσάντες», γράφουν χαρακτηριστικά μέλη της συμμορίας, ενώ ένας ανήλικος προτείνει σε άλλη συνομιλία: «Επίσης, το ψήνω και για μπούκες στα σπίτια. Ξέρω να τις ανοίγω με λοστό». Αρκετά συχνές φαίνεται ότι είναι και οι κλοπές δικύκλων. «Δεν ανοίγει η σέλα ρε, δεν έχει βενζίνη, δεν παίρνει μπρος. Θα πάω εγώ να το φτιάξω με ένα ειδικό κλειδί να ανοίξει η σέλα», στέλνει σε μήνυμα ένας από τους ανήλικους συλληφθέντες, αναφερόμενος σε κλεμμένο μηχανάκι στα Σεπόλια. Παράλληλα στην ομαδική συνομιλία έχει καταγραφεί και η αγοραπωλησία μιας σιδερογροθιάς. «Πού θα βρω σιδερογροθιά, ξέρεις; Την έχεις φωτό; Θέλω μια οπωσδήποτε. Μου πουλάς 10 ευρώ;». Το συγκεκριμένο όπλο μάλιστα, το ήθελε ο ανήλικος αγοραστής για να το χρησιμοποιήσει στην αιματηρή επίθεση στο 1ο ΕΠ.ΑΛ. Αθηνών.

ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΤΕΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Η «Strassenbande» δρούσε σε Καισαριανή, Βύρωνα και Ζωγράφου

Βράδυ Σαββάτου 22 Μαΐου. Τέσσερις 15χρονοι δέχονται επίθεση από ανήλικους σε γήπεδο μπάσκετ, πίσω από το δημαρχείο Καισαριανής. Οι νεαροί τούς ξυλοκοπούν, τους παίρνουν τα κινητά τηλέφωνα και τις ζακέτες και στη συνέχεια εξαφανίζονται. Πρόκειται για μέλη της σκληρής συμμορίας «Strassenbande», συμμορία του δρόμου στα γερμανικά, που εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. στα τέλη Οκτωβρίου. Συμπλοκές με άλλες συμμορίες, ξυλοδαρμοί, ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών έξω από σχολεία, φθορές σε δημοτικά οχήματα και κτίρια, ακόμα και επίθεση σε αστυνομικούς είχαν στο «ενεργητικό» τους οι 10 ανήλικοι συλληφθέντες που δρούσαν σε Καισαριανή, Βύρωνα και Ζωγράφου, έχοντας πολλές φορές ως ορμητήριο την Πανεπιστημιούπολη. Ακριβά αυτοκίνητα, χρήματα από ληστείες, πιστόλια, ρόπαλα, μαχαίρια, σιδερογροθιές και αυτοσχέδια όπλα με αιχμηρές λάμες είχαν περίοπτη θέση στις αναρτήσεις τους στα social media, όπου τα χρησιμοποιούσαν όχι μόνο για επίδειξη δύναμης, αλλά και για να προκαλούν αντίπαλες συμμορίες. «Δεν είναι μόνο στην Καισαριανή, δυστυχώς, είναι και σε άλλες συνοικίες. Είχαμε και περιστατικά μεταξύ συμμοριών από δήμο σε δήμο, είχαμε μαχαιρώματα. Είχαμε διάφορα περιστατικά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Καισαριανής Μάνος Κιτσέλλης, περιγράφοντας τη δράση της συμμορίας που αρκετά βράδια έδινε ραντεβού στο Σκοπευτήριο.

eleftherostypos.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στεγαστικό δάνειο για ένστολους με προνομιακό επιτόκιο αποκλειστικά από την IMS

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis