Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:49 | 04/07/2021

Καταδιώξεις έχουν γίνει πολλές. Είναι άλλο όμως να σε κυνηγούν με Astra και άλλο με Lamborghini Gallardo...Το παρόν επιχειρεί να ρίξει μία ματιά σε οχήματα που κανείς δεν περίμενε να δει με φάρο στην οροφή.

Μία πρώτη σκέψη μας πάει αρκετά χρόνια πίσω. Εκεί, στα μέσα της δεκαετίας του ’90, όπου η Ελληνική Αστυνομία ίδρυσε την ομάδα «Σίγμα». Μία επίλεκτη υπηρεσία που όταν η άμεση δράση οδηγούσε Opel Astra GSi και Nissan Primera GT, αυτή διέθετε στο οπλοστάσιό της Audi RS2, Porsche 930, BMW M3 Ε30 και άλλα κατασχεμένα οχήματα, με στόχο, πρωτίστως, την πάταξη των αυτοσχέδιων αγώνων. 

Είναι ίσως οξύμωρο αλλά ναι. Πολλά αστυνομικά σώματα ανά τον πλανήτη επιλέγουν να εντάσσουν στο στόλο τους υπεραυτοκίνητα και γενικότερα οχήματα που δύσκολα θα μπορούσε κανείς να σχετίσει με την επιβολή του νόμου. Εδώ λοιπόν θα δούμε μερικές από αυτές τις περιπτώσεις. Περιπολικά που, στην όψη τους και μόνο, πολλοί θα ήθελαν να υπηρετούν ως ένστολοι... 

Ένα στοιχείο που θα πρέπει να τονίσουμε εδώ είναι πως η επιλογή μας έγινε με χρονολογικά κριτήρια. Αποφασίσαμε να εστιάσουμε σε περιπολικά που κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια και να αφήσουμε έξω προτάσεις τύπου Ford RS200! Εάν τώρα θα θέλατε να διαβάσετε κάτι ανάλογο, με παλαιότερα μοντέλα, γράψτε μας στα σχόλια. 

Porsche 911, Αυστρία

Police

Η αλήθεια είναι πως η αειθαλής 911 μετράει δεκαετίες ολόκληρες στην υπηρεσία επιβολής του νόμου. Πράσινες Porsche με τα λογότυπα «Polizei» υπήρχαν από τη δεκαετία του 1960, στη Γερμανία και στην Αυστρία. Στην προκειμένη περίπτωση βλέπουμε μία 911S, η οποία προσφέρθηκε από την Porsche στο υπουργείο εσωτερικών της Αυστρίας, για την επιτήρηση των αυτοκινητοδρόμων.  

BMW i8, Τσεχία 

Police

Σε ένα ιδιόμορφο test drive, η BMW πρόσφερε μία i8 στο αστυνομικό σώμα της Τσεχίας. Αυτοί θα μπορούσαν να την χρησιμοποιήσουν για έξι μήνες ή 20.000 km έτσι ώστε να αποφασίσουν εάν κάποια τέτοια οχήματα θα βοηθούσαν στην επιβολή του νόμου. Η εμπειρία ωστόσο από τη χρήση της αποδείχτηκε βραχύβια. Ένα μήνα μετά, ο οδηγός-αστυνομικός την κατέστρεψε σε ατύχημα. Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως υπέστη κάποιο «περιστατικό υγείας» και δεν έφταιγαν οι οδηγικές του ικανότητες…

Nissan Fairlady Z Nismo, Ιαπωνία

Police

Στην αποδώ πλευρά του πλανήτη το γνωρίζουμε ως 350Ζ. Όπως και αν έχει όμως, όπου και να βρίσκεται κανείς, από την εμφάνιση και μόνο καταλαβαίνει πως δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο περιπολικό. Εδώ θα πρέπει να πούμε πως οι επεμβάσεις της Nismo δεν αύξαναν ουσιαστικά την ισχύ του 3,5λιτρου V6, που από τα 300 ανέβαιναν μόλις στα 306 PS. Πρόσθεταν όμως ένα VLSD (Viscous Limited-Slip Differential), βελτιωμένες αναρτήσεις, φρένα της Brembo και αρκετά ακόμα καλούδια που θα επέτρεπαν στο αυτοκίνητο, αν δεν ήταν περιπολικό, να πρωταγωνιστεί σε ταινία Fast and Furious.

Lamborghini Huracán, Ιταλία

Police

Παλαιότερα η Ιταλική αστυνομία επιχειρούσε με δύο Lamborghini Gallardo, ευγενική χορηγία της ομώνυμης φίρμας. Μετά όμως από μία καταδίωξη υψηλής ταχύτητας, η μία εξ αυτών είχε άδοξο τέλος. Για να μην μείνει μόνη της η άλλη, οι Ιταλοί Carabinieri φρόντισαν να αποκτήσουν μία νεότερη Huracan, η οποία μάλιστα διαθέτει και ένα ψυχόμενο διαμέρισμα για τη γρήγορη μεταφορά οργάνων για μεταμοσχεύσεις. Ο τελευταίος είναι ένας ρόλος που η Ιταλική Αστυνομία φροντίζει να διαφημίζει αρκούντως, στα πλαίσια της ανθρωπιστικής της δράσης. 

Bugatti Veyron, Ντουμπάι 

Police

Σε μία χώρα που δεν υποφέρει από έλλειψη ρευστότητας, η όποια υπερβολή θα έπρεπε να αγγίζει την απόλυτη οροφή. Και αυτό ακριβώς ισχύει στην περίπτωση του Ντουμπάι, όπου πριν από μερικά χρόνια αποφάσισε να βάψει πράσινες και να φορέσει φάρο σε -όχι μία αλλά δύο- Bugatti Veyron. Για ένα περιπολικό 1000 ίππων και 400 km/h πρακτικά δεν μπορούμε να σκεφτούμε όχημα που να μπορεί να διαφύγει σε περίπτωση καταδίωξης.

Lykan Hypersport, Άμπου Ντάμπι 

Police

Με μία δεύτερη σκέψη, αυτό που γράφαμε παραπάνω για το Ντουμπάι, ισχύει προφανώς και για το Άμπου Ντάμπι. Μόνο που εδώ είπανε να ψαχτούνε λίγο και έτσι καταλήξανε σε ένα από τα ελάχιστα Lykan Hypersport. Ένα μοντέλο που κατασκευάστηκε σε μόλις επτά αντίτυπα, κοστίζει πάνω από τρία εκ. ευρώ, επιταχύνει από στάση στα πρώτα 100 km/h σε 2,8 sec αλλά δεν καταφέρνει να σπάσει το φράγμα των 400 km/h, καθώς περιορίζεται μόλις στα 395 km/h…

BAC Mono, Isle of Man

Police

Για όσους έχουν ιδέα τι σημαίνει το Isle of Man, οτιδήποτε συμβατικό σε σπορ όχημα δεν θα είχε πιθανά θέση εκεί. Και πράγματι, η τοπική αστυνομία φρόντισε το 2017 να παραλάβει ένα BAC Mono, ένα όχημα 305 ίππων με βάρος μόλις 580 κιλά! Αντικειμενικά, μιλάμε για ό,τι πιο κοντινό υπάρχει σε μοτοσικλέτα, αλλά με τέσσερις ρόδες. Όσο για το μοναδικό οδηγό του, είναι και αυτός μοτοσικλετιστής, ικανός να κινείται με ταχύτητες ανάλογες του τόπου του. 

Audi R8, Πορτογαλία

Police

Το συγκεκριμένο R8 άνηκε κάποτε στο διάσημο Αργεντίνο ποδοσφαιριστή Ángel Di Maria. Αυτός όμως το πούλησε σε κάποιον που είχε ως επάγγελμα τη διακίνηση ναρκωτικών, οπότε μπορείτε εύκολα να φανταστείτε πως κατέληξε στην Πορτογαλική Αστυνομία. Οι αρχές το κατάσχεσαν το 2014. Αντί όμως να το πουλήσουν, αποφάσισαν να κάνουν και αυτές το κομμάτι τους, εισερχόμενες στο club των χωρών που διαθέτουν σούπερκαρ για την επιβολή του νόμου.  

Dodge Viper, ΗΠΑ 

Police

Υπάρχουν χώρες που δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην τήρηση των ορίων ταχύτητας. Για κάποιον, λοιπόν, που κινείται με 127 mph, το να τον πιάσουν σε ζώνη 35mph (204, αντί 56 km/h), δεν είναι καλό. Δεν γνωρίζουμε τι πλήρωσε σε πρόστιμο, γνωρίζουμε όμως πως δεν θα ξαναδεί την αγαπημένη του Dodge Viper, καθώς αυτή κατασχέθηκε, βάφτηκε στα χρώματα της αστυνομίας του Plainfield, του Illinois και τώρα είναι κάποιος αστυνομικός που τη χαίρεται. 

Volkswagen ID.4, Αστυπάλαια

Police

Ναι, το ξέρουμε πως το συγκεκριμένο δεν διαθέτει την ισχύ και τις επιδόσεις των υπολοίπων. Είναι όμως αμιγώς ηλεκτρικό, σε ένα νησί που και αυτό πάει να γίνει ενεργειακά ουδέτερο. Και είναι και δικό μας, της Ελληνικής Αστυνομίας. Το ID.4 προσφέρει ισχύ 204 PS και αναμφίβολα μπορεί να κινηθεί ταχύτερα από οποιοδήποτε γαϊδουράκι στην Αστυπάλαια. Επίσης, κρίνοντας από το οδικό δίκτυο του νησιού, δεν υπάρχει πιθανότητα να του ξεφύγει τίποτα, σε περίπτωση καταδίωξης. Ως εκ τούτου, αποτελεί το ιδανικό μοντέλο για την περίπτωση.

drive.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis