Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:24 | 23/08/2015

Το βασικό χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών ίσως είναι η κούραση των ψηφοφόρων.

Είναι η τρίτη φορά που μέσα σε ένα χρόνο οι πολίτες οδηγούνται στις κάλπες και το βέβαιο είναι ότι εάν ο κ. Τσίπρας καταφέρει να εκλεγεί πρωθυπουργός, την επόμενη μέρα θα έχουν τελειώσει τα ψέμματα… Θα πρέπει πια να κυβερνήσει εφαρμόζοντας το μνημόνιο.

Τα σημεία-κλειδιά

Σύμφωνα με εφημερίδα τα κλειδιά που θα κρίνουν την επόμενη μέρα είναι τα εξής:

1. Η δυναμική της Λαϊκής Ενότητας
Το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη διεκδικεί την τρίτη θέση με το ισχυρότερο δυνατό ποσοστό. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσκόπους, η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει υψηλότερη δημοτικότητα από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

2. Ο μνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ
Ακόμα δεν έχει λυθεί ο γρίφος της κάλυψης των κενών στα ψηφοδέλτια.

3. Η επίδοση της ΝΔ
Στη ΝΔ αισιοδοξούν ότι αρκετοί από τους δικούς τους ψηφοφόρους που κατέφυγαν στον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου λόγω της υπερφορολόγησης θα επαναπατριστούν με τις προσδοκίες τους να έχουν διαψευστεί.

4. Η δημοτικότητα του Αλέξη Τσίπρα
Παρά τη φθορά που έχουν υποστεί η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να έχει μεγάλη κοινωνική αποδοχή. Το ντιμπέιτ με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς θεωρείται από πολλές πλευρές ότι θα τον ευνοούσε, παρά την αμηχανία που οπωσδήποτε θα του δημιουργούσε η αναμέτρηση με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

5. Πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, για τους ΑΝΕΛ δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη, αφού έγιναν μνημονιακοί έχοντας εκπαιδεύσει το κοινό τους σε ακραίο… αντιμνημονιασμό. Για το ΠΑΟΣΚ είναι ταμπού να πει κανείς ότι θα εξαφανιστεί από τον κοινοβουλευτικό χάρτη αλλά προφανώς πιέζεται από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας έκανε φιλοευρωπαϊκή στροφή. Ερώτημα είναι κόμματα διαμαρτυρίας, όπως εκείνα του Λεβέντη και του Γκλέτσου, θα καταφέρουν να περάσουν τον πήχυ του 3% επιβεβαιώνοντας την όλο και μεγαλύτερη απήχηση της ασυναρτησίας.

6. Το κριτήριο της ψήφου
Θυμική αντίδραση ή ορθολογισμός; Τον Αλέξη Τσίπρα τον ευνοεί το συναισθηματικό/ψυχολογικό κριτήριο που θα καθορίσει την επιλογή ψηφοφόρων που δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι έκαναν λάθος στις προηγούμενες εκλογές και στο δημοψήφισμα.

7. Αναποφάσιστοι και αποχή
Η αδιευκρίνιστη ψήφος εξακολουθεί τα τελευταία χρόνια να κινείται σε υψηλά ποσοστά μέχρι τα τελευταία 24ωρα και ώρες. Ουτε για τον βαθμό συμμετοχής στις εκλογές μπορεί να γίνει πρόβλεωψη για το εαν θα αφορά βασικά ετεροδημότες ή νεαρές ηλικίες.

8. Η πόλωση
Η πόλωση ως γνωστόν συσπειρώνει και ευνοεί τον δικομματισμό. Ο κ. Μεϊμαράκης ξεκίνησε με σκληρό ροκ και ο κ. Τσίπρας σήκωσε το γάντι, όμως εκ των πραγμάτων λόγω της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται κυρίως προς την πλευρά του Π. Λαφαζάνη κάτι που αποτελεί νέα κατάσταση για τα ελληνικά δεδομένα προεκλογικών εκστρατειών. Κι αυτό γιατί το δίλημμμα Τσίπρας ή Μειμαράκης μπορεί να φαίνεται λιγότερο από το Τσίπρας ή Λαφαζάνης.

9. Η στάση των εταίρων
Από τη στιγμή που παραιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, μόνο θετικές δηλώσεις έχουν γίνει από τους εταίρους που δείχνουν όχι απλώς ανοχή αλλά σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και ενθάρρυνση. Το πως θα επιδράσει αυτό στην πράξη θα φάνει στην πορεία.

10. Το τυχαίο
Το έλλειμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταδειχθεί με εκρηκτικό τρόπο, παρ” ολο που μέχρι στιγμής δεν έχουν ανοίξει μέτωπα με επαγγελματικές ομάδες όπως θα συμβεί όταν θα αρχίσει να εφαρμόζεται το μνημόνιο.

 

 

Τμήμα ειδήσεων pronews.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis