Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:14 | 08/07/2015

Το πιο ηχηρό τελεσίγραφο και το τελευταίο όπως όλα δείχνουν έστειλε η Σύνοδος Κορυφής στην ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίζοντας ότι ή θα αποδεχθεί νέο μνημόνιο μέχρι την Κυριακή ή Ελλάδα θα βγει από το ευρώ.

Ολοι οι ηγέτες, χωρίς διαφοροποιήσεις, κατέστησαν σαφές στον Αλέξη Τσίπρα ότι η Αθήνα πρέπει να υποβάλει έως τις 8:30 το πρωί της Παρακευής μια πρόταση που θα είναι ακριβής και θα γίνει αποδεκτή από το Εurogroup ώστε να μπορεί να εγκριθεί από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ πλέον,  που θα γίνει την Κυριακήκαι θα είναι και η τελευταία. Οι ηγέτες κατέστησαν σαφές πως δεν θα γίνει αποδεκτή η πρόταση-γέφυρα της Ελλάδας αν δεν έχει προηγηθεί συμφωνία της κυβέρνησης σε ένα μακροπρόθεσμο, πολυετές νέο πρόγραμμα, ενώ η Ανγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε πως δεν συζητείται διαγραφή του ελληνικού χρέους.

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Είμαστε έτοιμοι για Grexit

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι η Επιτροπή είναι προετοιμασμένη για τα πάντα .  Εχουμε σενάριο για Grexit, για ανθρωπιστική βοήθεια και ένα σενάριο για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρώ. Δεν μπορώ να το αποτρέψω εάν η Ελλάδα δεν κάνει αυτό που ζητούμε, σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν. 

Aνγκελα Μέρκελ: Το πρόγραμμα πρέπει να είναι πολυετές

Η γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για μια υπαγωγή στη διαδικασία του ESM και πρόσθεσε ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει την Τετάρτη το αίτημά της για υπαγωγή στην χρηματοδότηση του Μηχανισμού. «Ο έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να υποβάλλει μέχρι την Πέμπτη τις λεπτομερέστατες προτάσεις του» είπε η κα. Μέρκελ και τόνισε ότι πλέον η συζήτηση γίνεται για ένα πολυετές δανειακό πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας με προαπαιτούμενα και σκληρούς όρους  καθώς η κατάσταση στην χώρα έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες. 

Η  Μέρκελ σημείωσε, επίσης, ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα θα πρέπει να εγκριθεί και από τη γερμανική Βουλή. «Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι έχει νόημα να ξεκινήσουν και πάλι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα», πρόσθεσε η ίδια. «Πρώτα περιμένουμε τις λεπτομερείς προτάσεις που θα αφορούν το μέλλον της χώρας και στη συνέχεια είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για βραχυπρόθεσμες λύσεις», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Αναφορικά με τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής 12 Ιουλίου, η  Μέρκελ είπε ότι είναι ανάγκη να συναντηθούν οι 28 ηγέτες της Ε.Ε. και όχι μόνο οι 19 της ευρωζώνης, γιατί όπως είπε, το ελληνικό ζήτημα είναι κρίσιμο και όλες οι χώρες είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους.

Όσον αφορά το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, η Α. Μέρκελ είπε ότι θα συζητηθεί όταν και εφόσον η Ελλάδα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Σήμερα πάντως είπε ότι κάποιοι ηγέτεςαπέκλεισαν το ενδεχόμενο περαιτέρω κουρέματος του ελληνικού χρέους. Σχετικά με το θέμα των ελληνικών τραπεζών, η  Μέρκελ είπε ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ ενημέρωσε σήμερα τους ηγέτες της ευρωζώνης. Όπως είπε, η ΕΚΤ είναι υπεύθυνη και λαμβάνει αποφάσεις με αυτονομία.

Πρώτα πρέπει αν δώσει προτάσεις για μακροπρόθεσμο πρόγραμμα η Ελλάδα και μετά να συζητήσουμε για το πρόγραμμα – γέφυρα ξεκαθάρισε η Αγκελα Μέρκελ και υπενθύμισε ότι οι διαδικασίες θα πρέπει αν εγκριθούν από το Γερμανικό κοινοβούλιο.  Η Αγκελα Μέρκελ ρωτήθηκε από βρετανό δημοσιογράφο για το εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση και για το εάν οι ηγέτες συζήτησαν το ενδεχομένο υιοθέτησης ενός παράλληλου νομίσματος. Η γερμανίδα καγκελάριος απέφυγε να απαντήσει στο πρώτο ερώτημα και σε ότι αφορά το παράλληλο νόμισμα επικαλέστηκε τον Γερούν Ντάισελμπλουμ για να πει ότι αυτο το θέμα συζητείται σε τεχνικό επίπεδο από τους υπουργούς οικονομικών, τονίζοντας ότι οι ηγέτες δεν μπήκαν σε τέτοιες λεπτομέρειες. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ολάντ: Το διακύβευμα πλέον είναι η θέση της Ελλάδας στην  ΕΕ και στην Ευρωζώνη 


Αν δεν υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα άμεσα, οι παρενέργειες θα είναι πολύ σοβαρές, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ο οποίος αν και εξέφρασε την επιθυμία του να μείνει η χώρα μας στην Ευρωζώνη, τόνισε ότι η Ευρωζώνη πρέπει να σκεφτεί και μια εναλλακτική.«Πρέπει να σκεφτούμε και αυτή την εναλλακτική, η οποία για εμάς, δεν ήταν ποτέ λύση», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας, τονίζοντας πως η χώρα του θέλει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά η απάντηση πρέπει να δοθεί από την Ελλάδα, τα ελληνικά πολιτικά κόμματα. Ο κ. Ολάντ εξήγησε ότι το διακύβευμα πλέον είναι η θέση της Ελλάδας στην  ΕΕ και στην Ευρωζώνη και για αυτό υπογράμμισε πως η επίτευξη ενός συμβιβασμού είναι ακόμη εφικτή.
 

 

Οπως είπε είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας εντός της εβδομάδας, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα έως την Παρασκευή το πρωί θα έχει υποβάλει ικανοποιητικές προτάσεις. Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα θαείναι μάλλον διετές.  Είπε επίσης ότι το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί σήμερα, Τετάρτη στη Γαλλική εθνοσυνέλευση, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, αν υπάρξει συμφωνία για ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, να υπάρξει και μια συμφωνία μικρής διαρκείας, που υπό όρους θα μπορούσε να καλύψει τις άμεσες ελληνικές ανάγκες.  Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε πως όλες οι χώρες μέλη της ευρωζώνης πρέπει να σέβονται τους κοινούς κανόνες, ωστόσο, πρόσθεσε πως την ίδια ώρα θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το γεγονός, ότι δεν έχουν όλες οι χώρες-μέλη τα ίδια επίπεδα ανάπτυξης και πλούτου.  Τέλος, ο κ. Ολάντ σημείωσε πως αν τελικώς αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, το οικονομικό κόστος θα είναι σημαντικό. 

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis